Изминалата година ще остане като една от най-буреносните в историята на британското кралско семейство, белязана от смъртта на кралица Елизабет Втора само няколко месеца след като тя отпразнува невижданите седем десетилетия на трона, предава задокеанската преса.

През февруари Елизабет, която счупи почти всички рекорди като монарх, начело на династия, датираща от Норманското нашествие в Англия преди 1000 години, отбеляза 70 години начело на Обединеното кралство с четири дни национални празненства.

Но вече имаше признаци за влошеното здравословното състояние на 96-годишната кралица. Публичните ѝ изяви станаха редки и тя успя да се появи едва на няколко събития по случай платинения си юбилей.

На 8 септември, само два дни след като беше заснета как назначава нейния 15-ти поред министър-председател, единственият монарх, когото повечето британци бяха виждали на живо и който за по-голямата част от останалия свят бе просто "Кралицата" - почина в шотландския си дом. Причината за смъртта бе старост, пишеше в официалното свидетелство.

В съвременния свят Елизабет бе несравнима - лидер, който се е срещал с почти всяка голяма фигура след Втората световна война и чието продължително царуване остава надминато единствено от френския крал Луи XIV, починал през 1715 г.

Това беше краят на една ера не само за английската нация, но и за нейното семейство. Първородният ѝ син автоматично стана крал Чарлз III, а в съответствие с едно от последните желания на неговата майка, втората му съпруга Камила стана кралица консорт.

Кралица Елизабет Втора

Снимка: Getty Images

Един от първите актове на новия монарх, 41-ви след Уилям Завоевателя, бе да даде на най-големия си син и наследник Уилям и съпругата му Кейт титлите принц и принцеса на Уелс, които по традиция са отредени на престолонаследника и съпругата му. Предишната принцеса на Уелс беше покойната Даяна.

Кралица Елизабет Втора успя да преведе монархията към модерния свят, преодолявайки много кризи, сполетели нейното семейство. Над бъдещето на институцията без нея обаче са надвиснали немалко тъмни облаци.

Братът на Чарлз - принц Андрю, остава персона нон грата след съдебно дело в САЩ за сексуално насилие. Наболели са много въпроси, включително полицейско разследване относно твърдения за даване на пари в брой на благотворителните организации на Чарлз в замяна на почести.

Принц Андрю

Снимка: Getty Images

Най-болезнен от всичко е разривът с по-малкия син на Чарлз принц Хари и съпругата му Меган, които сега живеят в Калифорния и системно отправят критики към кралското семейство.

На 10 януари излиза биогрофията "Резервен" - мемоарите на Хари, в които той, според издателя, разказва своята история със "сурова и непоколебима честност".

Интервю на Хари и Меган с водещата на токшоу в САЩ Опра Уинфри през март 2021 г. разтърси институцията и кралският двор сега тръпне в тревога да види дали ще има още изобличителни разкрития в книгата.

Принц Хари и Меган Маркъл

Снимка: АР/БТА

Основното събитие за годината ще бъде коронацията на Чарлз Трети - тържествено и религиозно събитие, водено от архиепископа на Кентърбъри, духовен глава н ща англиканското паство. Церемониятае включва парад и други вековни традиции, предава БТА. Коронацията на Чарлз ще бъде втората, излъчвана по телевизия, след тази на неговата майка през 1953 г.

Въпреки това, тъй като Великобритания е затънала в криза, церемонията ще бъде с намален мащаб, понеже кралските особи си дават сметка, че не подобава да правят прекалено скъпо и величествено шоу.

По същия начин принц Уилям няма планове за грандиозно официално встъпване в длъжността на принц на Уелс, каквото беше на баща му през 1969 г.

Принц Уилям

Снимка: АР/БТА

74-годишният Чарлз ще бъде коронясан за крал не само на Великобритания, но и на 14 други държави, включително Австралия, Канада и Нова Зеландия. Но много от нациите на Карибите като Ямайка, Антигуа и Барбуда и Бахамските острови дават индикации, че искат да се откажат от монарха като държавен глава.

2023 година - независимо дали е доминирана от неговата коронация, вътрешносемейните кавги или отказите от монархическо управление - вероятно ще зададе тона за бъдещото царуване на Чарлз Трети.