Изумителната балерина Емона Георгиева е големият победител от 13-а официална церемония по връчването на култовите вече награди на Фондация "Стоян Камбарев". Тя спечели отличието "Полет в Изкуството", както и прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов заедно с паричен приз от 3 000 лв. Наградите ѝ бяха връчени от почетния председател на Фондация "Стоян Камбарев" - президента Петър Стоянов.

Вижте снимки от церемонията >>

"Изключително развълнувана съм и искам да благодаря на моето семейство и на всички мои учители!", сподели през сълзи Емона.

Всички наградени от Фондация "Стоян Камбарев" за 2022 г. заедно с Президента Росен Плевнелиев, съпругата му Деси Банова, Деси Тенекеджиева, маестро Йордан Камджалов и поп звездата Миро

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Едва 22-годишният кино режисьор Орлин Менкаджиев грабна другия голям приз на Фондацията - НАГРАДАТА ЗА КИНО 355. Неговата 5-минутна лента "Старецът на телефона", с участието на Стефан Мавродиев, му донесе красивата статуетка и 10 000 лв. за следващата му режисьорска работа, след като спечели вота на публиката с общо 116 гласа. Легендарният британски боксьор, актьор и продуцент Гари Стреч прекоси целия свят, за да връчи престижната статуетка.

Създателят на Фондация "Стоян Камбарев" Деси Тенекеджиева и продуцентът Гари Стреч

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Специално от Лондон пристигнаха, за да дадат изненадваща награда на своя фаворит, известния продуцент Кръсти Бел и хитовия британски режисьор Бен Чарлз Едуардс от "Goldfinch Entertainment UK" - една от най-големите продуцентски, финансови и дистрибуторски филмови компании в Европа за независимо кино. Техният избор бе петминутната продукция на Антоний Христов - "Бълха", и възможност за креативно менторство по следващия сценарий на младия кинорежисьор.

Продуцентът Кърсти Бел и хитовият британски режисьор Бен Чарлз Едуардс връчиха изненадваща награда на младия режисьор Антоний Христов

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Гостите на церемонията гласуваха, след като изгледаха премиерно филмите на тримата финалисти, като борбата за първото място бе много оспорвана, като всички зрители отбелязаха изключително високото професионално ниво и на трите филма.

Заглавията на другите двама финалисти в кино-конкурса също спечелиха верни фенове като "Бълха" на Антоний Христов и "Разговори с моя непознат" на Лора Маркова получиха съответно 71 и 98 гласа. Талантът на младите творци беше оценен и от холивудския продуцент Фил Рот от UFO Films и TV Studios.

Холивудският продуцент Фил Рот сред номинираните за Наградата за Кино 355 - Орлин Менкаджиев, Антоний Христов и Лора Маркова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Те получиха и годишен абонамент за най-голямата онлайн платформа за български филми gledam.bg. От името на продуцента Деси Тенекеджиева и нейната компания Nova Film, изпълнителният продуцент на петминутните ленти Мартина Костелянчик и челнът на Управителния съвет на Фондация "Стоян Камбарев" - Йосиф Камбарев, връчиха чек от по 1000 лв. като символична първа инвестиция за бъдещите проекти на младите режисьори.

Изпълнителният продуцент Мартина Костелянчик и челнът на Управителния съвет на Фондация "Стоян Камбарев" Йосиф Камбарев със специлна награда към Орлин Менкаджиев, Антоний Христов и Лора Маркова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Със специално видео-обръщение към тях се обърна и председателят на международното жури на НАГРАДА ЗА КИНО 355 Фабиан Гамсия, който ще се срещне с тях, за да ги консултира за фестивалната стратегия на филмите им и за бъдещата им кариера.

Много награди и изненади имаше и за деветимата герои на вечерта - тримата кинаджии и шестимата номинирани за наградата "Полет в Изкуството" - ювелирни бижута с черни диаманти от "SSG", подаръци от "Технополис", селекция с книги от издателство "Мусагена", списания "EVA" и "Grazia", специална дентална грижа от клиника "ALLDENTAL", шоколадови изкушения "МЕRCI", ядки "Rois" и др.

Продуцентът на церемонията и вдъхновител на Фондация "Стоян Камбарев" Деси Тенекеджиева, наред с нейния екип, създадоха фантастичен и емоционален спектакъл, в който всеки един от младите творци излезе победител, защото спечели много специални награди под формата на бъдещи арт проекти - филми, спектакли, изложби, концерти. Това е и най-важната мисия на Фондацията, която не раздава само статуетки и чекове, а продуцира конкретни творчески проекти на всяко едно от откритията си и по този начин дава мощен тласък на професионалната им кариера.

Ето и наградите за останалите номинирани артисти:

Визуалният артист Александър Лазарков и Председателят на Управителния Съвет и Главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк – Цветанка Минчева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Визуалния артист Александър Лазарков заслужи няколко специални приза. Той бе избран от дългогодишния генерален партньор на Фондацията "УниКредит Булбанк" и бе удостоен със специална награда и възможността да направи собствена изложба в Уникредит студио - пространство за съвременно изкуство, връчена му от председателя на управителния съвет и главен изпълнителен директор на "УниКредит Булбанк" - Цветанка Минчева.

Специална награда му бе връчена и от инж. Стефан Шулц, верен партньор от "Призма" - Светлинни Решения, а именно 1500 лв. и възможността за създаване на авторска светлинна колекция!

Инж. Стефан Шулц връчва специална награда на Александър Лазарков

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Спазвайки традицията, известният колекционер и меценат Николай Неделчев ще финансира осъществяването на избран от Лазарков арт проект с 3 000 лв. Той получи още 500 лв. финансов бонус получи от Фондацията.

Колекционерът и меценат Николай Неделчев ще финансира осъществяването на избран от Александър Лазарков арт проект с 3 000 лв.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Плакетът му бе връчен от почетния член на Фондация "Стоян Камбарев" - президента Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Деси Банова.

Президентът Росен Плевнелиев и съпругата му Деси Банова наградиха визуалния артист Александър Лазарков

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Изящната балерина Емона Георгиева бе удостоена с приз в своята категория, минути след вълнуващото й изпълнение на сцената на "Joy Station". Специалният плакет ѝ бе връчен от един от създателите на Фондация "Стоян Камбарев" - култовия поет и драматург Елин Рахнев и прекрасната актриса Мартина Апостолова.

Поетът, драматург и режисьор Елин Рахнев с Емона Георгиева и актрисата Мартина Апостолова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Тя получи и специалната награда на Столична Община, връчена ѝ лично от кмета на града Йорданка Фандъкова, а именно възможността да осъществи свой собствен танцов спектакъл в пространството за съременни изкуства "Топлоцентрала".

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчва специалната награда на Столична Община на балерината Емона Георгиева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Подобно на другите млади дарования и тя бе удостоена с финансов стимул от 500 лв. от името на Фондация "Стоян Камбарев". И с това не свършиха изненадите за Емона. Водещият на вечерта Ники Кънчев, я сюрпризира със самия Миро, който я покани да бъде главна героиня в следващия негов видео клип, чиито снимки започват съвсем скоро.

Миро поздравява Емона Георгиева и кани за участие в следващия му клип

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Следващият герой на вечерта Бюрхан Керим бе удостоен с плакет за победител в категория Театрално изкуство и номинацията си, връчени му от звездното трио г-жа Петя Нановска от Разсадник Нановски - едни от главните партньори и дарители на фондацията, носителят на наградата "Полет в Изкуството", влогърът и режисьор Крис Захариев и директора на театър "Възраждане" - Роберт Янакиев, който развълнува много младия театрал с поканата да реализира спектакъл на сцената на театъра!

Влогърът и режисьор Крис Захариев връчва наградата на момчето - театър Бюрхан Керим

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Фондация "Стоян Камбарев" се ангажира да осъществи премиерата на дългоочаквания роман на младия театрален режисьор. Той също получи и допълнителен финансов стимул от 500 лв.

Влогърът и режисьор Крис Захариев, директорът на Театър "Възраждане" - Роберт Янакиев, Бюрхан Керим и Петя Нановска от Разсадник Нановски

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Контрабасистът и мулти талант Калина Андреева омагьоса публиката със своето етно-фюжън изпълнение и бе удостоена с награда като победител в категория "Музика".

Един от най-големите български мецанати Нели Беширова връчи наградата за "Музика" на контрабасиста Калина Андреева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Със специалния приз я изненада един от най-големите български мецанати Нели Беширова - собственик и изпълнителен директор на Риск Инжинеринг - основен партньор на фондацията. Тя излезе на сцената с диригента, който пръска таланта си по целия свят - маестро Йордан Камджалов, поканил я за съвместен музикален проект.

ПР и маркетинг експертът на Фондация "Стоян Камбарев" Ива Екимова връчи специалната награда на Калина от името на именития концерт-майстор, диригент и композитор проф. Пламен Джуров, а имено възможността да бъде солист на концерт на камерен състав "Софийски солисти". И това не е всичко! Освен финансовия стимул от 500 лв., Калина ще изнесе концерт в Рим, след емоционалната видео-покана от директора на културния институт Жана Яковлиева.

Маестро Йордан Камджалов, Нели Беширова, Калина Андреева и Ива Екимова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Българските Лоурел и Харди и първата от години двойна актьорска номинация за Йоан Попов и Александър Григоров предизвикаха бурни аплодисменти в залата като победители в категория "Актьорско майсторство". Техните награди и номинацията им за Полет в Изкуството бяха връчени от знаково трио - неповторимата Марта Вачкова, една от любимите актриси и лично откритие на Стоян Камбарев и Тони Петрова и административния директор на Бон Марин Холдинг - г-н Петър Митков.

Актьорите Александър Григоров и Йоан Попов получиха наградите си от Петър Митков, Мартина Вачкова и Тони Петрова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Двамата получиха и индивидуални финансови стимули от Фондацията, а Макс Гурвиц - управляващ съдружник на "ВИТОША ВЕНЧЪР ПАРТНЪРС", партньори на новата филмова компания "BLACK See Film" изненада екраннта двойка с още един приз - ангажимент за роли в международното кино. Със специално видео-включване бе анонсирана и още една награда. Актьорът, продуцент и откривател на Мария Бакалова - Юлиан Костов се ангажира с лични консултации и актьорски съвети към талантите.

Макс Гурвиц връчи специална награда на актьорите Александър Григоров и Йоан Попов

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Минути по-късно Мартина Апостолова изпълни разтърсващ текст на поета Елин Рахнев, посветен на Стоян Камбарев, а след това на сцената се качи поп-звездата Миро заедно с Момчил Косев, които докоснаха всички с емоционалното си изпълнение.

Деси Тенекеджиева и Миро

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Десетки звезди уважиха 13-тата церемония на Фондация "Стоян Камбарев". Официалното откриване бе от магнетичната пазителка на родните традиции в музиката и победител от последния сезон на "Гласът на България" - Петя Панева, която завладя сцената в компанията на съпруга си Митко Денев, ден след сключването на гражданския им брак.

По традиция водещ на 13-ата церемония по връчването на наградите "Полет в Изкуството" на Фондация "Стоян Камбарев" бе емблематичният радио-глас, телевизионен водещ и отдаден приятел на Фондацията - Ники Кънчев.

Видни личности от политическия, обществения и културния ни живот, както и представители на дипломатическия елит, уважиха най-чаканите и престижни награди за млади творци в България, които всяка година се превръщат в културен и социален феномен.

Президентът Петър Стоянов и Деси Тенекеджиева на сцената с всички победители и наградени от Официалната Церемония по връчването на култовите вече награди на Фондация "Стоян Камбарев" за 2022 г.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Специално в България от Лондон пристигнаха още НВ Принц Кофи Уилямс - един от създателите на "SUPERNOVA Art Foundation" - английският клон на Фондацията, както и Максин Тобиаз - легендарен британски йога учител и писател.

Министърът на културата Атанас Атанасов също присъства на впечатляващата церемония, придружен от двамата зам. министри Весела Кондакова и Юрии Вълковски. Официален гост бе и председателят на Столичен сбщински съвет Георги Георгиев. Големите холивудски продуценти избрали България за най-новите си проекти, Кейли Симс и Майк Дрейк уважиха младите таланти в компанията на колежката си Жана Караиванова - един от основателите на новата фондация "Българска филмова комисия".

Деси Тенекеджиева с всички победители на Стената на славата

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

"Благодарете на всеки, който не е вярвал във вас, който ви е пречил и тъпкал.. Обърнете тъгата, самотата и депресията, в изкуство, любов и красота! Това е пътят... Но знайте... Равният път е най-скучният... на него се заспива.. По добре падайте, за да разберете кога летите! Щурмувайте облаци! Живейте в петия сезон! Бъдете път, мечта, светлина! Ние сме с вас!", с тези силни думи се обърна към героите на вечерта на финала създателят на Фондация "Стоян Камбарев" и продуцент на церемонията - Деси Тенекеджиева. Родната звезда анонсира и новия си пълнометражен филм "THE WHEELS OF HEAVEN", по който работи с режисьора Бен Чарлз, копродуцента Кърсти Бел и самия Гари Стреч в една от главните роли.

Деси Тенекеджиева между продуцента Гари Стреч и режисьора Бен Чарлз Едуардс

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Церемонията за връчване на наградите на Фондация "Стоян Камбарев" се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата и Столична Община, с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, РИСК Инженеринг, БОН МАРИН, Разсадник НАНОВСКИ, благодарение на IDEAcomm, КАРИ Резидънс и Технополис и с партньорството на SSG, Sofia Residence Boutique Hotel , VIP Security, Bridal Fashion, Andrews, Перно Рикар България, Винарска изба Катaржина Естейт, MERCI и Rois. Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.

Всички наградени от Фондация "Стоян Камбарев" за 2022 г. заедно с Президента Росен Плевнелиев, съпругата му Деси Банова, Деси Тенекеджиева, маестро Йордан Камджалов и поп звездата Миро

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Абонирайте се и последвайте Фондация "Стоян Камбарев":

Website | YouTube | Instagram | Facebook