Питали ли сте се някога кога празнуват рожден ден, хората, родени на 29 февруари в годините, които не са високосни? И дали това е благословия, или проклятие?

Според някои нумеролози, да си роден на 29-о число, без значение от месеца, е предпоставка за редица трудности в живота. Те считат, че хората, започнали живота си на тази дата, имат да изкупуват грехове от предишни животи.

Това може и да е така, особено на онези, които по принцип вярват в прераждания и нумерология. Но спецовете в тази сфера казват още, че родените на 29-о число изпитват едно осъзнато превъзходство над другите, имат перфектен шанс да постигат всичко в своите бизнес начинания, те са блестящи ръководители и са всеотдайни, творчески натури, които е предопределено да бъдат влиятелни и да станат известни.

Ако повярваме по-специално на последното твърдение, то не бива да ни учудва фактът, че има не малко известни личности, родени на 29 февруари. За съжаление част от най-ярките сред тях вече не са между нас.

Джоко Росич

Актьорът е роден на 29 февруари 1932 г., но умишлено е записано, че това е станало на 28-и. Майка му е българка, а баща му - сърбин. През 1951 г. емигрира в България. Джоко Росич е един от най-емблематичнте образи в българското кино, но се е снимал още в сръбски и унгарски филми.

Завинаги ще бъде запомнен с ролите си в "Осмият", "Езоп", "Демонът на империята", "Михаил Строгов", "На всеки километър", "Гоя", "Антихрист", "Баща ми бояджията", "Иван Кондарев", "Сватбите на Йоан Асен", "Войната на таралежите", "Камионът", "Хан Аспарух", "Време разделно", "Под игото", "Капитан Петко войвода", "Зарево над Драва".

Както и с неподражаемия си дълбок глас.

Джоко Росич умира на 21 февруари 2014 г., дни преди да навърши 82 години.

Марк Фостър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вокалистът и музикант от инди поп бандата Foster The People - Марк Фостър, е роден на 29 февруари 1984 г. и днес празнува своя 36-и рожден ден.

Фостър е надарен музикант. Той свири на пиано, синтезатор и китара и е фронтмен на бандата, станала известна с хита си ""Pumped Up Kicks". Като тийнеджър обаче Марк се бори с жестока наркозависмост. Баща му е бил боксьор.

Денис Фарина

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Със сигурност ще разпознаете лицето на Денис Фарина, макар че той е от онези актьори, които всички знаем, но не винаги можем да свържем образа с името. Той играе ролята на гангстер в редица американски филми. По-известните от тях са "Гепи", "Игра на пари", "Криминална история".

Фарина е роден на 29 февруари 1944 г. в Чикаго. Умира на 22 юли 2013 г. в Скотсдейл, Аризона на 69 години.

Христо Чешмеджиев

Христо Чешмеджиев

Снимка: BulFoto

Българският актьор е роден на 29 февруари 1968 г. и днес празнува своя 52-и рожден ден. Името му е много по-познато от образа му, тъй като Чешмеджиев озвучава редица филми.

Ja Rule

Ja Rule

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Известният рапър е роден на 29 февруари 1976 г. и днес става на 44 години. Истинското му име е Джефри Аткинс. След най-известните му хитове са "Always On Time" с Ашанти, "I'm Real" с Дженифър Лопес, "Wonderful" отново с Ашанти и R. Kelly.