Певицата и художничка Йоко Оно ще бъде удостоена с медал "Едуард Макдауъл" за цялостно творчество, предават АП и БТА. 

Това е награда, която се връчва от 1960 г. насам за изключителен принос към американската култура и изкуство. Сред предишните наградени са композиторът Стивън Сондхайм, писателката Тони Морисън и др.

"Друга като нея няма, а работата й е единствена по рода си", каза за Оно в изявление председателят на борда на директорите на "Едуард Макдауъл" Нел Пейнтър. "В продължение на около седем десетилетия тя радваше очите, провокираше мисълта, вдъхновяваше феминистките и защитаваше мигрантите чрез творби с богато въображение. Нейното актуално, уникално и силно творчество "говори" на нашето време, което толкова много се нуждае от мото й: Мир".

Междувременно синът на Оно и Джон Ленън, Шон Оно Ленън, каза в изявление, че медалът е "невероятна чест". "Хората, удостоените с тази награда, са наистина забележителни. Много се гордея, че и нейното изкуство е оценено по този начин", каза той.

Йоко, която е на 91 години, има малко публични изяви през последните години и няма да присъства на церемонията по връчването на наградите през юли. Музикалният й мениджър Дейвид Нюгардън, ще приеме наградата от нейно име.

Оно става известна като част от авангардното движение "Флуксус" през 60-те години на ХХ век. След като среща Ленън от британската и се омъжва за него, тя остава с него до смъртта му през 1980 година.

Снимка: Getty Images

Те имат съвместни песни като "Give Peace a Chance, Imagine" и "Happy Xmas (War Is Over)". Последната вдъхновява филма "Войната свърши! Вдъхновен от музиката на Джон и Йоко", отличен с "Оскар" за най-добър късометражен анимационен филм.

През последните 40 години Оно има богата кариера като визуален и звукозаписен артист, а сред албумите й са Season of Glass, Starpeace и Take Me to the Land of Hell.