Жива ли е принцеса Латифа, дъщерята на емира на Дубай Мохамед бин ал-Мактум? Този въпрос се повдигаше регулярно в медиите, след повече от година никой не беше чувал нищо от принцесата и съдбата ѝ беше неизвестна. Приятели, помогнали ѝ при второто бягство от баща ѝ, се притесняваха, че от нея няма новини и редовно призоваваха ООН да се намеси и да се увери, че Латифа е жива и здрава.

Тази седмица се появи видео с принцеса Латифа, излъчено по Би Би Си, в което тя заявява, че е жива, но се страхува за живота си. Казва, че е затворена в една от вилите на баща си. Не ѝ се позволява да излиза дори на двора, а седем полицаи я пазят, за да не избяга отново.

"Записвам това видео от тоалетната, защото това е единствената врата, зад която мога да се заключа. Нямам ключ дори на входната врата. Заложник съм, а вилата е превърната в затвор. Прозорците са залостени, не могат да се отворят", разказва Латифа и добавя, че се страхува за безопасността си.

Тя вече е получавала заплахи, че ако направи нов опит за бягство от вилата баща ѝ ще я премести в затвора на емирството. 

"Уморена съм от всичко. Като някакъв цирк е. Не искам да съм заключена в тази вила, искам да съм свободна. Не знам какво планират да правят с мен, наистина не знам. Положението става все по-отчайващо с всеки изминал ден", споделя Латифа.

Видеото е компилация от по-кратки клипове, който принцесата е снимала в продължение на няколко месеца с телефон. Разказите ѝ отново провокираха международен отзвук и призиви за разследване, което да установи какво се случва с дубайската принцеса, а от ООН обещаха този път да обърнат по-сериозно внимание на казуса.

Британският външен министър Доминик Рааб изрази желание да види доказателства, че още е жива дъщерята на емира на Дубай.

"Това са много мъчителни кадри, много труден случай. Мисля, че е тревожно. Хората биха искали да я видят жива и здрава и ние със сигурност бихме се радвали на това", каза Рааб по Скай нюз.

35-годишната принцеса неуспешно се опита да избяга с кораб от Дубай през 2018 г., но беше върната. Нейни близки предадоха видеозаписи, в които тя казва, че е държана затворена във "превърната в затвор вила" със зазидани прозорци и пазена от полицаи. Близките й казват, че нямат връзка с нея.

"Всеки ден се страхувам за безопасността си и живота си. Полицията ми каза, че ще съм в затвор цял живот и никога повече няма да видя слънцето", казва Латифа във видеозаписите.

След излъчването на репортажа говорителят на Върховния комисар на ООН за човешките права заяви за Би Би Си, че ще бъде отправено питане към ОАЕ за принцесата.

Доминик Рааб заяви, че това е правилният подход и увери, че Лондон ще следи отблизо случая.

През март 2020 г. британското правосъдие постанови, че емирът на Дубай е поръчал отвличането на две от дъщерите си, Латифа и Шамса.

През 2000 г. 18-годишната тогава Шамса се опитала да избяга от баща си, докато била във ваканция в Англия. Според Латифа тя е била открита след два месеца бягство, била е дрогирана, върната в Дубай и затворена.

Британското правосъдие се беше произнесло по дело, заведено срещу емира на Дубай от шестата му съпруга принцеса Хая. През 2019 г. тя избяга в Лондон, вземайки двете им деца.