На 8 януари 2018 година фотографката Джанис Уикинс се прибира вкъщи след йога и намира апартамента си в пламъци.

Пожарът, причинен от тостер в съседен апартамент, унищожава дома, който обитава под наем от 15 години. А през следващата година 63-годишната фотографка живее повече от година в "Хотел 17".

Вижте снимки >>

Въпреки че пожарът ѝ взима толкова много, а тя няма застраховка, стихията се оказва съдбоносна за новата моделска кариера на Уилкинс.

Малко по-късно тя върви по 15 улица и Трето авеню само с дрехите си за йога и не се опитва да крие белите корени, които се показват в меденорусата ѝ коса.

"По това време боядисвах косата си, но в онзи горещ ден си казах, че оставя бялата си коса "да лети", разказва Уикинс.

Изведнъж някой я потупва по рамото. Това Даниел Педъл - многоуважаван кастинг директор, открил актрисата Дценифър Лорънс.

"Той ми каза "правя кастинг за рекламна кампания за бельо и искаме да участват жени на различна възраст", разказва Уилкинс", която никога до този момент не е била модел. "Не беше нещо, което съм търсила до този момент, но казах: "Разбира се!", разказва Джанис.

На кастинга на потенциалните модели задават един въпрос: "Защо харесвате тялото си?"

Казах, че обичам тялото си, защото съм здрава", спомня си Уилкинс. Тя влиза в кампанията.

Почти два месеца по-късно, "карах праз през Бродуей през нощта, точно покай театъра "Ед Съливан" на 53-та улица и светофарът светна червено. Моят приятел каза "Виж!" - и там имаше билборд с мен."

През миналия януари тя за първи път се появява на подиума на Седмицата на модата в Ню Йорк за бранда Deveaux.

"Музиката те залива и се чувстваш като Мадона на сцената", казва моделът за шоуто.

Не е лошо кариерно развитие за бивша хипарка от Флъшинг, Куинс, както самата тя описва себе си.

Уикинс, която не е омъжена и няма деца, посещава за кратко училище по изкуства, живее в комуна в Калифорния, прекарва година в Бразилия, а след това програмира компютри на Уол Стрийт в началото на '90-те, преди да стане фотограф.

Сега тя се е превърнала в муза за голяма модна агенция.

Тя споделя, че изобщо не е мислела, че нещата ще се случат толкова бързо и когато Педъл ѝ се обажда, тя смята, че е първоаприлска шега.

За първи път позира за бранда Universal Standrd за ноемврийското издание на списание Allure. А след това представя празнична фотосесия за The Post в бар Butterfly в Сохо.

"Облечена във виненочервения кадифен костюм, се чувствах като Катрин Деньов", казва Уилкинс.

Тя държи красотата си на вегетарианска диета, йога, арганово масло за кожата на лицето и малко спирала и червило.

За да се чувства добре, тя медитира и споделя, че се чувства по-здрава, откакто се е научила да не приема нищо лично. Тя говори и португалски, и испански и редовно прави граматични упражнения, за да се поддържа във форма: "Да говориш чужди езици помага, когато си по-възрастен, защото поддържа развитието на невроните", обяснява тя.

Друго забележително е косата ѝ, която тя оставя да израсне с естествения си цвят.

"Харесвам бялата си коса", казва Улкинс за новата си визия и новия си живот. "Толкова е освобождаващо да не трябва да се боядисваш."

Миналия месец тя се завръща в реновирания си апартамент. Сега тя разопакова и пренарежда любимите си вещи, за да изгради новия си живот.

"За мен пожарът не беше ужасен. Беше шокиращ, но това не е рак", казва Уилкинс. "Благодарна съм, че имам новата си кариера след него. Цялото нещо ми напомни да вярвам във Вселената."