Ковокалистката на култовата шведска група Roxette - Мари Фредриксон, която почина вчера на 61-годишна възраст, се превърна в гласа на култовия романтичен филм от 1990 г. - "Хубава жена", след като нейните вокали звучаха по време на една от най-емблематичните сцени в лентата.

Вижте снимки на Мари >>

Песента "It Must Have Been Love" звучи към края на продукцията, когато героинята на Джулия Робъртс - Вивиан Уорд отхвърля предложението на Едуард Луис (в ролята Ричард Гиър) да остане при него и вместо това решава да се върне към своя живот.

Изпълнението на Мари съпровожда Вивиан, докато тя напуска хотела, приютил едни от най-романтичните мигове на двете действащи лица, качвайки се в лимузина, която поема по пътя към дома ѝ.

Благодарение на филма сингълът става най-успешното парче на групата, оглавяващо всички американски музикални класации и три пъти е сертифицирано като платинено в Щатите. Саундтракът продава повече от 9 милиона копия в световен мащаб.

Има обаче една подробност, която голяма част от широката аудитория не знае, а именно - "It Must Have Been Love" не е писана специално за "Хубава жена". Напротив, тя излиза на пазара 3 години по-рано като коледна песен. За да я включват в продукцията се налага от нея да бъдат премахнати всички празнични референции и някои фрази се презаписват. Така "мъчителен коледен ден" става "мъчителен зимен ден".

Сингълът се преиздава заедно с дебюта на филма по киносалоните, като веднага заема челното място на американския "Billboard 100", където не слиза от върха в продължение на 2 седмици.

Песента е написана от ковокалиста на групата - Пер Гесле, който в свое интервю от 90-те споделя, че зад успеха ѝ всъщност стои Гари Маршал - режисьорът на "Хубава жена". Маршал толкова харесвал парчето и искал да го включи в продукцията си, че му се наложило да редактира определени сцени, за да осигури подходяща част, в която няма диалог.

"Никой не вярваше, че лентата ще се превърне в такъв хит. Разбира се, за нас това беше абсолютен джакпот", казва тогава Гесле пред "Songwriter Universe".