Южнокорейската k-pop сензация BTS изненадващо обяви в средата на месец юни, че излиза в почивка и потопи в скръб милионите си фенове по света. Няколко дни по-рано те се тълпяха, за да се сдобият с новия албум на групата "Proof", посветен на деветата годишнина от сформирането на бандата.

Момчетата съобщиха топовната новина в канала на бандата в YouTube, а като причина за временното прекратяване на общите си изяви посочиха желанието да се фокусират върху самостоятелни кариери. Изрично обаче беше подчертано, че групата не се разформира. "BTS сега започва нова глава с нови соло проекти, както и с такива на бандата", обяви в официално съобщение компанията HYBЕ.

Речено - сторено: певците излязоха в почивка, а веднага след това някои от членовете на бандата започнаха да пускат новите си соло парчета. Очевидно решението е било добре планирано, а изключителната популярност на музикантите се използва като ракета-носител от певците за индивидуалните им изяви. От сформирането си през 2013 г. южнокорейската формация счупи почти всички рекорди в музикалните класации и YoTube, отбелязва "Billboard".

Малко преди официалното обявяване на новината, че k-pop бандата излиза в почивка, вокалистът Чонгкук (24 г.) пусна парчето "My You". То бе представено като специален подарък за почитателите на Би Ти Ес по случай деветата годишнина. С текста Чонгкук изпраща послание към феновете, благодари им за подкрепата и за благословения си живот. По-рано тази година той издаде и сингъла "Stay Alive", а веднага след съобщението за временното прекратяване на изявите на BTS, Чонгкук пусна парчето "Left and Right" съвместно с Чарли Пут.

Снимка: АР/БТА

Колегата му Джей-Хоуп също не губи време - той е готов не само с нов сингъл, но и с цял албум. На 1 юли излезе парчето "More", което е пилотно към предстоящата тава "Jack in the Box". Планирано е да се появи на пазара на 15 юли. Джей-Хоуп (28 г.) ще бъде първият от членовете на BTS, пуснал самостоятелен албум, след като световните суперзвезди обявиха, че взимат почивка и ще развиват свои солови проекти. "Jack in the Box" показва "стремежите на (Джей-Хоуп) да разчупи шаблона и още да расте", се казва в разпространеното съобщение. Освен това е планирано той да се изяви като соло изпълнител на фестивала Лолапалуза, който е в края на този месец.

Ви (26 г.) пък ще участва в риалити шоуто "In the Soop: Friendcation" заедно с още южнокорейски звезди от шоубизнеса. Премиерата на продукцията ще бъде на 22 юли в платформата Дисни плюс. Планирано е предаването да е с четири епизода, а взаимоотношенията между участниците да се развиват сред природата.

Снимка: Getty Images

Останалите четири момчета от BTS - Ар Ем (27 г.), Шуга (29 г.), Джин (29 г.) и Джимин (26 г.) засега не са съобщили плановете си за самостоятелно развитие.

Всъщност изпълнителите от доста време не крият желанието си за кариера и извън бандата, превърнала се в посланик на южнокорейската поп култура. Ар Ем, смятан за лидер на момчетата и с особен интерес към рап музиката, беше първият член на формацията, които си позволи да пусне самостоятелна продукция - това стана през 2015 г. Последваха го и останалите шест момчета, но BTS продължи да бъде приоритет номер едно.

От дебюта си на сцената преди девет години южнокорейската група два пъти обявява, че си взима почивка, но продължителността ѝ обичайно е доста кратка. За първи път това се случи през 2019 г. След като концертите в САЩ и Англия преминаха при огромен успех, групата реши да се оттегли за "дълго" от сцената, тъй като момчетата се нуждаят от "презареждане и освежаване". Няколко седмици след това южнокорейските изпълнители тръгнаха на турне. Година и половина по-късно компанията HYBE обяви, че k-pop сензацията си взима "втори дълъг официален период на почивка", за да намерят изпълнителите ново вдъхновение. Но и той се оказа кратък...

Снимка: Getty Images

Този път обаче ситуацията може да се окаже по-различна, тъй като момчетата от BTS трябва да отбият и задължителната в Южна Корея двегодишна военна служба, предаба БТА. Според правилата на нея подлежат всички здрави мъже на възраст между 18 и 29 години, а музикантите са именно в тази възрастова група и няма време да отлагат. Закон от 2019 г. предвижда k-pop звезди да могат да забавят влизането в казармата до 30-годишна възраст. В парламента в Сеул тече дебат относно възможността известни личности от ранга на певците от BTS да преминават само триседмично военно обучение.