Плеяда от звезди, на които Кан е променил живота - от Гаел Гарсия Бернал до Софи Марсо, преминавайки през Джейк Джиленхол и Леа Сейду, се изкачиха по стъпалата на фестивалния дворец за прожекция на комедията на Луи Гарел и честването на 75-годишнината на фестивала, предаде БТА.

Embed from Getty Images

"Кан е царството на киното, религията на киното, единствената в която вярвам! Има нещо свещено тук", заяви на червения килим израелският режисьор Надав Лапид, спечелил наградата на журито миналата година с "Коляното на Ахед".

Embed from Getty Images

По червения килим преминаха много лауреати на награди в Кан - Паоло Сорентино (Награда на журито за "Ил Диво"/ "Звездата" през 2008 г.), Клод Льолуш ("Златна палма" за "Един мъж и една жена" през 1966 г.) , Матийо Касовиц, Николас Виндинг Рефн (Награда за режисура през 2011 г. за "Живот на скорост") и много други. Членовете на журито също се включиха, начело с председателя Венсан Лендон, както и екипите на филмите в основната конкурсна програма.

Снимка: Getty Images

"Кан е животът на киното, родих се за втори път тук през 1966 г., обожавам този фестивал, дължа му всичко", каза Клод Льолуш.

"Кан е едно от последните убежища на киното", заяви Матийо Касовиц. Той изрази надежда, че фестивалът ще продължи да съществува, "за да може киното да "продължи да съществува, да кара хората да мечтаят".

В кино "Люмиер" беше прожектиран новият филм на Луи Гарел "Невинният" извън конкурсната програма.

"Исках да направя филм, който се развлича с полицейския жанр, лек и смешен", каза Гарел пред АФП.

Филмът разкрива потенциала за комедия на актрисата Ноеми Мерлан, досега участвала в драми, като "Портрет на момиче в пламъци".