Отбелязвайки една година от началото на руската инвазия в Украйна, кънтри звездата Брад Пейсли издаде нова песен с участието на украинския президент Володимир Зеленски, пишат световните информационни агенции.

Трикратният носител на награда "Грами" още помни чувството на безпомощност, което е изпитал, докато е гледал телевизионните кадри на руски войски, навлизащи в Украйна преди година.

"Имах чувството, че светът се е превърнал в нещо, което не беше бил от десетилетия", каза той.

През миналата седмица, по случай навършването на една година от началото на войната, певецът издаде новата си песен "Same Here" с участието на украинския президент Володимир Зеленски. Държавният глава се включва с няколко кратки изречения, с които изразява гордостта си от родината и сънародниците си.

Песента е първият сингъл от новия албум на кънтри изпълнителя, който ще се казва "Son of the Mountains" и ще бъде издаден по-късно тази година.

"Как се пее за нещата, които са наистина важни и за които не пееш обикновено? В този албум наистина се разравям дълбоко и се опитвам да кажа нещо важно", казва той.

Песента е под формата на разказ от три части за всеобщите сходства между хората, независимо от техния произход. Страната в Източна Европа така и не се споменава конкретно, но в края на парчето е включен разговор между Пейсли и Зеленски от тяхна виртуална среща.

"Нашите държави не се разминават, когато става дума за този тип идеологии", казва политикът на музиканта, след като споменава свободолюбивостта на своя народ.

"Просто не се различаваме", подчертава Пейсли пред АП. "Дори да сме на различни места с различни знамена и различни езици, хората си приличат толкова много."

Снимка: Getty Images

Американският музикант е сред знаменитостите, които станаха лица на украинската благотворителна кампания "United24", но дори след прякото си участие в такъв тип благотворителни каузи той си признава, че не е вярвал, че ще успее да се свърже със Зеленски.

"Мисля, че той разбира, че чрез изкуството се достига до най-много хора - особено до сърцата им. Би могъл да изнесе още много речи, но е много по-лесно за хората да чуят нещо с мелодия."

Според Пейсли Зеленски дори е предложил да се направят някои промени в песента.

Всички приходи от сингъла ще бъдат дарени на "United24" и ще бъдат използвани, за да се финансират строежите на нови домове за хиляди украински граждани, предава БТА. Пейсли е известен с благотворителността си, като сред примерите за това е от един милион порции храна, което направи по време на пандемията от новия коронавирус.

Кънтри изпълнителят добави, че би се радвал да посети Украйна, където вече е поканен.

Снимка: Телеграм/Володимир Зеленски