Джуди Денч разкри в телевизионно предаване, че дегенеративното състояние на очите ѝ затруднява все повече изявите ѝ в киното, предават чуждестанните издания.

Актрисата, която е на 88 години, и преди е споделяла, че страда от дегенерация на макулата. Сега в "Шоуто на Греъм Нортън" тя призна, че това състояние сериозно пречи на нейната работа, възпрепятствайки я да играе пред камера.

"Става невъзможно и защото имам фотографска памет. Трябва да намеря машина, която не само да ме учи на репликите ми, но и да ми казва къде са на страницата", казва тя. "Преди ми беше много лесно да научавам реплики и да ги запомням. Мога да изрецитирам цялата "Дванайсета нощ" в момента."

Носителката на редица престижни филмови награди като "БАФТА" и "Златен глобус" е диагностицирана с възрастова макулна дегенерация през 2012 г. Преди две години тя каза, че все още мисли за себе си като за млада жена.

"В съзнанието си още съм стройна, висока съм метър и осемдесет и съм на около 39", каза звездата от поредицата за Джеймс Бонд в свое интервю с в. "The Guardian" през същата година.

Снимка: Getty Images

Въпреки че зрението ѝ се е влошило, Денч намира други начини да остане активна. Тя забавлява хората в новогодишната нощ заедно с певицата Шарлийн Спитери с импровизирано изпълнение на хита "Waterloo" на АББА в хотел в Шотландия, пише БТА. Джуди също така промотира новия си филм "Алелуя", който е базиран на пиесата на Алън Бенет от 2018 г. Действието в него е в гериатрично отделение.

През цялото това време Джуди Денч запазва искрящото си чувство за хумор. В друг неотдавнашен разговор с в. "The Guardian" тя разказа за борбата си с продължаващата загуба на зрението.

"Преди две години участвах в "Зимна приказка" с Кенет Брана, бях Полина и след като бяхме играли около три седмици в театър "Гарик", той каза: "Джуди, ако говореше на около три метра надясно, щеше да говориш на мен, а не на авансцената". Смеейки се, тя добави: "Разчитам на хората да ми казват!".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos