Ке Хуи Куан е дете звезда в два от най-големите филми от 80-те години на миналия век, но се оттегля от киното, когато Холивуд се отказва от него. Сега той направи забележително завръщане, спечелвайки "Оскар", пише BBC.

"Казват, че подобни истории се случват само във филмите", сподели той разплакан по време на речта си, след като получи наградата си за най-добър актьор в поддържаща роля във фантастичната драма "Всичко навсякъде и наведнъж".

"Не мога да повярвам, че ми се случва. Това е американската мечта". Неговата история е като сюжет на филм. Роден е на 20 август 1971 година в Сайгон, висок е 165 см, а прякорът му е Джонатан. 

Снимка: Getty Images

Като дете Куан се премества от Виетнам в Хонконг със семейството си, бежанци, след което се установява в САЩ.

Случайно получава прослушване за ролята на китайско дете джебчия - героят му се нарича Шорт Раунд в "Индиана Джоунс и храмът на обречените" от 1984 г. Ке е на 12 години. След това играе любител на джаджи в "The Goonies", на следващата година, в който хлапета търсят пиратско съкровище.

Всъщност братът на Ке отива на кастинга за "Индиана Джоунс", но продуцентите харесват Ке, който го придружава. Когато се обажда на майка си по време на снимките на филма, той нарича Джордж Лукас и Стивън Спилбърг Брадат мъж 1 и Брадат мъж 2. След това всяка Коледа получавал подарък от Спилбърг.

С ментора Спилбърг

Снимка: Getty Images

В "The Goonies", в превод "Дяволчетата", в сцената, в която камъни падат от тавана на пещерата, той крещи "Holy S-H-I-T", като изрича на срички ругатнята, а не я произнася. Направил това, защото майка му го накарала да обещае да не използва лоши думи във филма.

Но както често се случва с децата звезди, приказката изведнъж, незнайно защо, свършва. Няма роли и той се задоволява с работата зад кулисите като координатор на каскадите и асистент-режисьор.

Той се дипломира в Университета на Южна Калифорния със специалност кино и телевизия.

"Майка ми е на 84 години и сега гледа вкъщи. Мамо, току-що спечелих Оскар!", провикна се той, обзет от емоции, целуна златната си статуетка и я вдигна високо.

"И не на последно място, искам да благодаря на най-важния човек в живота ми. Единственият човек, който никога не е спирал да вярва в мен, жена ми, Еко, обичам те с цялото си сърце. Много ти благодаря! Пътуването ми до този миг, започна с лодка. Прекарах една година в бежански лагер и по някакъв начин се озовах тук, на най-голямата сцена в Холивуд", коментира още актьорът. 

Със съпругата си Еко на Оскарите

Снимка: Getty Images

Куан е роден в семейство от осем деца. Баща му качва него и още четири от тях в тясна лодка в края на 70-те години на миналия век, когато Ке е на 7 години. Достигат Хонконг, а майка му и други три от децата, отиват в Малайзия. Семейството се събира отново, когато всички емигрират в САЩ през 1979 г., момент, който според него е "травматичен".

"Бяхме бежанци", каза Куан пред "Guardian" миналата година. "Никой не ни искаше. Наричаха ни "току-що слезли от лодката". Присмиваха ни се, когато бяхме в училище. Можете да си представите какво прави това с психическото състояние на едно дете".

Животът му се променя, когато отива за подкрепа на по-малкия си брат на прослушване за Индиана Джоунс, на 12-годишна възраст. Куан не възнамерява да се пробва и той, но кастинг директорът му предлага да опита и той застава пред камерата. 

Три седмици по-късно Куан е на път за Шри Ланка, за старта на снимките на филма. "Това беше един от най-щастливите моменти в живота ми", споделя той.

Куан вярва, че режисьорът Стивън Спилбърг заслужава признание.

"Спилбърг беше първият човек, който взе азиатско лице в холивудски блокбастър", коментира той. "Героят ми е забавен, смел и спасява задника на Инди", допълва Ке. 

Прегръдка от Ана де Армас също е вид награда

Снимка: Getty Images

След това в "The Goonies", в който Спилбърг е изпълнителен продуцент, Куан е избран заедно с други млади звезди като Шон Остин, Джош Бролин, Кори Фелдман и Марта Плимптън.

Той се появява в телевизионните ситкоми "Together We Stand" и "Head of the Class". Но с през 90-те офертите започват да намаляват. Всички роли, които му пращат, са малки и  стереотипни.

"Преходът от дете актьор към възрастен актьор винаги е труден", коментира той пред "Telegraph". "Но когато си азиатец, тогава е 100 пъти по-трудно", допълва Ке.

"Ако вземеш примерно 100 сценария, може в нито един да не намериш смислени азиатски герои. През повечето време ние бяхме обект на шега. Би трябвало 20-те години на един актьор да са златните му години и всичко, което правех, беше да чакам телефонът да звънне". И така неохотно спира да чака и едва след успеха на "Луди богаташи" от 2018 г. решава да опита да се върне на екран.

"Спомням си, че гледах този филм в киното три пъти. Плаках всеки път. Плаках, защото беше толкова красив филм, но плаках и по друга причина - страх ме беше, ужасявах се че не съм там и изпускам нещо. Исках да бъда там заедно с моите колеги азиатски актьори. Наистина тогава започна да се заражда в мен идеята да се върна към корените си". 

Когато получава сценария за "Всичко навсякъде наведнъж", вероятно не е очаквал, че ще го отведе чак до Оскарите.

На хартия филмът се продава трудно. Той е хитроумна смесица между независима драма за имигрантско семейство, лудо научно-фантастично приключение и екшън филм за супергерои.

Куан играе Уеймънд Уанг, съпругът на управителката на обществена пералня - героинята на Мишел Йео, както и множество версии на Уеймънд в алтернативни вселени.

Той каза, че не бил е сигурен как ще реагират зрителите, ако видят бивша детска звезда като мъж на средна възраст.

"Бях на 50 години, когато реших да се върна към актьорството", каза той пред "Los Angeles Times".

"Трябваше ми смелост, за тази мечта и не мислех, че ще намери пътя си обратно", разказва за моментите, когато е идвало колебание у него. 

Но един от старите му колеги, му помага да си осигури ролята за завръщане.

Джеф Коен, който играе Чънк в "The Goonies" и работи като адвокат в развлекателния сектор, помага на Куан да влезе в каста. Продуцентът на филма казва, че "никога не е предполагал, че ще говори с Чънк и Дата (героят на Ке) за своя проект".

И Куан, и "The Goonies", вече са спечелили Холивуд.

Куан беше една от най-популярните фигури в нощта на Оскарите, с неудържимия си ентусиазъм и серия от усмихнати селфита със звезди от A-списъка, които изглеждаха също толкова щастливи да го срещнат.

На Оскарите имаше трогателна среща с бившия му колега от "Индиана Джоунс" Харисън Форд, който връчи наградата за най-добър филм.

Той добави тогава още: "Мечтите са нещо, в което трябва да вярваш. Почти се отказах от своите. На всички вас ви казвам- моля, поддържайте мечтите си живи. Много ви благодаря, че ме приветствате отново".

В интервю във "Variety", публикувано в сряда, звездата от "Всичко навсякъде и наведнъж" споменава, че все още не е подредил следващите си роли, след като спечели наградата "Оскар" и разкри няколко съвета, които получил от холивудското светило Кейт Бланшет.

"Казах й, че не знам какво ще правя по-нататък, но чувствам, че имам отговорност да направя нещо добро и че не искам да разочаровам всички хора, които ме подкрепят", споделил Ке. Бланшет му отвърнала: 

"Просто действай със сърцето си и бъди безотговорен: Не се тревожи какво мислят другите хора. Избери нещо, в което вярваш, което обичаш и нещата ще се получат."