Келвин Клайн е един от дизайнерите, които правят революция в света на модата и променят стандартите в индустрията. Той е известен с едноименната си компания, която произвежда ежедневни и официални облекла, обувки, бельо, парфюми и още много други аксесоари и козметика. От върха на своите 80 години той е горд с постигнатото макар и вече оттеглил се от компанията си.

Embed from Getty Images

Роден е на 19 ноември 1942 г. в Бронкс, окръг Ню Йорк, в еврейско семейство. Завършва Нюйоркската гимназията за изкуство и дизайн, след което учи две години в Института по технология на модата. Любовта му към тази индустрия се заражда от баба му, която била шивачка.

След като завършва Келвин работи в различни ателиета в Ню Йорк, където се занимава с дизайн на палта, а от време на време и като уличен художник. След като е уволнен от ателието, където работи, той купува офиса на бившия си шеф и там само с 10 000 долара Клайн основава своята едноименна компания през 1968 г. В самото начало все още се занимава само с изработката на официални връхни дрехи и палта за мъже и жени.

Embed from Getty Images

Срещата му с първата и най-важна клиентка става съвсем случайно. Тя се качва на грешния етаж и попада на магазина на Келвин. Впечатлена от дизайните му, тя прави поръчка за 50 000 долара за Бонуит Телър. Това и публикуваният позитивен отзив в списание "Vogue" издигат компанията до следващото ниво.

През 1973 г. започва да продава спортно облекло за мъже и жени, както и по-универсални дрехи, които могат да се съчетаят в повече различни комбинации. Хора и критици наричат този по-семпъл и небрежен стил "Видът на Келвин Клайн".

Embed from Getty Images

Едно от нещата, с които компанията е известна е провокативните си реклами, които не веднъж са предизвиквали скандали. Една от най-известните е от първите години на дънките "Келвин Клайн", включваща тогава 15-годишната Брук Шийлдс, която позира с марковите панталони и казва "Нищо не стои между мен и моите "Келвин Клайн". Кампанията дава отскок на кариерата ѝ и продава 400 000 чифта дънки. Някои телевизии отказват да излъчат рекламата и е критикувана от феминистки като Глория Стейнъм. Самата Брук споделя пред "Vogue" през 2021 г., че тогава изобщо не е мислела за точно тази реклама по сексуален начин и че цялата вълна от медийно внимание, която я залива се опитва да я обвини за нещо, за което тя няма вина.

Embed from Getty Images

През 1982 г. името на компанията вече е на ластика на тяхното бельо. То се превръща в ключов продукт и до днес и създава нова тенденция в модната индустрия, а именно - дизайнът на женско бельо по модел на мъжкото. Въпреки отказът на телевизиите да излъчат тази реклама, бельото е разпродадено във всички магазини.

Embed from Getty Images

Когато дизайнерът влиза в клиника за лечение на зависимост от наркотици и алкохол, компанията му бавно започва да пропада. Продажбите не са добри, а дълговете се увеличават. Когато приключва лечението си, Клайн пуска на пазара различни аксесоари и козметика. Концентрира се върху продажбата на бельо и парфюми, успявайки да вдигне компанията на крака.

През 1992 г. "Келвин Клайн" отново излъчват провокативни реклами за бельо и дънки с участието на манекенката Кейт Мос и рапърът Марки Марк, които се прочуват по същия начин като Брук Шийлдс. Кейт Мос участва и в рекламата за парфюма "Obsession". Този път критиката към рекламата е, че възхвалява употребата на хероин, но въпреки това кампанията отново е увенчана с успех.

Embed from Getty Images

През 1995 г. дизайнерът отново е критикуван за рекламите си на дънки, които съдържат предполагаемо сексуално съдържание на млади хора в края на тийн годините си или в началото на 20-те си години. В последствие Келвин спира рекламите, а ФБР разследва за детска порнография.

През 2002 г. Клайн продава компанията си на "Phillips-Van Heusen Corporation" за 400 милиона долара, а през 2003 се оттегля, оставяйки своето творение да живее свой живот.

Въпреки скандалите и провокациите Келвин Клайн става носител на наградите "Кочи" през 1974 и 1975 г., както и на CFDA награди четири поредни години.

Embed from Getty Images

В личния си живот има два брака и два развода. От първата си жена Джейн Сентър има дъщеря - Марси. През 1978 г. Марси е отвлечена от брата на детегледачката си, който иска откуп от 100 000 долара. Тя е заложник за 9 часа докато откупът не е платен, а похитителят бива арестуван. Втората му жена е асистентката му Кели Ректор, с която се развежда през 2006 г. През 2010 г. започва да се среща с бившия порнографски бисексуален актьор Ник Грубер, който е с близо 50 години по-млад от него. Отношенията им приключват през 2012 г. заради зависимостта на Ник към наркотиците.

Embed from Getty Images

И днес продуктите на Келвин Клайн са едни от най-продаваните и най-качествените на пазара. Със своите иновации той успява да въведе нови правила и тенденции дори и начинът им на рекламиране да не се подкрепя. Когато влиза в тази индустрия той иска да бъде различен и винаги се е стремял към това да не се оставя на влиянието на медиите или новите тенденции.

"Ако просто повтаряш или изглеждаш като някой друг нямаш шанс. Когато работехме по дрехи, аз ги преглеждах готови и ги преправях. Казвах си: "О, това изглежда като Ралф Лорен или това пък прилича на Донна Карън, а ако на мен нещо ми напомня за нещо друго, то ще напомни и на пресата и на всеки друг, което не е добре. Трябва да бъдем верни на себе си", казва той на семинар в Оксфорд през 2013 г.

Embed from Getty Images