Кевин Бейкън е американски актьор, който не се страхува да експериментира с различните филмови жанрове. "The Guardian" го определят като един от най-добрите актьори, които не са получавали "Оскар", а през 2023 година се сдобива със звезда на холивудската Алея на славата.

Роден е на 8 юли 1958 г. във Филаделфия, САЩ. На 16 години се сдобива със стипендия за Училището за изкуства в Пенсилвания, където учи театър. Бейкън винаги е харесвал изкуствата, а обучението му там съвсем затвърждава избора му на кариера. На 17 години напуска дома си, за да преследва мечтата си в Ню Йорк.

"Исках истинския живот", казва той пред "Космополитан".

Снимка: Getty Images

Дебютира във филма "National Lampoon's Animal House" (1978 г.), но той не дава бляскавото начало на актьорския му път, което е очаквал, така че се връща в театъра, където играе в постановките "Search for Tomorrow" и "Guiding Light" в Ню Йорк.

През 1980 г. участва във филма "Петък 13-ти", както и в някои театрални постановки. Две години по-късно печели награда "Оби" за ролята си във "Forty Deuce". Критиците и публиката, обаче, забелязват таланта на Кевин едва след като играе в "Diner".

Успехът от този филм му предоставя една от най-известните роли във филмографията му - "Вихърът на танца" (1984 г.). За да се подготви за ролята, Бейкън влиза в местна гимназия за ден, за да разбере как се държат тийнейджърите, така че да пресъздаде автентичен образ. Признава си и че това е първият път, в който му се налага да учи хореография. Очаквал е, че единственото, което ще му е необходимо откъм танци е импровизация. "Вихърът на танца" се смята за официалният му пробив, който му носи желания успех, но и става причина да му бъдат предоставяни един и същ тип роли. Това не му харесва и даже попада в творчески застой, докато не решава да експериментира с различни жанрове и персонажи.

През 90-те години има няколко успешни проекта, един от които е хорър-комедията "Трусове" през 1990 г. и научната фантастика "Линия на смъртта" от същата година. Следващият му филм - "He Said, She Said" (1991 г.) не е толкова успешен като цялостен проект, но пък носи още по-голяма популярност на Бейкън. През 1994 г. получава номинация за "Златен глобус" за приключенския трилър "Дивата река", където играе заедно с Мерил Стрийп, а в интервю пред "Космополитън" споделя, че по време на снимките всички са падали във водата и в някои моменти дори се е стигало до това да ги спасяват.

През 1995 г. участва в успешната документална драма "Аполо 13", а до края на десетилетието прескача между крайностите по отношение на филмовите жанрове. През 1996 г. дебютира и като режисьор с филма "Losing Chase", който получава 3 номинации за "Златен глобус" и печели в една от категориите.

В началото на новия век участва във филми като "Човек без сянка" (2000 г.), "Дърводелецът" (2004 г.), "Реката на тайните" (2003 г.) и получава награда за ролята си в продукцията на НВО "Taking Chance". През 2011 г. участва във филма "Х-Мен: Първа вълна", а през 2013 г. печели награда "Сатурн" за ролята си в сериала на FOX "The Following".

Снимка: Getty Images

Освен с актьорско майсторство и режисура Кевин Бейкън се занимава и с музика. През 1995 г. с брат си Майкъл създават групата "The Bacon Brothers". Дуото издава 7 албума. Освен това Кевин пее в различни медии по различни поводи. Друг любопитен факт е, че има игра кръстена на него - "Six Degrees of Kevin Bacon". Идеята идва от цветната му филмография и как може да се направи връзка между него и десетки актьори.

Кевин е женен за актрисата Кира Седжуик, с която през септември ще отбележат 35 години брак. Двамата се запознават на репетициите за постановката "Lemon Sky" и оттогава са неразделни. Имат две деца - Травис и Сузи Бейкън. Двамата съпрузи са участвали в няколко филма заедно, а в новия им проект Кира е режисьор, а Кевин - актьор.

Снимка: Getty Images

"Не обича да получава критика, но я приема спокойно", казва тя за съпруга си пред "People".

Когато гостуват в шоуто на Кели Кларксът, тя ги пита каква е тайната на дългогодишния брак. Бейкън и Седжуик казват, че няма такава и просто са си паснали. В същото шоу Кира разказва как е казала на Кевин, че изобщо не харесва годежния си пръстен и че изобщо не ѝ е било трудно да се отвори напълно пред актьора.

"Една нощ си легнахме, той заспа, аз се въртях и знаех, че вече трябва да му кажа. Така че светнах лампата, от което той се уплаши и тогава му казах, че пръстенът изобщо не ми хареса. Отговорът му беше: "О, мислех, че е нещо сериозно", споделя актрисата с усмивка.

Снимка: Getty Images

Кевин Бейкън може да не е сред най-големите звезди, които цял свят познава, но определено е един от актьорите, които не се страхуват да излизат от зоната си на комфорт. На прага на своите 65 години, той е все така решен да не се ограничава в избора на филми, напротив. Готов е да скочи в дълбокото, стига да му е интересно.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО