Носителят на две награди "Оскар" Кевин Спейси пристигна в съда в Лондон днес за началото на четириседмичния съдебен процес по обвинения в сексуални посегателства, съобщиха редица британски издания.

63-годишният актьор отрича обвиненията за сексуално насилие, извършено срещу четирима мъже между 2001 и 2013 г.

Обвиненията срещу него включват непристойни и сексуални посегателства, както и по-тежкото престъпление за склоняване към сексуална дейност без съгласие, максималното наказание за което е доживотен затвор.

Процесът в лондонския съд Садърк започва днес с избора на съдебни заседатели, въпреки че делото може официално да започне едва по-късно тази или следващата седмица.

Спейси, който спечели "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Американски прелести" през 1999 г. и за най-добър актьор в поддържаща роля в "Обичайните заподозрени" през 1995 г., прекара повече от десетилетие, работейки в Лондон като артистичен директор на театъра "Олд Вик" (от 2004 до 2015 г.).

Снимка: АР/БТА

Британските прокурори за първи път разкриха, че срещу актьора са повдигнати обвинения през май 2022 г., като казаха, че е обвинен в пет нападения между март 2005 г. и април 2013 г. - четири в Лондон и едно в Глостършър в Западна Англия, предава БТА. Посегателствата са били срещу един мъж, който сега е на 40 години, и срещу други двама мъже в 30-те си години.

Миналия ноември Кралската прокурорска служба разреши още седем обвинения срещу Спейси, включващи сексуални посегателства над един мъж между 2001 и 2004 г.

Актьорът до голяма степен изчезна от публичното пространство, след като беше обвинен в сексуални престъпления преди шест години.

През октомври 2022 г. Спейси спечели дело за сексуално насилие, заведено срещу него в граждански съд в САЩ. Съдебните заседатели в Манхатън, Ню Йорк, установиха, че обвинителят му не е доказал твърдението, че актьорът е упражнил нежелано сексуално насилие над него, когато е бил на 14 години.

Снимка: АР/БТА

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО