Актрисата Кейт Бланшет, която е посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците, призова за по-голяма подкрепа за страните, които приемат насилствено разселени от домовете им хора, за да се предотврати "забравена криза", предаде БТА.

Според нея е "лесно да се забрави", че има продължителни конфликти по света, които карат хората да бягат и да търсят убежище.

Кейт Бланшет бе назначена за посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) през 2016 г.

Носителката на две награди "Оскар" пътува до Йордания миналата седмица, където има 661 800 сирийски бежанци. Тя се завърна там седем години след първата си визита в хуманитарна роля.

"Когато си помислите, че 74 процента от бежанците са подслонени от страни с по-ниски и средни доходи, става ясно, че тази отговорност не я носят най-богатите държави в света. Но беше невероятно да видим, че подкрепата продължава, да се върнем и да се срещнем отново със семейства, с деца, които вече не са деца", казва Бланшет в интервю за Ройтерс.

Снимка: Getty Images

И добавя, че някои от тях може би са в още по-несигурно положение сега. "Виждаме ги седем години по-късно, като възможността да се върнат вкъщи намалява... спестяванията им са похарчени... Колко е важно световната общност да продължи да подкрепя тези страни, които са домакини на това, което би могло да се превърне в забравена криза".

Кейт Бланшет посети семейства в Аман и пътува до бежанския лагер Заатари, създаден скоро след сирийския конфликт от 2011 г. и в който сега живеят около 80 000 души.

По данни на ВКБООН рекордните 103 милиона души са прогонени от домовете си по света, бягайки от насилие, конфликти, заради преследване и нарушаване на човешките права, отбелязва Ройтерс.