Кейт Мидълтън е красива, млада, успешна и еталон за това как една истинска принцеса и бъдеща кралица трябва да се държи.

В нейния живот до този момент всичко изглежда повече от перфектно и приказно. До петъка, в който "хвърли бомбата" с емоционалното видео, в което казва на света, че и тя има проблеми. През последните месеци светът се чудеше защо Кейт, съпругата на британския принц Уилям и херцогиня на Кеймбридж, трябваше да бъде оперирана в средата на януари? Също така, защо след това трябваше да остане необичайно дълго в болницата? Отговорът дойде официално с емоционално видеообръщение от самата нея. Това сложи и край на спекулациите. Тя разкри, че са й открили рак по време на коремната операция, на която беше подложена в лондонска клиника.

Преди да съобщи, че се бори с онкологично заболяване, смело можехме да заявим в какво се изразява ефектът "Кейт Мидълтън" - влиянието, което тя оказва върху модните вкусове на британките, а и на всички жени по света, и как след като е облякла дадена дреха, тя се разпродава за часове.

Днес, няколко дни след като принцесата на Уелс съобщи смело пред света за своята диагноза, ефектът "Кейт Мидълтън" придобива нови измерения.

Тя успява да вдъхнови хиляди британци да проверят своите симптоми. Разкриването на диагнозата доведе до рязко увеличаване на запитванията и търсенията в уебсайтовете на Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания и благотворителните организации. Хората започнаха да търсят информация за симптомите и начините за получаване на подкрепа при наличие на онкологично заболяване. НЗС отбеляза, че посещенията на сайта са се увеличили почти 5 пъти. Благотворителни организации също отчитат рязко повишаване на ръста.

Ръководителите на здравни заведения похвалиха Кейт за това, че е разказала за рака си, като заявиха, че това може да спаси човешки живот, след като е насърчила другите да проверяват за симптоми.

"Принцесата на Уелс, която смело говори за диагнозата си, ще помогне и на други да направят същото. Благодарение на това, наблюдаваме рязък скок в броя на хората, които се запознават с жизненоважната информация на нашия сайт за признаците и симптомите. Говоренето за рака спасява животи!", заяви директорът по раковите заболявания на НЗС.

Експертите се надяват, че вървейки по стъпките на крал Чарлз III, посланието на Кейт ще насърчи повече хора, живеещи с болестта да потърсят подкрепа.

"При краля решението на медийните експерти в Двореца беше веднага да съобщят за заболяването му, за да се пресекат зловредни махленски клюки, които излизаха, за да се продават вестниците. При Кейт опитаха да направят друго, което сега го обяснят с желанието да пощадят децата в семейството. В момента всички са на нейна страна", пък коментираха кралски експерти.

Във видеообръщението съпругата на принц Уилям засегна още един важен аспект от болестта - съобщаването на новината на близките. Принцесата заяви, че е отделила време, за да каже на трите си деца, че е болна и че "ще бъде добре". Тя ги е уверила, че ще се оправи, защото й е назначена превантивна химиотерапия. А със смелото си обръщение Кейт показа, че е и боец. Посланието й бе прието така: "Аз съм една от вас". Смята, че личното изявление, ще бъде най-състрадателният начин да съобщи на света. Дворецът много внимателно следи как се изгражда публичния образ на бъдещите крал и кралица. Поне засега видеото на Катрин, изглежда, дава резултат.

То предизвиква съчувствие от близки и далечни роднини, както и от световни лидери и обществени личности, като много от тях пожелаха на принцесата на Уелс бързо възстановяване в социалните мрежи. Тъга за състоянието на Мидълтън изрази и Белият дом.

"Това е една ужасяваща новина", заяви говорителката Карин Жан-Пиер и пожела бързо възстановяване на принцесата.

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо също изрази своята подкрепа в борбата на Кейт с болестта.

"Мислите ми са с принцесата на Уелс, нейните деца и цялото кралско семейство след новината за рака, която тя така смело сподели", написа в Х Трюдо.

Британският премиер Риши Сунак също пожела пълно и бързо възстановяване. Той каза, че говори от името на целия британски народ. Пожелания за скорошно оздравяване изразиха още принц Хари и Меган Маркъл, за които също се отвори тема.

Те подкрепят принц Уилям и съпругата му както публично, така и лично след съобщението за рака на Кейт.

"Пожелаваме здраве и изцеление на Кейт и семейството и се надяваме, че те ще могат да го направят насаме и в мир", казват Хари и Меган в изявлението.

Принцесата на Уелс получи обществена подкрепа, след като обяви, че се лекува. В цял Бъркшир, където живее със семейството си, хората изразиха съчувствие към кралската особа. По думи на Двореца Уилям и Кейт били изключително трогнати от топлото съчувствие, което получават и са благодарни за разбирането на молбата им за поверителност в този труден момент.

С какъв рак обаче е диагностицирана и в какъв стадий от развитието му се намира? Тези въпроси остават отворени. Източници, близки до кралското семейство, предполагат, че става въпрос за операция, свързана с болестта на Крон - рядко хронично възпалително заболяване на червата, което обаче трудно се лекува хирургично. През годините има множество спекулации, че Кейт страда от хранително разстройство. Поради тази причина една от най-тиражираните версии за нейната планова коремна операция е именно болестта на Крон.

Такива хронични възпалителни заболявания на червата значително увеличават риска от рак на дебелото черво и рак на жлъчните пътища. Заболяването, което има крал Чарлз III, също е неизвестно на обществеността. Монархът винаги е информирал хората за здравословното си състояние и открито каза, че има уголемена простата, за да повиши осведомеността за болестта, но подобно на Кейт, точната му диагноза сега се пази в тайна. Това накара най-добрите медицински експерти на Острова да се въздържат от коментари и прогнози. Но най-общо обясниха, че превантивна химиотерапия се прави, когато вече има премахване на тумор и с надежда той да не се появява повече. Обикновено тъканта, отстранена по време на операция, се изпраща в лаборатория за анализ. Ако се открият ракови клетки, се прилага химиотерапия чрез системи или хапчета.

А повече от месец името на принцесата е замесено в куп конспирации.

Стигна се дотам, че обществото до такава степен желае да разбере защо и как, че започна разследване на медицинско лице, опитало се да достигне до досието й в болницата. Според експерти това е съвсем в реда на нещата, тъй като онлайн пространството много често удължава живота на всякакъв вид лъжлива информация.

"Къде е Кейт Мидълтън?" Този въпрос буквално завладя социалните мрежи през последните месеци и обществеността доскоро нямаше отговор. А там, където има празно информационно пространство, се раждат най-разнообразните и безумни конспиративни теории.

"Монархията се разпада заради любовницата... отново"

Другата сериозно тиражирана и предпочитана конспирация предполага, че изчезването на Кейт бе свързано със сочената за любовница на принц Уилям - Роуз Хенбъри.

Хендбъри е част от тази конспирация от 2019 г., когато се появяват първите данни, че тя е третата страна на триъгълника. Това, разбира се, би било разрушително за кралското семейство и имиджа на наследника на трона. Историята тогава бързо умира, но Роуз остава във вътрешния кръг на кралското семейство и често е забелязвана на официални събития. Според теорията около Коледа Кейт Мидълтън разбира, че аферата между Уилям и Роуз никога не е спирала... и сега Роуз е бременна с незаконното дете на наследника на трона. Поради тази причина Мидълтън получава емоционален срив и е откарана по спешност в болница.

Как това бе навързано с нейното тотално изчезване от публичните светлини? Според конспираторите принцесата на Уелс вече отказвала да съдейства на кралското семейство заради аферата на принца.

"Всички снимки на Кейт са фалшиви, не ни лъжете!"

Кралското семейство направи опит да затвори темата с местонахождението и състоянието на Кейт. От двореца Кенсингтън пуснаха вече известната ретуширана снимка на принцесата за 8 март. След като кадърът бе свален от информационните агенции, това допълнително подклади конспиративните теории. Според тях от Двореца са искали да дадат урок на Кейт.

След "манипулираната снимка" всички останали кадри на Кейт Мидълтън бяха определени от хората като фалшиви. Широко разпространеното видео, на което тя пазарува с принц Уилям, бе обявено за манипулация, а жената на кадрите - за двойничка на принцесата. Според конспиративните теории кралското семейство знае много добре, че Кейт повече няма да им съдейства и няма да поддържа образа на кралска особа. Няма да пази и имиджа на принц Уилям като любящ баща и съпруг, перфектният наследник на британския трон. И поради тази причина семейството "я замества" в публичното пространство със свой наратив.

"Игра на тронове"

Някои от конспиративните теории звучат сравнително логично, но има и такива, които са напълно абсурдни. Като например, че изчезването на Кейт Мидълтън, както и на други известни лица по света, е свързано със заговор.

Според поддръжниците на тази теория Мидълтън е избягала от двореца, за да се укрие. Къде? "Зад ледена стена в Антарктида". Според теорията съвсем скоро "светът трябва да разбере истината за кралското семейство" и Кейт е избягала, за да се предпази. Историята тепърва се очаква да достигне до своя финал.

По-скорошни публикации в британските таблоиди пишат, че Кейт ще възобнови кралските си задължения след пролетната ваканция на децата си, 30 дни след Великден.

От смехотворни до безумни хорските предположения се опитват да принизят образа на младата принцеса. Но някак си не успяват. Защото Кейт вече е намерила своето място в сърцата на хората и в какъвто и герой на драматични конспирации да я превръщат, тя ще си остане една от народа.

Снимка: Getty Images