Херцогиня Катрин е принцеса на Уелс - съпруга на престолонаследника, вече два месеца и навлезе спокойно в тази роля. Тя изглежда по-уверена от всякога, пише британската преса, цитирана от БТА.

Лъчезарната Кейт, както я наричат сънародниците ѝ, вече надхвърля ролята си на съпруга на принц Уилям и се превръща в самостоятелен високопоставен представител на кралския двор. В сигналите, които изпраща, няма никакво притеснение или тревожност, отбелязва специалистката по езика на тялото Джудит Джеймс.

Embed from Getty Images

"Кейт досега по-скоро изпращаше послание, че не е кралска особа, но е в такава роля като съпруга на бъдещ крал. Сега изглежда разбира, че е напълно приета като високопоставена кралска особа в собственото си право. Тя е много по-независима, често изглежда по-уверена, когато работи сама, отколкото с Уилям, а записаните й обръщения, речи и послания са много различни от колебливия и леко неохотен стил на изказване, който имаше преди", каза тя.

За разлика от нея, съпругата на крал Чарлз Трети Камила сякаш с неувереност навлиза в новата си роля на кралица-консорт, макар и да го подкрепя изцяло. Това може да изтласква Кейт в силна позиция, както в семейството, така и в обществото.

Embed from Getty Images

Великобритания не е имала принцеса на Уелс от развода на Чарлз и Даяна. Камила в действителност беше принцеса на Уелс, след като се омъжи за принц Чарлз, но не използваше титлата и предпочиташе да бъде херцогиня на Корнуол.

Даяна, покойната майка на принцовете Уилям и Хари, беше много популярна. Наричат я "принцеса на народа". Поемането на тази роля след нея не е лесно.

Титлата не се получава по право, а се дава от краля. Чарлз Трети направи това на 9 септември след смъртта на Елизабет Втора.

"С гордост го правя (Уилям) принц на Уелс", каза той в първата си реч. "Знам че с Катрин до него, новите ни принц и принцеса на Уелс ще продължат да вдъхновяват и водят националните ни разговори", каза той.

Embed from Getty Images

Основните задължения на принца и принцесата на Уелс са да подкрепят суверена и да осигуряват стабилността и приемствеността на британската монархия, както и "да обединяват хората от всички слоеве на обществото", пише на официалния сайт на принца на Уелс. В действителност носителите на тези церемониални титли присъстват на много събития, държавни вечери и официални прояви. Поредната им такава изява е да бъдат до крал Чарлз на събитията за Деня в памет на загиналите във войните. Основната цел е да представят британската монархия във възможно най-добра светлина.

В качеството си на принцеса на Уелс Кейт основно ще подкрепя съпруга си, тъй като двойката представлява държавния глава както във Великобритания, така и по време на задгранични пътувания.

Кейт и Уилям подкрепят около 20 благотворителни организации. Тя изглежда тясно ангажирана с тях и всички те по някакъв начин са свързани с личния й живот.

Embed from Getty Images

Принцеса Катрин се застъпва за психичното здраве и околната среда, като споделя тези интереси с крал Чарлз. Тя се ангажира и със създаването на по-добро бъдеще за децата. Един от любимите й проекти е Центърът на Кралската фондация за ранно детство, който тя основава през 2021 г., за да осигури повече помощ за малките деца (и техните родители). Тя подкрепя и организации за психично здраве, насочени към деца и тийнейджъри, както и няколко институции, свързани с изкуството и спорта, включително Националната портретна галерия.

Катрин лесно намира какво да каже на обществени прояви и свободно говори с жените за майчинството, пече кексчета за улично парти или контактува с деца. Нейната елегантност и редуването на скъпи тоалети с достъпни също допада на британците. Британската преса не пропусна да я похвали за обеците за пет лири по време на посещението в Скарбъро неотдавна.

Embed from Getty Images

След толкова дълъг стаж в кралското семейство очакванията са новата принцеса на Уелс да е брилянтна в изпълняването на задълженията си. Тя го доказва и с увереността си на самостоятелни посещения, като през двудневната визита в Дания в началото на годината, с която откри празненствата за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора. Надеждите са тя също да помогне за сдобряване на братята Уилям и Хари, след като по-малкият син на Чарлз шумно замина за Северна Америка преди две години.