Светът вече трескаво се вълнува от връчването на 93-тите награди "Оскар", което ще се състои на 25 април тази година.

Вчера стана ясно, че българската актриса Мария Бакалова получи номинация за "Оскар" за ролята си в "Борат 2", което е феноменален успех както за самата Мария Бакалова, така и за България, тъй като тя е първата българска актриса с такова постижение досега.

Но си струва да видим кои да и другите номинирани за престижните филмови награди тази година, която бе тежка и спорна за киното, както и за всяка друга сфера на обществения и културния живот, заради коронавирус пандемията, обхванала целия свят.

Ето и списък на номинираните за най-престижните киноотличия на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, оповестен от Асошийтед прес и БТА.


За най-добър филм ще се борят "Манк", "Земя на номади", "Момиче с потенциал", "Юда и черният месия", "Без звуци в живота", "Минари", "Бащата", Процесът срещу Чикаго 7".

Номинирани за най-добър режисьор са Клои Чжао за "Земя на номади", Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал", Дейвид Финчър за "Манк", Лий Айзък Чънг за "Минари", Томас Винтерберг за "Още по едно".

Снимка: AP/БТА

В категорията "Най-добра актриса" ще се борят Вайола Дейвис за "Ма Рейни: Майката на блуса", Андра Дей за "Съединени американски щати срещу Били Холидей", Ванеса Кърби за "Да намериш отново себе си", Франсис Макдорманд за "Земя на номади", Кери Мълиган за "Момиче с потенциал".

Снимка: AP/БТА

Най-добър актьор ще бъде избран сред Риз Ахмед за "Без звуци в живота", Чадуик Боузман за "Ма Рейни: Майката на блуса", Антъни Хопкинс за "Бащата", Гари Олдман за "Манк", Стивън Юн за "Минари".

Снимка: AP/БТА

И в категорията, която ще следим с особен интерес - "Най-добра актриса в поддържаща роля", са номинирани българската актриса Мария Бакалова за "Борат 2", Глен Клоуз за "Елегия Хилбили", Оливия Колман за "Бащата", Аманда Сайфред за "Манк", Юн Ю-джун за "Минари".

Снимка: AP/БТА

За най-добър актьор в поддържаща роля ще се борят Саша Барън Коен за "Процесът срещу Чикаго 7", Лесли Одъм младши за "Една нощ в Маями", Даниел Калуя за "Юда и черният месия", Пол Раджи за "Без звуци в живота", Лакийт Станфийлд за "Юда и черният месия".

Снимка: AP/БТА

Най-добър документален филм ще бъде избран сред "Колектив", "Crip Camp: A Disability Revolution" за тийнейджъри с увреждания на продуцентската компания "Хайър граунд" на Мишел и Барак Обама, "The Mole Agent'', "Моят учител октоподът", "Време".

В категорията "Най-добър международен филм" номинираните са: "Къде отиваш, Аида?" (Босна и Херцеговина), "Още по едно" (Дания), "По-добри дни" (Хонконг), "Колектив" (Румъния), "Човекът, който си продаде кожата" (Тунис).

За най-добра анимация - "Напред", "Пътешествие към Луната", "Овцата Шон: Фармагедон", "За душата", "Вълчуни: Духът на вълците".

Най-добър оригинален сценарий - Шака Кинг и Уил Берсън за "Юда и черният месия", Лий Айзък Чънг за "Минари", Емералд Фенъл за "Момиче с потенциал", Дариъс Мардър и Ейбрахам Мардър за "Без звуци в живота", Арън Соркин за "Процесът срещу Чикаго 7".

Най-добър адаптиран сценарий са Саша Барън Коен, Антъни Хайнс, Дан Суимър, Питър Бейнъм, Ерика Ривиноджа, Дан Мейзър, Джена Фридман и Лий Керн за "Борат 2", Флориан Зелер и Кристофър Хемптън за "Бащата", Клои Чжао за "Земя на номади", Кемп Пауърс за "Една нощ в Маями", Рамин Бахрани за "Белият тигър".

Оригинална музика - Терънс Бланчард за "Петима от една кръв", Трент Резнър и Атикъс Рос за "Манк", Емил Мосери за "Минари", Джеймс Нютън Хауърд за "Новини от света", и Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист за "За душата".

Песен от филм - "Husavik" от "Евровизия: Историята на Файър Сага", "Fight for You" от "Юда и черният месия", "Io Si (Seen)" от "Животът пред теб", "Speak Now" от "Една нощ в Маями", "Hear My Voice" от "Процесът срещу Чикаго 7".

Операторско майсторство - "Юда и черният месия", "Манк", "Новини от света", "Земя на номади", "Процесът срещу Чикаго 7".

Костюми - "Ема", "Ма Рейни: Майката на блуса", "Манк", "Мулан", "Пинокио".

Късометражен анимационен филм - "Burrow", "Genius Loci", "If Anything Happens I Love You", "Opera'", "Yes-People".

Късометражен игрален филм - "Feeling Through", "The Letter Room", "The Present'", "Two Distant Strangers'", "White Eye".

Късометражен документален филм - "Colette", "A Concerto Is a Conversation", "Do Not Split", "Hunger Ward", "A Love Song for Latasha".

Звук - "Мисия Грейхаунд", "Манк", "Новини от света", "За душата", "Без звуци в живота".

Дизайн на продукция - "Бащата", "Ма Рейни: Майката на блуса", "Манк", "Новини от света", "Тенет".

Монтаж - "Бащата", "Земя на номади", "Момиче с потенциал", "Без звуци в живота", "Процесът срещу Чикаго 7".

Грим и прически - "Ема", "Елегия Хилбили", "Ма Рейни: Майката на блуса", "Ман", "Пинокио".

Визуални ефекти - "Любов и чудовища", "Среднощно небе", "Мулан", "Единственият и неповторим Айвън", "Тенет".

Наградите "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 93-ти път на 25 април, близо два месеца след обичайната дата - отсрочка, наложена заради коронавирусната пандемия.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos