Не би било никак преувеличено, ако кажем, че мнозина биха желали да бъдат на мястото на Кирил Евтимов, най-вече заклетите привърженици на Негово Величество цар Футбол, за които спортът е не просто хоби или страст, а истинска религия и начин на живот. Да, те много добре знаят неговото име, а вероятно изричайки го, понякога в гласа им се прокрадва съвсем лека нотка на завист... Това се дължи на факта, че Човека в кадър, както преди време го нарекоха в материал, поместен на страниците на уважавано спортно списание, е имал възможността не само да се запознае с едни от най-легендарните състезатели, властващи на терена, но дори да се сприятели с немалка част от тях.

Вижте Кирил със световните звезди >>

Прозвището си обаче получава заради своята смайваща колекция от снимки, на които позира пред фотографския обектив в компанията на различни популярни личности, при това не просто от споменатата вече сфера. През годините, случайно или не, а за да бъдем максимално точни - по равно и от двете, той се е срещал както с онези знаменитости, познати със завидните си умения с топката на стадиона, така и тези, станали известни със забележителния си актьорски талант пред камера или възхитителните си вокални способности на музикалната сцена. Кирил, или Магнита за звезди, както ние решихме да го кръстим, притежава около осемстотин кадъра със знаменитости като че ли от всички поприща, а това означава, че зад всеки от тях се крие увлекателна история, която той може да разкаже... Естествено, ако човек съумее да го накара да се отклони от неговата любима спортна тема, за която с готовност и ентусиазъм може да говори надълго и нашироко.

Ние обаче се срещнахме с него, за да разберем повече за познанството му с известните имена, извън големите футболните клубове, и по чудо успяхме да го склоним да ги спорели с нас. Шегата настрана, Кирил определено е интересен събеседник, който със сигурност ще плени и вас със своите разкази, защото те определено заслужават да бъдат чути, или в случая - прочетени. А сега, ето част от тях, която той разкри специално пред Life.dir.bg:

Кирил с Лео Меси

Снимка: Личен архив

Най-напред ми кажи с какво точно се занимаваш, тъй като авторите на всички статии за теб те определят или като "футболен общественик", или като "футболен привърженик", което надали може да се нарече професия.

От петнайсет години насам работя в държавната администрация като експерт, който отговаря за усвояването на еврофодовете в България, проверявайки как се изразходват средствата от тях по различните оперативни програми.

Тогава откъде се появи страстта ти към спорта и по-конкретно към футбола, при положение че работата ти е в съвсем различна сфера?

Истината е, че я нося в себе си, откакто се помня, тъй като произхождам от спортно семейство. Това означава, че всичките ми роднини живо се интересуват от тази тема, затова, съвсем закономерно, тяхната любов към футбола се пренесе и на мен.

В такъв случай не бе ли логично да се насочиш именно към него?

Така е, но както се казва, за мен този път приключи още преди да е започнал. Сега се връщам към него чисто любителски, играя футбол и доста по-рядко тенис, когато обаче имам време и възможност.

Не много отдавна бе обект на обширна статия в спортно списание, в която ти дадоха прозвището Човека в кадър, понеже имаш богата колекция от фотографии, на които позираш пред обектива заедно със световноизвестни личности, при това не само спортисти. Във въпросния текст пишеше, че си "приятно и симпатично луд". Намираш ли се за такъв?

Щом така го е написал авторът, тогава сигурно е вярно (смее се). Кой съм аз, че да споря с него? Предполагам обаче, че дори най-нормалният и обикновен човек трябва да бъде поне малко луд в мечтите си, ако иска те да се сбъднат. За мое щастие мога да кажа, че аз съм успял да реализирам моите, или поне една голяма част от тях, затова да приемем, че в думите му действително има някаква доза истина, понеже без нея вероятно все още щях просто да сънувам копнежите си, вместо да ги изживявам.

Снимка: Личен архив

И това е самата истина. Само че, предвид професията ти, как изобщо успяваш да намериш време, през което да пътуваш, за да присъстваш на събитията, срещащи те с въпросните звездите?

Може би очакваш някакъв интересен отговор, но реално той е съвсем скучен. Всичко се случва по време на годишната ми отпуска, която планирам предварително, поне доколкото е възможно, защото непредвидени ситуации винаги изскачат. Това е - едни хора си планират ваканцията край морето, други на планината, а аз просто избирам различни места, където се организират подобен тип мероприятия, на които да прекарам свободното си време. Разбира се, кроежите ми не винаги се случват по начина, по който съм ги замислил, но в общи линии се получават, със сигурност не се оплаквам. Естествено, понякога въпросните срещи, които спомена, се осъществяват по работна линия, но това е по-малко вероятно.

Общо-взето да разбирам, че прекарваш отпуската си по футболните стадиони, предимно извън граница, така ли?

Да, вярно е. Преди години дори ми се налагаше да използвам неплатен отпуск, тъй като заради по-честите ми пътувания тогава изразходвах дните от платения.

Кога започна тази твоя традиция да се снимаш с популярни имена?

Не знам дали мога да го нарека точно традиция. Виждаш ли, повечето кадри са направени просто ей така, за спомен, след като по една или друга причина съм имал контакт с даден човек и съм разговарял с него. За мен въпросното изображение е естествен завършек на нашата комуникация. Много рядко се е случвало да си направя снимка, просто заради идеята да покажа с кого съм имал удоволствието да се видя.

Добре, а как се случва този контакт очи в очи? Как успяваш да се свържеш с тези хора, които не са никак случайни, карайки ги да ти отделят от времето си?

Колкото и да не ти се вярва, понякога това е чист късмет или щастливо съвпадение. Случвало се е да присъствам на дадено събитие, било то спортна среща или премиера, на което се оказва, че са дошли някои от видните имена, познати на всички ни. Вероятно позитивната ми нагласа към тях ги предразполага, а разговорът идва от само себе си.

Кирил със Силвестър Сталоун

Снимка: Личен архив

Поддържаш ли приятелски взаимоотношения с някои от тях? Успяхте ли да станете близки във времето?

Да, с доста футболисти. Сега обаче не си представяй, че всеки ден се чуваме или виждаме. Не. Комуникацията ни става предимно по конкретен повод, като празниците, например. Да, когато се намираме в един и същ град се разбираме предварително да се видим - било то в заведение, на стадиона и т.н., ако разбира се, графикът им го позволява.

Спомняш ли си кой бе първият разпознаваем човек, с когото си направи общ кадър?

Ако въпросът се отнася за родна личност, то още 97-а година си направих снимка с тогавашните четвърти в света. По онова време ги бях виждал само по телевизията, понеже след 94-а бе неимоверно трудно да се докоснеш до такива звезди. Тогава те имаха мач в Бургас и се случи така, че след него успях да си направя снимки с Христо Стоичков, Трифон Иванов и Красимир Балъков, които предизвикаха фурор сред моите близки и приятели. Ако говорим за световноизвестна фигура, то през лятото на 2001 г. се запознах случайно с DMX, лека му пръст. Това стана в хотел, намиращ се в Америка, където работех, поддържайки част от помещенията на гостите му. За моя голяма изненада и радост, рапърът бе един от тях, заедно със семейството си. Та през едната седмица, в която чистех стаята му, с него си направихме няколко кадъра. Освен това донякъде се сприятелихме и дори ходихме да играем билярд една вечер. Държа се изключително земно и непринудено, а това ме изуми.

Кирил с DMX

Снимка: Личен архив

По-късно се озовах в Лас Вегас, където присъствах на концерт на Оливия Нютън-Джон, след който имах късмета да си поговоря с нея зад кулисите, като тя бе слисана, че съм дошъл чак от България за изявата ѝ... Така си помисли жената (смее се). Впоследствие съм присъствал на много шоу програми в популярното казино "Palms", където постоянно се събираха знаменитости. За моя зла участ обаче в онзи период нямаше телефони с камери и много пъти, когато бях там, не си носих фотоапарата. Така пропуснах възможността да запечатам запознанството си с Шакил О"Нийл, Марк Уолбърг, Джей Зи и Джейсън Стейтъм, за което, признавам си, още ме е яд. Затова пък успях да документирам срещите си с Мийт Лоуф и Винс Нил (вокалистът на "Mötley Crüe") и част от членовете на NSYNC. По-важното обаче е, че за спомените не е нужен хартиен носител.

Имаш ли представа колко изображения с различни хора имаш до този момент?

Преди около пет години, когато ги броих за последно, бяха около петстотин. Сега смея да заявя, макар и малко наизуст, че са приблизително осемстотин. Опитвам се да ги държа на едно място - но честно казано има и такива, които вече съм изгубил, тъй като не всички са дигитални. Само че пак казвам, че не всички от срещите ми са подплатени с изображения - дали защото не съм поискал, или понеже не е било удобно, или тъй като не е оставало време... Последният такъв случай е с Меган Фокс, която видях през престоя си в Лос Анджелис миналата година. Тогава може би не бях достатъчно мотивиран, за да отида да я помоля да се снимаме, а и бях в приятна компания, колкото и нескромно да звучи...

Да бе, коя беше Меган Фокс, че да си заслужава усилията, нали?

Е, признавам, че сега малко ме е яд, но не повече от факта, че изпуснах Чарлийз Терон (смее се).

Сега като те слушам, стигам до заключението, че са ти дали грешно прозвище. Не е трябвало да бъде "Човека в кадър", а по-скоро "Магнита за звезди".

Знаеш ли, това са ми го казвали както съпругата ми, така и моите приятели. Случва се така, че в доста ситуации се намирам на едно място с популярни личности, дори без да съм го планирал. Сблъсквал съм се с тях и по летища, и по заведения, и на улицата. Както всъщност стана с комика Джон Ловиц през април м.г., а по-рано и с великия Ал Пачино... След втория случай мой приятел, който живее в Ел Ей, ми каза: "Е, как е възможно? Аз хиляди пъти съм обикалял Бевърли Хилс и никой популярен не съм засичал, а ти два пъти мина оттам и налетя на две звезди" (смее се). Не е като да съм ги търсил обаче... просто съдба.

Виждал съм твоя снимка, направена в този период, с Мартин Лорънс...

Тази среща не беше случайна, а организирана, затова не я споменах. За сметка на това, запознанството ми с човека, който ме свърза с него, бе такова.

Мирил с Мартин Лорънс

Снимка: Личен архив

Не само на кадъра с актьора от "Лоши момчета", но и на много други съм забелязал, че правиш подарък на известните личности, който е свързан по някакъв начин с България.

Да, тази идея ми дойде спонтанно, породена от любовта ми към родината, за която искам да знаят повече хора. Интересно е, че редица от споменатите артисти, а и не само, единствено бяха чували за страната ни, но не знаеха къде се намира. Затова реших, че винаги трябва да нося със себе си някакъв сувенир, свързан с нея, за да може при една евентуална такава среща да им го дам, а той да ги подсеща за държавата ни всеки път, когато го погледнат. Любопитно е, че понякога футболистите, с които сме се виждали веднъж например, при второто ни засичане може и да не си ме спомнят, но се сещат за предмета, който съм им дал. Това също ме кара да изпитвам доволство.

Какво си им подарявал?

Вино, розово масло, ключодържател, чиния или чаша с надпис или символ на България... На Мартин Уорънс подарих тениска на националния ни отбор с името на Елин Топузаков. Установил съм, че независимо от славата и възможностите им, звездите също са просто хора, които се радват на даровете, защото оценяват самия жест, проявеното уважение и засвидетелстваното внимание.

Иска ми се да поговорим малко за срещата ти с Рей Романо от сериала "Всички обичат Реймънд", тъй като не много след нея в поредицата се споменава България.

Първо, искам да кажа, че съм голям почитател на продукцията и до ден днешен често си я пускам, за да се посмея на свежия ѝ хумор. Ето защо бях на седмото небе, когато го видях на концерта на Бон Джоуви в казино "Mandalay Bay" през 2003 година, където бе почетен гост на събитието, заедно с Тайгър Уудс. Когато го забелязах сред присъстващите, отидох при него и доста екзалтирано му обясних, че заради шоуто ми е любимец, а той на свой ред се учуди, че го излъчват у нас. Тогава му обясних, че епизодите се радват на голям интерес и той е много популярен в страната ни. Година по-късно, когато гледах втория епизод на последния сезон на сериала, се изненадах, когато чух актрисата, която играе майка му, да споменава, че пианото ѝ е от България. Почти съм убеден, че това се дължи на запознанството ни с него. Любопитно е, че миналата година за "една бройка" се разминах с Брад Гарет, изпълняващ ролята на брат му, в хотела в Лас Вегас, където и двамата бяхме отседнали.

Кирил с Рей Романо

Снимка: Личен архив

Кое е запознанството, за което си най-щастлив, че се е случило?

Много са, но със сигурност това с Ал Пачино е сред тях. С него си разменихме едва няколко думи от 6-7 метра разстояние, но поне успях да го видя. Впоследствие, приблизително седмица по-късно, получих личен автограф от него, който в момента стои в рамка вкъщи. Радвам се, че се запознах и с Майк Тайсън, който стоя на един метър от мен на концерт на Марая Кери. Уви, там не разрешаваха да се снима, така че нямаше с какво да увековеча мига (смее се). Но това са по-скоро моментни срещи, щастлив съм за много други, които към днешна дата са станали регулярни, защото сме изградили добро познанство с хората.

Афтографът от Ал Пачино

Снимка: Личен архив

Коя от историите, стоящи зад снимките ти с известните личности, би определил като най-интересна?

Може би тази с Дейвид Бекъм, с когото се засякохме на мача за полуфинал на Шампионска лига, в който един срещу друг се изправиха Арсенал и Манчестър Юнайтед. Между другото в него игра и Димитър Бербатов. След края на спортната среща мнозина се стекоха при Бекъм, желаещи да се докоснат до него по някакъв начин, но той имаше сериозна охрана около себе си. Аз също бях сред множеството, надявайки се да успея да разменя няколко думи с него и то взе, че се случи. По едно време той ме посочи, викайки ме при себе си. Отидох и го попитах: "Защо точно аз?", а той отвърна през смях: "Стори ми се най-симпатичен". Още не мога да повярвам, че избра точно мен. Любопитно е също, че с Роналдиньо, с когото съм се виждал два пъти, ме запозна Димитър Бербатов, който лично ме вкара сред футболистите на Олд Трафорд.

Дай сега да сменим малко посоката на разговора. Ти си женен и имаш две деца...

Да, вече от седем години съм женен за страхотна жена от Русе, с която имаме две прекрасни деца - момиче, което е на седем години, и момче - на почти три. При нас винаги е весело. В последно време си разпределяме времето си между София, Русе и родния ми Бургас, където все по-често започвам да си мисля, че ще прекарам старините си.

Разказвал ли си на дъщеря си, която е по-голямата от двамата ти наследника, за тези интересни твои срещи с популярни личности, или ги пазиш за малко по-натам?

Ами, разказвал съм ѝ за някои от тях, но тя повечето звезди, за които ѝ говоря, все още не ги познава. Ако трябва да съм честен, от всичките ми снимки, остана най-очарована от тази с Орлин Горанов, когото много харесва (смее се). С него последно се засякохме на летището в Лондон, където и двамата чакахме полета си обратно към София. Макар често да съм го виждал преди това, точно тогава реших да се щракнем за спомен, а кадърът се превърна в любим на дъщеря ми. Останалите ще ѝ ги покажа, както и на сина ми, по-нататък във времето.

А коя от всички твои снимки със знаменитости е любимата на съпругата ти?

Не е ставало дума за това, трябва да я попитам (смее се). Като цяло обаче тя се радва на всички тях, защото знае, че те ми носят приятна емоция. Отделно, тя самата има поглед върху спорта, при това още преди да се запознаем, така че поне знае кои са хората до мен на кадрите.

Кирил със съпругата си Ани

Снимка: Личен архив

Значи си попаднал на правилния човек.

Да, определено! Тя ме подкрепя във всяко едно начинание.

Каква е вашата формула за щастие?

Колкото и клиширано да звучи - доверие и компромиси. Важно обаче е хората да се изслушват един друг, защото винаги трябва да си наясно какво се случва във вътрешния свят на половинката ти, да знаеш кое я кара да се усмихва и кое - да плаче. Всичко това е от полза, за да можеш не само да поддържаш любовта жива, но и баланса в семейството, знаейки какво трябва да правиш и какво - не. Не е никак лесно, но има ли желание, не е невъзможно.

Разбира се, не пречи и партньорът ти да получава честитки за рождения си ден от известни личности.

О, естествено (смее се). Имам идея този юли, когато е рождения ден на сина ми, да се опитам да накарам някоя световна знаменитост да го поздрави за празника. Не съм сигурен, че ще се справя с това начинание, но да видим.

Стискам ти палци.

Благодаря!

И накрая, къде ще те отведе следващото ти пътешествие?

До любимия ми Лондон, където всъщност съм учил. През септември там ще има 2-3 демонстративни футболни двубоя, които смятам да посетя и да видя треньорът Юрген Клоп, когото досега не съм имал шанса дори да зърна на живо. Освен това един мой приятел, който живее в Обединеното кралство, ми спомена, че жена му е близка с Ерик Клептън, така че ако успея и с него да се запозная, ще бъде страхотно, въпреки че не съм убеден, че ще се случи.

Снимка: Личен архив