Арета Франклин описа мисията си на певица така: "Аз стоя с протегната ръка, надявайки се някой да я поеме." Този вид дълбока, емпатична връзка между артист и слушател е най-важната връзка в музиката, казват от сп. "Rolling Stone".

И можете да мислите за нашия списък с 200-те най-велики певци на всички времена като за празник на тази връзка. Това са вокалистите, които са оформили историята и са дефинирали живота ни - от гладки оператори до сурови викове, от госпъл до пънк, от Синатра до Селена, коментират още авторите. 

На място номер 200 е испанската певица Розалия. На 198-о е Били Айлиш, тийн сензация от последните години. Били Холи е на 174-о, Деби Хари от "Блонди" - на 168-о. Боно, фронтменът на U2 е на 140-о място, Аксел Роуз е на позиция номер 134, Пати Смит на 117, Чък Бери на 96. Даяна Рос е на 87-о място, а пред нея е Майкъл Джексън. Ейми Уайнхаус е на 83-о място, Джанис Джоплин на 78-о. Рой Орбисън е под номер 71, Робърт Плант - 63, Тина Търнър - 55, Мик Джагър -52, Пол Маккартни - 26, Нина Симон - 21, Елвис Пресли - 17, Фреди Меркюри -14, Джон Ленън -12.

Ето я и челната десятка.

10. Ал Грийн

Има нещо котешко в гласа на Ал Грийн - криволичеща гъвкавост, която пламва на места, които слушателят не очаква, което винаги е добре дошло. Малко певци създават илюзията, че са увлечени от самата песен, която пеят, както той може, обясняват избора си от списанието.

9. Отис Рединг

Отис Рединг може буквално да разтърси сцената. В неговите най-проникващи в душата балади, като "Try a Little Tenderness","Mr. Pitiful" и "(Sittin" on) The Dock of the Bay", Рединг се наслаждаваше на всяка дума, добавяйки удивителни реплики в края на фразите, но никога не прекаляваше с тях. Друго доказателство за силата му: начинът, по който можеше да пее кавъри на рокендрол хитове, като "(I Can"t Get No) Satisfaction" и "A Hard Day"s Night", и да те накара да забравиш, че някой ги е пял преди него. 

8. Бионсе

В гласа на Бионсе се крие цялата история на черната музика. Тя е един от големите историци на попа, артист, толкова влюбен в героите, които я оформят, че не може да не намери възможности да им отдаде почит в изпълнението си. Бионсе се е вслушала в уроците, които може да извлече от Принс, Тина, Даяна, Майкъл, Джанет, Дона и други, и се е оформила в икона, която си струва да стои до тези титани. Нейната гъвкавост и склонност към вокална театралност, са позволили на диапазона ѝ да се впише успешно във всичко - от фънк през кънтри до хард рок (понякога всичко в един албум). И тя е толкова добър рапър, колкото и пойна птица, овладявайки всеки ход с неизразим контрол и сила.

7. Стиви Уондър

Към какъвто и тон да се стреми Стиви Уондър, от фантастична романтика до жесток реализъм, гласът му може да го предаде с лекота. Малко други певци биха могли толкова убедително да ни поднесат нежност с "You Are the Sunshine of My Life" или "I Just Called to Say I Love You", така и кипящия гняв, който стои в основата на "You Haven't Done Nohin'" или "Living for the City". Последната песен демонстрира патента му, ръмженето на Уондър, една от многото вокални тактики, които той използва. Да не забравяме мелодичната акробатика в горния регистър в э"Sir Duke" или подобните на госпъл заигравания в кулминацията на "They Won"t Go When I Go".

6. Рей Чарлс

"Хората ме наричат джаз певец и блус певец, но всъщност не знам разликата", каза Рей Чарлс на журналист през 1963 г. "Пея само песни, които обичам да пея. И се опитвам да влагам малко душа във всичко". Той имаше предвид Всичко - Чарлс беше титан на R&B, поп, джаз и кънтри пеенето. Причината поради която първият му ретроспективен бокс сет през 1991 г. беше озаглавен "The Birth of Soul" е, че той пренаписа госпъл песен като "I Got a Woman", която направи соул музиката да се случи. И той превърна един "America the Beautiful", в разтърсващ душата епос. Той правеше всичко със сърце.

5. Марая Кери

Това, което притежава Марая Кери са пет зашеметяващи октави. И може рязко да минава през тях. След "Vision of Love" от 1990 г. певицата и текстописец, винаги е намирала деликатния баланс между соул от старата школа и R&B, с модерния, често напредничав поп. Тя борави с множеството тайни вокални оръжия, които има в арсенала си, твърдят специалистите от "Rolling Stone". Комбинирайки своя оперно-вокален талант с твърдо отношение и склонност към висок блясък и драма, Кери роди поколения имитатори след себе си. Но тези, на които е повлияла, все още не могат да надминат архитектката на съвременния поп звук. 

4. Били Холидей

"Били Холидей те кара да чуваш съдържанието и намерението на всяка дума, която пее - дори за сметка на нейната височина или тон", каза веднъж Джони Мичъл. "Били е тази, която ме докосва най-дълбоко". 

Били Холидей, толкова нежна и фина, бе истинска в емоциите си, за разлика от Сара Вон, Ела Фицджералд, които се стремяха към усъвършенстване. Майлс Дейвис казва в автобиографията си, че когато Холидей пее балада като "I Loves You Porgy", за жена, измъчвана от любовник насилник, "почти можеше да почувстваш тази гадост, която лиричната героиня изпитва. Красив и тъжен бе начинът, по който тя изпя това". Тя винаги ще бъде известна като поетеса на мрака.

3. Сам Кук

Има американска популярна музика преди Сам Кук и популярна музика след това. Той вече е госпъл суперзвезда със "Soul Stirrers", когато става солов певец през 1957 г. и веднага започва да дефинира идеята за "соул музика" едновременно като кросоувър звезда и музикален новатор. Тенорът му съблазнява в "You Send Me" от 1957 г. и очарова в "Wonderful World", песен, която в по-слаби ръце можеше да звучи изтъркано. Но малко певци се наслаждаваха на привилегията да бъдат толкова навътре в песен, както го правеше Кук. Той зададе безупречни стандарти. Негов шедьовър от 1964 г. е "A Change Is Gonna Come" ." Активист за граждански права, вдъхновен от изслушването на "Blowin in the Wind" на Боб Дилън, Кук плаче "I was booorrrn by the river...".  

2. Уитни Хюсън

Уитни е най-блестящият майстор на фразата след Арета Франклин, която е нейна кръстница. Уитни пее с много малко вибрато, което прави пеенето чисто. Тя звучи като музикален инструмент. Гласът й позволява да експериментира в други жанрове. Той, както и усмивката й, са нейна запазена марка. Красива, по един много невинен начин, тя сякаш имаше всичко. Уитни Хюстън притежаваше сопран, който беше толкова мощен, колкото и нежен. Вземете нейния кавър "I Will Always Love You" на Доли Партън, който се превърна в един от определящите сингли на 90-те - започва с нежно мрачния й глас, който сякаш преобръща идеята да изостави любовника си с лекота и накрая се трансформира във витрина за нейния гъвкав, мускулест горен регистър. Тръгнала от госпъл хор, с кръстница Арета Франклин, и майка Сиси Хюстън-госпъл певица, Уитни казваше, че нямало къде да мърда. Да пее било толкова естествено за нея ,като да говори.  "I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)" остава толкова възхитителна на 100-то слушане, колкото и на първото. Гласът на Хюстън ще отеква десетилетия след смъртта й през 2012 г.

1. Арета Франклин

Сила на природата! Рожба и творба на гений! Дар от небесата! Lady Soul. Гласът на Арета Франклин е всичко това и още повече, поради което тя остава неоспоримата кралица години след последния си поклон. Нейното пеене е най-великолепният звук, идващ от Америка - по-универсален от саксофона на Колтрейн, по-смел от китарата на Хендрикс. Тя взриви целия свят с хита си от 1967 г. "Respect", заемайки трона си на най-великата поп, рок или соул певица. Както Мери Дж. Блайдж каза пред "Rolling Stone", "Тя е причината жените да искат да пеят". Певица на певиците, кралица на кралиците. 

Ето и пълният списък на участниците в класацията.

https://www.rollingstone.com/music/music-lists/best-singers-all-time