Поп певицата Тейлър Суифт, звездата от "Елвис" Остин Бътлър и носителят на наградата "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля Ки Хи Куан бяха избрани да се присъединят към американската Академия за кинематографично изкуство и наука, съобщават медиите зад океана.

Общо повече от 300 души бяха избрани от академията, която присъжда престижните отличия в киното.

Суифт беше поканена да се присъедини към музикалния клон на академията, след като написа песни за лентата "Където пеят раците" от 2022 г., както и за филмовата адаптация на мюзикъла "Котките" от 2019 г.

51-годишният Куан беше победителят в категорията за поддържаща мъжка роля на тазгодишните награди "Оскар" за играта си в хитовата продукция "Всичко навсякъде и наведнъж", която спечели приза за най-добър филм. Номинираната за "Оскар" негова колежка Стефани Хсу, както и режисьорите на филма - Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт, известни като "Даниълс", също бяха сред поканените да се присъединят към академията.

Актьорът Остин Бътлър беше номиниран за "Оскар" тази година за ролята си на Елвис Пресли във филма за известния певец.

Снимка: АР/БТА

Академията за кинематографично изкуство и наука, която има общо над 10 000 членове, предприе стъпки за разнообразяване на състава си след протеста през 2015 г., обозначен с хаштага #OscarsSoWhite, припомня БТА.

Екипът на академията твърди, че 40% от новите членове се идентифицират като жени, 34% принадлежат към слабо представени етнически или расови общности, а 52% са от общо 50 страни и територии извън Съединените щати.