Бившият премиер Гордън Браун, заместник-пощенският началник Алън Бейтс и актрисата Имелда Стаунтън са сред посочените в отличията за рождения ден на краля през 2024 г.

Всеки един от тях получи определени почести, като Алън Бейтс стана рицар, след като инвестира времето си, за да предпази онези, които били несправедливо обвинявани в кражба в пощите.

Сред други отличени са Сузи Дент, писателят Армандо Янучи, футболистите Греъм Сунес и Карън Карни, както и певецът от Duran Duran - Саймън Ле Бон.

Това е едно от най-големите признания във Великобритания, но през годините има хора, които са отказали тези почести или просто са решили, че не са много положително настроени относно монархията.

Алън Къминг получава почести през 2009 г. и заяви, че е невероятно благодарен, освен това приема наградата си като виден защитник на ЛГБТ общността в САЩ.

14 години по-късно Къминг връща наградата, след като си е отворил очите и не приема токсичната среда, която цари в Британската империя.

Getty Images/Guliver Photos

Актьорът остава разочарован, когато разбира, че империята печели за сметка на смъртта на местните народи по света и е прогледнал, отказвайки се от наградата си. В момента отново се смята за обикновения стар Алън Къминг.

Снимка: Getty Images

Подобно на Къминг, Майкъл Шийн също е награден с титла OBE - офицер на Британската империя през 2009 г. По това време Майкъл е убеден, че страната му трябва да бъде независима от Великобритания - Шийн е от Уелс.

Във времето изразява несъгласие, че принц Уилям става и принц на Уелс. На награждаването си Шийн е смятал, че може да произнесе реч на Уелс и да върне наградата или да благодари и да остане с нея. Предпочита държавата си пред титлата и продължава напред.

Комедийното дуо Доун Френч и Дженифър Сондърс получават тази титла през 2001 г. за заслуги в комедията и драмата. Дженифър връща титлата си, защото смята, че заслужава дамска титла, а OBE е мъжка такава. Дамата признава, че се е чувствала неловко и е приела всичко като някаква форма на потупване по рамото. Всичко изглеждало много фалшиво, особено след като има много по-достойни хора.

Снимка: Getty Images

Дейвид Боуи отказва цели два пъти на кралицата. Имало е дори предложение да стане рицар. Той самият обяснява, че никога не разбира защо има такива титли и не знае какво да ги прави. Мик Джагър приема титлата, но Боуи заявява, че това е негово решение.

Дейвид признава, че работи за музиката и няма никакво намерение да се кичи с почести. Певецът никога не коментира монархията.

Снимка: Getty Images

Пол Маккартни взе рицарско звание, но неговият колега - Джордж Харисън го отказа. Една година по-късно Харисън умира на 58-годишна възраст, но също не споделя възгледи. Ринго Стар получава своята рицарска титла през 2018 г. и става вторият Бийтълс с подобна награда.