Пет години след историческия концерт на четирите култови български банди - "Хиподил", "Контрол", "Ревю" и "Нова генерация" през април 2018, те отново се събират в зала "Арена София" на 2 декември 2023 г. за нов паметен концерт - "Сега или никога"! Групи, с чиито песни в края на 80-те и и 90-те години на миналия век израснаха няколко поколения. Банди, които бяха символ на бунта, на свободата, на надеждата за демокрация...но какво е посланието сега -  дали носталгия за времето, в което падна комунизма и се зараждаше демокрацията или "Пънку Нема'а Умре"? Светльо Витков пред Life за смисъла, за изгубеното поколение, за феновете, промяната и какво значи да слушаш себе си.

- Предстои гранде концерт на всички вас, oldies but goldies в жанра, така че на вълна музика нека си припомним началото - разкажи за първите пъти на "Хиподил" - първи излизания на сцена, първи хонорари, първи успехи, първи срещи с фенки, първи сблъсъци с този бизнес. 

Част от историята на "Хиподил" разказах в книгата "Истерията Хиподил". Разбира се, от моята гледна точка. "Хиподил" в първоначалния си вид бе група от възпитаници на СМГ, набор 71. Сформирана около 1987 година. Пешо, Мико, Никола...След отбиване на военна служба на набор 71 - зимата на 1991 г. - Мико ме покани на репетиция... и така се включих. Впоследствие дойде и Лъчо. А Венци "Басище" дойде след като Пацо напусна, след записа на първия албум на Хиподил 93 г. Това остана и основния състав на групата.

Няма да ми стигне времето да отговоря на въпроса. Първи концерт бе в "Клуб 113" - под Университета. На кънтри парти... Беше епично!

Първи фенове - от СМГ. След 93-та заразата плъзна...

Първи хонорар - не помня, но помня, че за "Бабата" (3 секунди ) изкарахме 20 лв. на някакво парти...

Сблъсъците бяха всекидневни. С издатели, фенове, полиция...Такова беше времето.

На този концерт в Арена София, "Хиподил" отбелязва 30 години от издаване на първия си албум!

- Как се промени и порасна публиката ви през годините?

След като Пешо замина за Канада през 2001 г., продължихме с Лъчо и Венци Басище. После и Венци замина и продължихме с Лъчо до 2007-ма. Тогава и спря да съществува групата. Считам, че и историята на феновете е подобна, но "Хиподил" остава в историята, като най-провокативната група с най-твърда публика. Песните на "Хиподил" не са за лигльовци и кифли, а за хора с интелект, които могат да се забавляват и надсмиват, както на фалша на постсоца и прехода му, така и над себе си! 

 - Тя едно излъгано поколение ли e? Какво получихме и какво ни бе отнето?  

Всеки получава това, което заслужава - според Даващия! Получихме свобода да бъдем каквито поискаме, но без да имаме достъп до парите. Те бяха прибрани от същите, които управляваха в соца, а сега управляват техните наследници и възпитаници. Излъганото поколение беше на нашите бащи и майки, които през 89-та на площадите трябваше да пометат с камъни тази сган.

Ние сме изгубеното поколение.

Концерт на Нова генерация, Ревю, Контрол, Хиподил в Арена Армеец през 2018

Снимка: Creative Visual Solutions

- На първото ви турне сте имали сблъсъци с милиционерите, какво стана? 

Маскирани полицаи нахлуха насред концерта и пребиха публиката, както и нас. Грозно.

- Може да се каже, да очакваме от този концерт - много рок, пънк, тестостерон, хетеросексуални изпълнители, флагмани, все неща, които стават дефицитна стока?

Този концерт е топовен изстрел в мрака на чалгата и хип-хопа. Четирите банди, които са символ на бунта и свободолюбието от 80-те, та до началото на 2000-те години на една сцена. В оригинален състав- доколкото е възможно. Всяка песен е хит, но не благодарение на друг, а на феновете.

Дори аз не вярвам, че след няколко години можем да се съберем отново! Нямаме спонсори. Нямаме помощ от Министерство на културата или от Общината...

Ние и Феновете!

Сега или никога!

- Минаха поредните избори, ти вече си на "ти" с политиката, кога очакваш светлото бъдеще?

Когато тъмното социалистическо минало престане да хвърля сянка върху бъдещето, тогава то ще е стане светло.

- Кои неща са най-вредни, най те дразнят в действителността и обратно - кои те обнадеждават?

Най-вредна е глупостта на необразования. След нея крачат алчността и наглостта.

-Бърз поглед върху световната музика, а и у нас, показва, че няма кой знае какви добри творби, това като последица от масовото принизяване и неглижиране на важните неща ли е?

Американската музика бе превзета от афроамерикански наркодилъри и сега берем плодовете на рапа и ар ен би.

На Балканите - чалгата е в различна форма, но е във всяко село и град. В България групировката ВИС създаде чалга бизнеса. През Трифонов и Митко Пайнера. Твърдата музика в България оцелява напук на всичко На мускули и благодарение на феновете.

- Ти какво слушаш?

 Като малък - Мама! После по-големите. После книгите. После приятелите. Сега - себе си!

- Светът гори - войни, бедствия, защо се случва, накъде отиват земляните?

Където заслужаваме! Докато само материалната печалба и забогатяване е основна цел на човек, общество или популация - ще има войни. Когато популацията се размножи в затворена система толкова, че системата не издържи- следват бедствия.

- Трябва ли му рестарт на човечеството и как? 

Рестарт предстои. Много маймуни на клона, а той е един!

Дървото ще се изтръска. Неведнъж го е правило.

Снимка: Creative Visual Solutions

- Наскоро написа, че смисълът е в борбата, не в резултата, защо?

Смисълът на живота не е смъртта, а във времето на живот! Какво ще направиш с това време и как ще го оползотвориш. За другите и себе си.

- Опиши героят на нашето време - тук, и сега

Героят винаги е в тежка ситуация, в която или умира, или остава жив и вече не е герой!

-Пънкът няма да умре, дори светът да свърши, нали, ще се носи като петолиние из Галактиката или? 

Когато престане съпротивата с несправедливостта на системата на управление и фалшивите ценности, тогава ще умре и пънка.

- Имаш ли време за карате, и само за себе си или още водиш групи? 

Водя група, но повече практикувам за себе си. Поне два часа на ден. Грижата за тялото и духа е най-важният навик, който човек трябва да изгради, за да е смислен. За себе си и другите.

- Доволен ли си от живота? 

Всеки Божи ден!

Кажи нещо за любовта, май в наши дни хората страдат от безлюбовие в много смисли, отучихме ли се да обичаме или напротив? За любовта си човек си струва да се бори, нали?

Любовта е личната победа над егоизма и себелюбието. Поставяне над себе си грижата за субекта на тази любов.

Доказателство, че смисъла на времето - живот не е само за себе си, а има по-висша цел.