Двата концерта на Тейлър Суифт в Сиатъл, които се състояха на стадион "Lumen Field", преди малко повече от седмица, са предизвикали сеизмична активност, еквивалентна на земетресение с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер, съобщи за медията професор Каплан-Ауербах, която преподава геология в Университета на Западен Вашингтон. Пред телевизия CNN тя каза, че не е сигурна за точната причина, довела до труса, но посочи, че по всяка вероятност той се дължи или на силния звук от апаратурата, носещ се из целия град, или на развълнуваните почитатели на певицата, които са танцували през цялото време.

Задокеанските издания сравняват явлението с друг случай, отпреди дванадесет години, когато феновете на американския футбол разклатиха земята, докато празнуваха впечатляващия тъчдаун, който Маршон Линч, наричан още "Режимът на звяра", отбеляза за "Seattle Seahawks" на мача срещу "New Orleans Saints". Отчетената тогава стойност на труса обаче е с 0,3 пункта по-ниска, в сравнение със сегашната, която според пресата е поставила рекорд. Въпреки това, както Каплан-Ауербах твърди, разтърсването се е усетило поне два пъти по-силно.

Вижте снимки на Тейлър >>

"Взех данните от двете вечери на шоуто и бързо забелязах, че очевидно са еднакъв модел от сигнали", каза тя. "Ако ги насложа един върху друг, те са почти идентични."

Клои Мелас от CNN, която посети една от изявите на музикалната звезда, сподели своите наблюдения и опит като част от публиката на събитието.

Снимка: Getty Images

"Да отида на концерта на Тейлър в Сиатъл бе много по-различно от всичко, което някога съм преживявала", посочва тя. "Можете буквално да почувствате как земята се тресе под краката ви. Ушите ми още бучат."

Дори самата Суифт усети енергията на привържениците си от Западния бряг, като им благодари с публикация в своя личен Instagram профил, изказвайки признателност "всички бурни аплодисменти, силни крясъци, неуморно подскачане, диви танци и пеене с пълно гърло".

Изявите на изпълнителката в Сиатъл бяха част от първото ѝ турне от пет години насам - "Eras", което вече е към своя край. От финала на обиколката ѝ я делят още две спирки, и по-точно Санта Клара в Северна Калифорния, където ще пристигне в края на тази седмица, и Лос Анджелис, където ще бъде следващия месец. След това тя планира да изнесе спектакъла си на международно ниво, започвайки с шоу в Мексико Сити на 24 август.

Не за първи път музикален концерт причинява сеизмична активност. В миналото същото сториха и група Foo Fighters, които буквално разтресоха Нова Зеландия.

Снимка: Getty Images