Тейлър Суифт открадна шоуто на азиатска среща на върха, когато премиерът на Сингапур защити доходоносната концертна сделка на града-държава, предизвикала неприязън на съседните нации, съобщават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Сингапур е ключов член на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, на чиято тридневна среща се очакваше фокусът да бъдат хуманитарната криза в Мианма и конфликтите в Южнокитайско море.

Вместо това министър-председателят Ли Сян Лун отнесе критики заради ексклузивната сделка със суперзвездата. Сингапур е подписал концертна сделка "при определени условия" с Тейлър, благодарение на която градът-държава е единствената спирка от световното турне на изпълнителката в Югоизточна Азия.

Министър-председателят Ли Сян Лун каза, че стимулът, предоставен на певицата, не е враждебен акт спрямо съседите. "Нашите агенции договориха с нея да дойде в Сингапур и да изнесе концерт, както и да направи Сингапур единствената си спирка в Югоизточна Азия. Оказа се, че това е много успешна договореност. Не смятам, че това е недружелюбно", каза Ли на пресконференция в Мелбърн.

Суифт изнася шест концерта в Сингапур между 2 и 9 март, като билетите за тях са разпродадени. Сключената сделка подразни други страни от региона, като недоволството си публично изрази министър-председателят на Тайланд, докато филипински депутат каза, че "добрите съседи не постъпват по този начин". Някои от съседните страни в Югоизточна Азия се оплакват, че ексклузивната сделка на Сингапур ги лишава от туристическия бум, който концертите й носят на домакините. 

Междувременно по-рано през седмицата певицата насърчи милионите си почитатели да гласуват на първичните избори в САЩ, без да подкрепи нито един конкретен кандидат. 

Носителката на 14 награди "Грами" каза в Инстаграм на феновете си да направят план за гласуване. Тя публикува линк към организация с нестопанска цел за регистрация на гласоподаватели. "Исках да ви напомня да гласувате за хората, които най-много ви представляват във властта", написа тя в профила си.

Суифт се ангажира политически и преди, като подкрепи президента от Демократическата партия Джо Байдън през 2020 г. Освен това осъди действия на бившия президент Доналд Тръмп, който е републиканец, припомнят световните осведомителни агенции.