Коронацията на Чарлз Трети е част от еволюцията на съпругата му Камила, съобщи АП. Британската кралица консорт извървя дълъг път.

Когато Камила бъде официално коронована редом със съпруга си през следващата седмица, това ще бъде кулминацията в една постепенна трансформация, отнела й повече от пет десетилетия. От "другата жена" Камила се превърна във фигура с голямо значение на британската монархия, пише БТА.

Коронацията на крал Чарлз идва след седем месеца след заемането на престола. Много от британците започнаха да приемат Камила, въпреки че според някои експерти и наблюдатели тя винаги ще бъде следвана от сянката на миналото си.

Снимка: БТА

"С времето и много внимателно Камила успя да покаже на хората истинското си лице - тя не е чудовище и е тук, за да върши сериозна работа", каза Ингрид Суард, главен редактор на сп. "Маджести". "Но най-важното за нея е начинът, по който подкрепя съпруга си. Тя винаги е до него."

75-годишната Камила беше безмилостно разкъсвана от таблоидите в продължение на години. Суард каза, че Камила е спечелила уважение със смирението си и готовността да изпълнява задълженията си.

Тя се харесва на британците благодарение на земната си натура и благотворителната си дейност, най-вече срещу домашното и сексуалното насилие. Като кралица тя продължи да подкрепя тези каузи.

Някои обаче смятат, че Камила никога няма да изчисти репутацията си от времето, когато беше третият човек в брака на Чарлз и принцеса Даяна.

Бих казала, че тя все още е "другата жена" и вероятно ще остане такава, каза Ариан Чернок, професор по съвременна британска история от университета в Бостън. "Присъствието на Даяна ще се усеща много силно в Уестминстърското абатство на 6 май. Трудно ще бъде да не видим това, когато погледнем към Чарлз и Камила. Предизвикателството ще остане пред Камила дори когато официално стане кралица".

Снимка: БТА

Камила Роузмари Шанд е родена на 17 юли 1947 г. в семейство с тесни връзки с британската кралска фамилия. Смята се, че тя и Чарлз се срещат за първи път по време на мач по поло през 1970 г. Тогава Камила е на 23 години. Двойката бързо се сближава. Романсът им обаче прекъсва, когато Чарлз постъпва във флота. В негово отсъствие Камила се омъжва за дългогодишния си приятел, офицерът от британската армия Андрю Паркър-Боулс, през 1973 г. Чарлз се жени за Даяна през 1981 г.

В началото на 90-те години Даяна обявява публично огорчението си от връзката на Чарлз и Камила. Сензационните детайли водят до скандал в кралското семейство.

Камила и съпругът й се развеждат през 1995 г., малко след като Чарлз признава аферата си в телевизионно интервю. През 1997 г. Даяна загива в автомобилна катастрофа. Смъртта й предизвика скръб по целия свят. Камила и Чарлз изчакаха и се ожениха през 2005 г. на гражданска церемония в тесен кръг.

Снимка: БТА

Предвид обществената враждебност към Камила дворецът внимателно менажираше публичните й изяви в продължение на десетилетия. Камила правеше десетки официални визити с благотворителна цел всяка година. Сърдечността й и способността да общува с хората без съмнение са помогнали за промяната в имиджа й. Тези, които са я срещали, я описват като непресторена и мила.

"Когато човек я види, става ясно, че тя не се държи на дистанция. Тя е непресторена. Мисля, че това е една от най-положителните й черти", казва Суард.

Статусът на Камила като втора съпруга на Чарлз дълго време повдигаше въпроса за титлата, която ще има един ден. Кралица Елизабет Втора разреши въпроса през миналата година, когато даде благословията си за това Камила да бъде кралица консорт. Жестът беше прочетен като формален знак, че кралското семейство най-сетне е приело Камила като уважаван старши член на фамилията.

По-рано през този месец Бъкингамският дворец официално нарече Камила "кралица Камила" за първи път - в официалните покани за коронацията. Кралицата консорт не споделя властта на суверена и отпадането на думата "консорт" от титлата няма да промени това. Въпреки този факт обаче промяната маркира още една стъпка по пътя към реабилитацията на Камила.

Промяната на титлата не означава непременно обществено одобрение, смята Чернок. "Камила, независимо от това какво представлява, винаги ще разделя хората."

През март Камила очарова хората при първото си държавно посещение като кралица консорт. Тогава тя носеше диамантена тиара, принадлежала на кралицата майка, и диамантена огърлица, подарена й от кралица Елизабет Втора.

Снимка: БТА

Имиджът й обаче отново беше накърнен, когато доведеният й син - принц Хари, я обвини в изнасяне на лична информация за самия него пред медиите като част от сделка за по-сърдечно отношение на журналистите към Камила. По думите на Хари той и по-големият му брат Уилям са молили баща си да не се жени за Камила, а след това са били принудени да я приемат в живота си. Мемоарната книга на Хари - "Резервен" ("Spare"), обрисува Камила като човек на схемите, който играе дълга игра, чиято цел в крайна сметка е брак и корона.

Синът на Камила - Том Паркър-Боулс, отхвърли твърденията на Хари през миналата седмица. "Не се вълнувам от това кой какво е казал. Няма никаква игра. Тя се омъжи за човека, когото обича, ето това се случи."

Камила рядко говори за личния си живот. В интервю за британския "Вог" през миналата година тя сподели, че е била наблюдавана и преценявана толкова дълго, че е трябвало да намери начин да живее с това. "Никой не обича да бъде гледан през цялото време, да бъде критикуван. Но накрая просто го приех и продължих напред".

Снимка: БТА

Камила фокусира енергията си върху каузи като грамотността сред децата, опазването на животните, домашно насилие и такова, основано на пола. Според Чернок не е късно Камила да спечели по-широко одобрение. "Тя има невероятната възможност да проведе разговорите по противоречиви теми като расизма, робството, елитизма." Все пак според експертката това е малко вероятно предвид факта, че Камила никога не е искала да бъде кралица. "Тя приема фактите и продължава напред".