Мемоарите на британския принц Хари поставиха рекорд за най-бързо продавана нехудожествена книга още в първия ден от излизането си на пазара - 10 януари. Само за 24 часа по целия свят бяха купени над 1,4 милиона копия от "Резервен" ("Spare"), твърдят издателите от "Penguin Random House.

Сериозен принос за успеха има и американският писател и журналист Джон Джоузеф Моринджър, известен повече като Джей Ар Моринджър, който помага на херцога да разкаже преживяванията си, но остава на заден план. Той е т.нар. писател в сянка - нает е да напише книга, статия, реч от името на друг, който обаче официално е посочен като автор на съответния текст.

Въпреки че "Резервен" е разказана от първо лице, Моринджър има активно участие в подготвянето на изданието, за което според британските медии е получил поне един милион щатски долара. Благодарение на опитното перо на американеца, носител на награда "Пулицър", книгата от 416 страници приковава вниманието, увлича и читателят трудно успява да се отдели от нея, запленен от скандалните разкрития за британския кралски двор.

Твърди се, че актьорът Джордж Клуни запознава близките си приятели принц Хари и съпругата му Меган Маркъл с Джей Ар Моринджър, който има сериозен опит с написването на биографични книги на популярни личности, превърнали се в бестселъри. Американецът е писателят в сянка на мемоарите на тенисиста Андре Агаси - "Открито", станали сензация на книжния пазар през 2009 г., както и на житейската история на съоснователя на компанията "Nike" Фил Найт - "Изкуството на победата", отпечатана през 2016 г.

Тенис звездата настоява името на Моринджър да бъде поставено редом до неговото на корицата на "Открито", изключително доволен от съвместната им работа, припомня сп. "Тime". Писателят обаче категорично отказва с обяснението: "Това са твоите истории, твоите познанства, твоите битки", разказва по-късно Агаси.

Снимка: Getty Images

Докато работи по мемоарите на тенисиста, Моринджър отива в Лас Вегас, а разговорите между двамата продължават около 250 часа. За да успее да разбере Андре Агаси, писателят се запознава в дълбочина с работата на психоаналитиците Зигмунд Фройд и Карл Юнг, разкрива той пред в. "New York Times".

"Фройд много ми помогна... Особено "Цивилизацията и разочарованието от нея" и идеята за инстинкта за смърт. Един от стълбовете на личността на Андре беше неговата саморазрушителност ...", разказва Джей Ар Моринджър.

Добрият писател в сянка трябва да умее да извлече спомените на "героя" си и да сглоби тези момент в интригуващ разказ. Моринджър споделя, че се старае да улови дори гласа на обекта си. "Опитваш се да влезеш в неговата кожа", казва той в интервю за NPR. "И въпреки че мислиш от трето лице, пишеш от първо, така че процесите са огледални изображения един на друг, но изглеждат много симпатични".

Преди да започне да помага на известни личности за книгите им, Джей Ар Моринджър първо пише собствените си мемоари през 2005 г., които излизат под заглавието "Барът на Тендър" ("The Tender Bar"). Те са приказка за съзряването, разказана чрез преживяванията на автора, връщайки се в бар, в който е ходил като 20-годишен. Книгата предизвиква голям интерес. След като я прочел, Андре Агаси се свързва с Моринджър и иска съдействие за неговата автобиографична книга.

Снимка: Getty Images

Мемоарите на Моринджър са екранизирани. Режисьор на едноименния филм е Джордж Клуни. Покрай снимките двамата се сближават и Клуни запознава писателя с принц Хари.

Продукцията "Барът на Тендър", в която в ролята на писателя е Тай Шеридан, а на чичо му Чарли - Бен Афлек, излезе в края на 2021 г. За ролята си миналата година Афлек получи номинации за "Златен глобус" и за наградата на Гилдията на актьорите в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля.

Моринджър е роден в Ню Йорк през 1964 г. Баща му, който работи като диджей в местна радиостанция, изоставя семейството и той е отгледан само от майка си. Налага се няколко пъти да се установяват в различни щати.

Моринджър е възпитаник е на Йейлския университет. Кариерата си започва във в. "New York Times", предава БТА. Сред изданията, за които е работил, са "Rocky Mountain News" и "Los Angeles Times", като публикация точно там му носи наградата "Пулицър" през 2000 г. Високо оценената му статия е за възникнало напрежение в малка сегрегирана общност в щата Алабама, след като е открита фериботна линия.

Освен журналист, Моринджър е и писател. Освен че пише своя книга и помага на известни личност, той написва роман, основан на историята на банковия обирджия Уили Сътън. Книгата излиза на пазара през 2012 г.

Снимка: Getty Images

Моринджър е женен за редакторката Шанън Уелч (46 г.), с която са родители на две деца. Семейството живее в имение в Бъркли, Калифорния.

Джей Ар Моринджър е доволен от съвместната си работа с принц Хари. Към появилите се критики за неточности в "Резервен"", писателят в сянка отговори в Twitter с цитати от книгата на херцога на Съсекс и с изказвания на американската писателка Мери Кар, според която "границата между паметта и факта е толкова размита, колкото между интерпретацията и факта".