За "Оскар" за най-добър актьор ще се състезават Брендън Фрейзър за "Китът", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин", Остин Бътлър за "Елвис", Бил Най за "Да живееш" и Пол Мескал за "След слънце".

Фрейзър носи костюм от 136 кг, за да изглежда като Чарли, учител по английски, тежащ 300 кг и страдащ по изгубената си любов - свой студент.  

Остин Бътлър вече беше отличен със "Златен глобус" да ролята си в "Елвис" - той прави брилянтно изпълнение, и самият филм заслужва всяка овация до последната.

Колин Фарел също взе Глобус, но в друга категория, защото играта му в "Баншите от Инишерин" е перфектна - иска ти се да го гледаш пак и пак, макар да е в ролята на привидно селския задръстеняк. 

И Остин, и Колин, считани за фаворити в категорията се раздават за ролята - Остин се научава да говори и пее като Елвис, което засяга гласните му струни, а Фарел успява да махне от себе си всякакво секси излъчване и да извая един много необичаен образ.

Бил Най е толкова, толкова прекрасен актьор, че и тази му роля заслужва признание. В "Да живееш" - англоезичен римейк на японския кино шедьовър "Ikiru" (1952) на режисьора Акира Куросава, действието се развива в Лондон през 50-те години на миналия век.

Последните трийсет години от живота на главния герой, дребен бюрократ на име Уилямс, са минали като насън, при това на едно и също работно място. Когато узнава, че е болен от рак и не му остава много време, той решава да придаде смисъл на живота си. 

Пол Мескал, чаровникът познат от "Нормални хора", в "След слънце" е бащата на Софи, която си спомня ваканцията с него преди двадесет години. Реални и въображаеми спомени запълват празнините между тях, докато тя се опитва да помири бащата, когото е познавала, с мъжа, когото не е.