10 заглавия си оспорват статуетката за най-добър филм тази година на Оскарите. 

"Силата на кучето" на Джейн Кемпиън, психологически уестърн за потиснат животновъд от 20-те години на миналия век в Монтана, получи най-много номинации за "Оскар" - 12, с което зае водещо място в надпреварата за наградите на Холивуд.

Снимка: Официален плакат на филма / Netflix

Научнофантастичният епос "Дюн" е на второ място с 10 номинации за наградите на Академията.

Снимка: HBO България

"Белфаст" - черно-белият полу автобиографичен разказ на Кенет Брана за насилието в Северна Ирландия през 60-те години на миналия век - и римейкът на "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг се изравниха за третото място със 7 номинации.

Снимка: Getty Images

Стивън Спилбърг застава начело на модерна кино адаптация на един от най-добрите и известни мюзикъли на всички времена - "Уестсайдска история". Резултатът - епично филмово събитие с неостаряваща, силна и вдъхновяваща история, поднесено зрелищно и пищно. Пред BBC режисьорът уточни, че е държал актьорите да са с латиноамериканско потекло. Базиран на едноименния мюзикъл на Артър Лорентс, Ленърд Бърнстейн и Стивън Зондхайм от 1957 г., който е вдъхновен от класическата романтична трагедия "Ромео и Жулиета" на Уилям Шекспир, "Уестсайдска история", разказва за младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две свирепи, враждуващи банди - "Ракетите" и "Акулите", борещи се за контрол над суровите улици на Горен Уест Сайд в Ню Йорк. Докато съперничеството между двете банди ескалира с всеки изминал ден, любовта между Тони и Мария разцъфва и заплашва да разкъса на две целия квартал.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Според букмейкърите "CODA: Дете на глухи родители" може да се окаже неочакваният фаворит на вечерта. Историята е за тийнейджърка, която живее с родителите си и брат си, глухонеми и на които се налага да превежда през целия си живот досега. Тя има своите мечти и амбиции да пее и в един момент е разколебана между това да продължи да се грижи за тях и да се откаже от образованието си или да продължи по пътя към успеха.

Снимка: Официален плакат на филма / Vendôme Pictures

В новия филм на режисьора Пол Томас Андерсън няма нито пица, нито лакрица. Заглавието е името на известен музикален магазин в предградие на Лос Анджелис. "Лакрицова пица" проследява взаимоотношенията между помощник - фотографка и 15-годишен начинаещ предприемач (в ролята Купър Хофман, син на покойния Филип Сиймур Хофман).

Шон Пен и Брадли Купър се появяват в епизодични, но незабравими роли.

Алана Хаим, която е певица на 29 години, дебютира в образа остроумната, но раздразнителна млада жена. Тя описва героинята си като "много сложен характер.

Но най-оригинален като стил и история, и поднасяне е безупречната сатира "Не поглеждай нагоре". Животът ни такъв, какъвто е с истинските и фалшиви новини и с това какво сами си причиняваме като човечество. Мерил Стрийп играе много нетипичен президент на САЩ, а Леонардо ди Каприо и Дженифър Лорънс са в ролята на учени, които се опитват да предупредят хората, че краят е близо и настъпва с приближаваща комета, но хората именно не са готови да ги чуят, загледани в собствените си пъпове. 

Снимка: АР/БТА