Крал Чарлз III отдаде почит на "преданата служба" на кралица Елизабет II на първата годишнина от нейната смърт.

"При отбелязването на първата годишнина от смъртта на Нейно покойно величество и моето възкачване, ние си спомняме с голяма обич нейния дълъг живот, всеотдайна служба и всичко, което тя означаваше за толкова много от нас. Също така съм благодарен за любовта и подкрепата, които бяха показани и оказани на жена ми и на мен през тази година, докато правим всичко възможно, за да бъдем полезни на всички ви", гласеше съобщението от негово име, което се публикува в социалните мрежи.

Освен благодарността, която изрази, кралското семейство публикува и снимка от 1968 г. на покойната Елизабет.

Новият крал отдаде почит и на начина, по който майка му почиташе историята на една 1000-годишна монархия, като същевременно приемаше промените, които трансформираха Великобритания след Втората световна война.

"В нейния живот на служба видяхме тази постоянна любов към традицията, заедно с безстрашна прегръдка на прогреса, което ни прави велики като нация", каза Чарлз, който се зарече да служи на всички свои хора, независимо къде живеят или в какво вярват.

Що се отнася до годишнината - не са предвидени големи възпоменателни церемонии. Крал Чарлз и кралица Камила ще присъстват на църковна служба в памет на кралицата в малка църква в селцето Крати близо до замъка в Баморал в Шотландия. Принц Уилям и съпругата му Катрин пък присъстват на литургия в катедралата Сейнт Дейвидс. А в Лондон от Хайд парк и от Лондонската кула ще отекнат топовни салюти в памет на Елизабет Втора. Покойният монарх, управлявал рекордните 70 години, почина в замъка Балморал в Шотландия на 96 години - само два дни след като пое последния си обществен дълг.

Вижте снимки на покойната Елизабет със сина си - Чарлз >>

С кончината на Елизабет се затвори една страница в историята на Обединеното кралство и на 14-те нации, на които тя бе държавен глава.

Нова глава в историята се отвори с възкачването на престола на Чарлз III, чиято церемония бе тази пролет. Той прекара почти целия си живот в очакване да стане крал. През първата си година като монарх назначи нов британски премиер - Риши Сунак, произнесе първото си кралско коледно слово, в което засвидетелства симпатиите си към хората, преживявящи трудности в разгара на кризата с цената на живота, направи първата си държавна визита - в Германия, а предстои да отиде и във Франция, прие редица държавни глави, сред които президентите на САЩ и на Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски.

Според някои Чарлз не е направил радикални промени в монархията. Но други смятат, че това, че не е направил нищо забележително досега като монарх е в негов ущърб в момент, в който подкрепата за монархията намалява.

Освен това първата годишнина от кончината на Елизабет няма да бъде и повод за помирение между принц Хари и останалата част от кралското семейство. Въпреки това малкият внук на кралицата отдаде своята почит към нея, като каза, че тя "гледа отвисоко всички ни". В реч на церемонията по връчването на наградите "WellChild" в Лондон тази седмица той си припомни как е бил принуден да пропусне миналогодишното събитие, докато е летял за Балморал, след като баба му се е разболяла, съобщава BBC.