Служители от персонала на "Кларънс Хаус", в която живее крал Чарлз III, са били предупредени, че договорите им ще бъдат прекратени. Причината е, че той и Камила се местят в Бъкингамския дворец след смъртта на кралица Елизабет, съобщава "The Guardian".

В понеделник десетки служители, включително личните секретари, екипът по комуникациите, домакинския персонал и финансовия офис на "Кларънс Хаус", получиха предизвестие за съкращения. Това станало докато вървяла службата за покойната му майка в катедралата "Св. Джайлс" в Единбург, Шотландия, според запознати. Съкратените хора са 100 души.

Персоналът бил информиран, че е възможно да загубят работата си чрез писмо от главния помощник на краля, сър Клайв Олдъртън.

"Промяната в ролята на нашите домакини, означава промяна и за нашето домакинство. Дейностите, които са кипели тук няма да са същите, няма необходимост от длъжностите досега и "Кларънс хаус" ще бъде затворен", гласи писмото на Олдъртън, видяно от "The Guardian".

Снимка: iStock/Getty Images

В писмото се посочва обаче, че служителите, които са дали "директна, близка, лична подкрепа и съвети", ще останат на своите места.

На освободените се очаква да им бъдат увеличени обезщетенията при съкращение, както и да им се окаже помощ за намиране на нова работа.

Във вторник ковчегът на кралица Елизабет беше транспортиран със самолет до Лондон, като принцеса Ан отново придружаваше тленните останки на майка си.

Embed from Getty Images

След като ковчегът пристигне в Бъкингамския дворец, ще се проведе репетиция за процесията му до Уестминстърския дворец.

Държавно погребение на кралица Елизабет ще се състои в Уестминстърското абатство в понеделник, 19 септември.

Embed from Getty Images