Възкачила се на престола преди почти половин век, кралица Маргрете Втора днес чества 80-годишнината си в интимна обстановка заради пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Поданиците ѝ я обожават.

Вижте снимки на датската кралица >>

Тази година няма да има шествия по улиците на Копенхаген заради въведените правила за изолация. Но не може и дума става да не се чества тази институция - над 180 000 души оповестиха във Фейсбук, че днес на обяд ще пеят за кралицата. Кралският двор им предоставя златна книга, която е достъпна единствено в интернет заради правилата за изолация.

Днес на официалния сайт на датското кралско семейство бе публикувана снимка на кралица Маргрете Втора с посланието:

"Нейно величество кралицата е готова да присъства на публично/обществено пеене."

Вижте тази публикация в Instagram.

Hendes Majestæt Dronningen er klar til at overvære fællessang.

Всяка година Маргрете Втора тръгва на круиз с яхтата си "Данеборг", преди да прекара лятото в дворец във Франция.

Датската монархия е сред най-популярните в света. Анкета през 2018 г. показа, че над три четвърти от датчаните са благосклонни към монархията, докато едва 14,6 на сто желаят страната да е република. Около 80% от датчаните смятат, че са представени добре от кралското семейство, което освен Маргрете Втора включва също престолонаследника принц Фредерик, принц Йоаким, семействата им, и сестрата на кралицата, принцеса Бенедикте.

Появите на Маргрете Втора по телевизията са следени с интерес от зрителите. Последната засега през март бе по повод пандемията от новия коронавирус.

На 14 януари 1972 г., когато е на 31 години, тя става първата жена, възкачила се на престола на най-древната действаща европейска монархия. Анкета от декември м.г. показа, че 44 на сто от датчаните желаят тя да абдикира в полза на по-големия си син, 51-годишния принц Фредерик. "Хората мислят, че е жалко, че тя да трябва да работи в толкова напреднала възраст", заяви историкът Ларс Ховебаке Сьоренсен, който припомни, че страната няма традиции, свързани с абдикация. Единственият отказал се от трона монарх в историята на тази хилядолетна монархия е Ерик Трети, който се възкачва на престола през 1137 г. Девет години по-късно той заменя кралската корона с монашеско расо.

Според Сьоренсен, популярността на Маргрете Втора е свързана със способността ѝ да обединява нацията. "Всяка година датчаните са впечатлени от пожеланията ѝ - тя им казва как да действат и те харесват това", отбеляза историкът. Тя успя да модернизира монархията, за да я приспособи към еволюцията на обществото.

Интелектуалка полиглот, тя опита силите си в превода, създавайки през 1981 г. под псевдоним и в сътрудничество със съпруга си, който почина през 2018 г., датска версия на книгата "Всички са смъртни" на Симон дьо Бовоар. Проектирала е костюми и декори за много спектакли и телевизионни сериали. Освен това привлича вниманието с рисунките и живописта си. Илюстрирала е много книги, сред които преиздадената през 2002 г. "Властелинът на пръстените" на Дж. Р. Р. Толкин. Картините ѝ са излагани в престижни музеи и галерии в Дания и чужбина.