Норвежката кралица Соня говори за голямата промяна около дъщеря й.

85-годишната кралица и съпругът й, крал Харалд, се обърнаха към пресата, след като дъщеря им принцеса Марта Луиза обяви тази седмица, че ще напусне кралските си функции и задължения, съобщава "People".

Снимка: Getty Images

На пресконференция във вторник кралица Соня каза, че американците не са разбират тежестта на значението на монархията. 

"Американците нямат представа какво е кралство. Така че не е чудно, че той не осъзнава", каза Соня, според списание "Hello!", говорейки за бъдещия си зет, но уточнявайки, че е "страхотен човек". 

"Той мислеше, че може да прави каквото си поиска, без изобщо да ни компрометира", продължи тя, преди да добави, че оттеглянето на принцеса Марта Луиз от кралския живот отговаря на най-добрите интереси на всички. 

"Дори и да не сме съгласни с нещата, ние сме щастливи един с друг", каза кралица Соня. "Имам чувството, че семейството вече е много по-сплотено по нов, приятен начин", продължи тя, добавяйки, че Дурек, духовен водач и лечител от Лос Анжелис е "страхотен човек" и "много забавен за компания". 

С подобни чувства 85-годишният крал Харалд заяви, че "съжалява, че принцесата вече няма да представлява кралската къща", съобщи Асошиейтед прес.

Снимка: Getty Images

"Разгледахме този процес от всички страни", подчерта кралица Соня. "Това беше единодушно решение".

Във вторник Кралският двор на Норвегия обяви, че принцеса Марта Луиза се отказва от кралските отговорности, които е наследила по рождение. Решението е взето, за да може принцесата (която запазва титлата си) по-свободно да преследва други интереси да бъде свързана с короната.

Снимка: Getty Images

Придворни твърдят, че Дюрек ще стане член на норвежкото кралско семейство, когато се ожени за Марта Луиз. Двойката обяви годежа си през юни, въпреки че датата на сватбата все още не е насрочена.

"Но в съответствие с традицията той няма да има титла или да представлява Кралския двор на Норвегия", уточниха от двореца. "Принцеса Марта Луиз и Дурек Верет ще присъстват на семейни събирания, като празненства за рожден ден, както и някои големи спортни събития, които кралското семейство традиционно посещава заедно", коментират запознати.