Кралица Елизабет Втора се е присъединила към бойкота срещу Русия и е оттеглила разрешението нейни три меча да бъдат сред експонатите на изложба в Москва, съобщава "Daily Mirror".

Оръжията от 17-ти век, включително едно, за което се смята, че е принадлежало на Чарлз I, трябваше да бъдат дадени на заем на музеите на Кремъл за изложба на тема "Дуели", която трябваше да започне този месец.

Твърди се, че решението е взето преди руската инвазия в Украйна, но по времето, когато войските са се струпвали на границата.

Говорител на "Royal Collection Trust" каза пред "The Guardian": "В средата на февруари беше взето решение да се отложи даването на три меча от Кралската колекция в музеите на Кремъл в Москва".

Embed from Getty Images

Изложбата била спонсорирана от Алишер Усманов - руски олигарх, който е обект на санкции в Обединеното кралство и САЩ. Участие с оръжейни експонати във въпросния вернисаж отказали и от Лувъра в Париж и от музея "Прадо" в Мадрид. 

Сега, според сайта на Музея на Кремъл, изложбата, наречена "Дуелът: от бойно изпитание до благородно престъпление", която трябваше да бъде открита на 4 март, е отложена.

На уебсайта се казва: "Музеите на Московския Кремъл съобщават за отлагането на изложбата "Дуелът: от бойно изпитание до благородно престъпление", която трябваше да бъде открита на 4 март 2022 г.

"Ядрото на проекта са експонати от европейски музеи, които бяха принудени да ги изтеглят поради геополитическата ситуация. Музеите на Кремъл в момента работят върху това изложбата да се случи без европейско участие и изказват искрените си благодарности на руската музейна общност за предлагането на помощ в настоящите трудни обстоятелства". 

Embed from Getty Images

След руската инвазия в Украйна кралицата все още не е говорила публично по въпроса. Въпреки това, когато тя се срещна с канадския президент Джъстин Трюдо в замъка Уиндзор миналата седмица, там имаше ваза със сини и жълти цветя- цветовете на украинското знаме и вътрешни източници казаха, че малкият жест е умишлен знак за солидарността на кралицата с народа на Украйна.

Снимка: Steve Parsons - WPA Pool/Getty Images