Кралицата на Нидерландия заедно с малък робот откриха пешеходен мост, създаден на 3D принтер, над канал в сърцето на квартала на червените фенери в Амстердам.

На церемонията в четвъртък кралица Максима натисна зелен бутон, с който задвижи ръката на робота, за да бъде прерязана лентата за откриване на моста.

Тим Гьоргенс от компания MX3D каза, че мостът показва възможностите на технологиите.

"Ако искате наистина богато украсен мост или естетически мост, много добра възможност е да го принтирате", каза той. "Защото не става дума само за това нещата да са по-евтини и по-ефикасни за нас, но и за това архитектите и дизайнерите да разполагат с нов инструмент, с който да преосмислят дизайна".

Конструкцията с тегло шест тона ще бъде оборудвана със сензори, чрез които изследователите от Импириъл колидж Лондон ще наблюдават моста в реално време и ще измерват въздействието на пешеходците върху него, предава БТА. Мостът ще остане монтиран две години, докато се ремонтира постоянния мост над канала.

Съветникът в общината на Амстердам Миша Мос изрази надежда, че мостът ще помогне за привличане на "нов вид туристи, интересуващи се от архитектура и дизайн".