"Последиците от това ще бъдат мащабни и могат да бъдат силно разрушителни", заяви кралският автор Ричард Фицуилямс пред Daily Mail в четвъртък, след като бяха обявени името на книгата - "Spare" - и датата на излизане - 10 януари.

Според Фицуилямс заглавието е "сензационно" и "предполага, че Хари не се е чувствал ценен или ... че не бил в центъра на събитията".

В съобщението си за пресата Penguin Random House описва съдържанието на автобиографията на херцога на Съсекс като "сурова, неподправена честност", което според Фицуилямс кара Бъкингамския дворец "да бъде много загрижен, особено след като това са първите месеци от управлението на крал Чарлз".

"Несъмнено ще има интервюта, сериали и безкрайни спекулации за този мемоар", казва Фицуилямс и добавя, че според него 38-годишният принц "е трябвало да изчака много години", за да разкаже историята си.

"Дори Едуард VIII, по това време херцог на Уиндзор, е чакал до 1951 г., преди да бъде публикувана "Историята на краля" - отбелязва той.

Марк Борковски, автор и експерт по публичност, повтори мнението на Фицуилямс, като прогнозира, че "щетите за кралското семейство ще бъдат големи".

Снимка: Instagram/Sussex Royal

"Възмездието на Чарлз може да включва отказ от даване на титлите принц и принцеса на децата им и дори отнемане на собствените им титли на херцог и херцогиня на Съсекс", каза Борковски за Хари, съпругата му Меган Маркъл и децата на двойката.

Официалната церемония по коронясването на Чарлз ще се състои на 6 май 2023 г. - дата, за която много потребители на социалните мрежи подозират, че е избрана умишлено.

"И така, крал Чарлз е определил коронацията си за 6 май догодина. Точно на 4-тия рожден ден на внука му принц Арчи от Съсекс", написа един от многото критици в Туитър в отговор на новината.

Embed from Getty Images

Съобщава се също, че Чарлз ще забрани на Хари да участва в коронацията му, ако книгата на херцога е критична към кралицата-консорт Камила.

"Едно е Хари да напада Чарлз, той може да го приеме с достойнство. Но ако Хари го накара да избира, като се нахвърли върху Камила в книгата си, не се съмнявам, че той ще избере Камила", заяви неотдавна източник пред Daily Beast, като добави, че новият монарх "силно защитава" втората си съпруга.