Британският Кралски монетен двор отдава почит към 60-ата годишнина на легендарната рок група "Rolling Stones" с нова колекционерска монета, предава пресата на Острова.

Монетата от 5 лири изобразява силуета на емблематичната група в състав фронтменът Мик Джагър, китаристите Кийт Ричардс и Рони Ууд и покойният барабанист Чарли Уотс, както и името на бандата, изписано със смятания за класически шрифт от 1973 г.

Монетният двор съобщи, че това е една от последните монети, които ще бъдат пуснати в обращение тази година с лика на кралица Елизабет Втора, починала през септември на 96-годишна възраст.

Група "Rolling Stones" се завърна на път тази година с европейското си турне "Sixty", което завърши в Берлин през август.

"За нас е удоволствие да бъдем почетени чрез официална монета на Обединеното кралство", каза групата в изявление, включено в съобщението на Кралския монетен двор. "Още по-важно е, че пускането й съвпада с нашата 60-а годишнина".

Снимка: Getty Images

Новата монета е петата от серията "Музикални легенди" на Кралския монетния двор, която е посветена на легендарни британски изпълнители. По този начин вече бяха почетени "Queen", Елтън Джон, Дейвид Боуи и "Who".

Въпреки че най-добрите неща в живота са безплатни, както пеят "Rolling Stones" в кавъра на хита на "Мотаун" "Money (That's What I Want)", монетите ще струват нещо, пише БТА. На сайта на монетния двор монети от серията "Музикални легенди" варират между 15 лири и 465 лири.

"Нашата серия "Музикални легенди" създава ново поколение колекционери на монети", каза Ребека Морган от Кралския монетен двор. "Надяваме се, че по този начин ще почетем подобаващо 60-те години рок музика на групата за милионите им фенове по целия свят. "Rolling Stones" са британски рок легенди и очакваме тази монета да бъде изключително търсена както от колекционерите, така и от меломаните".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos