Годината е 1956 г. - месеци след като Аманда си тръгва и г-жа Магуайър, която сега е г-жа Чапман, се омъжва за Джак. Реални промени витаят във въздуха и следвоенните правила престават да съществуват - това е раждането на понятието "тийнейджър", ерата на Елвис, а и в дома на свещеника също има промяна.

Сидни Чеймбърс се чувства без посока и без кауза - докато не пристига американската активистка за граждански права Вайълет Тод и не разпалва нуждата му от социална справедливост. 

В Гранчестър пристига също нов викарий - Уил Девънпорт - и заема мястото на Сидни на амвона. Идеалистичен и енергичен, Уил е човек от народа; той ще се окаже въвлечен в света на инспектор Джорди Кийтинг с убийствени заговори и престъпления от страст, душата му ще се развълнува и ще излезе наяве тревожното му минало. Когато Джорди е оставен да се оправя в света без Сидни, къде се вписва той? Снимките на сериала, в които Том Бритни е в главната роля са правени от 2019 до 2022 година, участва в 26 епизода. По "Epic Drama" вече върви сезон 4, в който Бритни е начело на приключенията.  

"Гранчестър" по Epic Drama вече има сезон 4, като вие току-що "влязохте" в историята. Какво носи вашият герой в новия сезон?

Ще трябва да се върна пет години назад, когато снимахме и да си спомня. Уил идва в сериала някак случайно. Той се появява като част от престъпление, което е едни вид въведение в поредицата. Сидни, разбира се, е викарий на Гранчестър в този момент и Уил се среща с него на конгрегация на афроамерикански проповедници.

Снимка: Epic Drama

А иначе Уил, си малко рокендрол. Той има и някакво тъмно минало. Сблъсква с Джорди, изигран от Робсън Грийн, в опит да прикрие човек, който му се е доверил тайно. Така че, въпреки че е малко рокендрол тип, той изповядва много силен морален кодекс. Това определя героя в сериала. 

С какво този сезон е по-различен от предишните?

Е, малката тайна е, че никога не съм гледал другите серии, защото не исках да видя колко добър викарий е Джеймс Нортън. (смее се). Исках да направя нещо мое, но мисля, че все още се запазват нещата, които хората обичат толкова много в "Гранчестър". Те все още са там. Все ще има много убийства. Мисля, че Уил е много по-мрачен. Смятам, че този сезон е много по-мрачен от тези, които са правили преди.

Кое ви допада повече - да играете викарий или детективските му забежки?

О, детективската работа ми харесва повече! Викарството, това, което ми допадаше, когато снимахме бяха проповедите, речите. Хареса ми страстта на Уил, аз говоря наистина страстно и от сърце и това беше наистина прекрасно за мен като актьор, но разбира се, много по-вълнуващо е да ступам няколко гадняри и да се опитам да разкрия престъпление.

И като говорим за това, какви нови умения трябваше да научите за тази част?

Мисля, че в един от първите ми епизоди, когато поемам щафетата, срещам герой, който е с увреден слух. Така че трябваше да науча жестомимичен език. Но най-важното беше карането на мотор. Това беше ново умение. Никога през живота си не съм карал мотор и затова ме попитаха, побутваха ме, принудиха ме да се явя на изпита, който издържах. Два пъти се провалих. И след това успях. 

Свирите на китара. Ще видим ли героя ви да свири на такава?

О, не, за съжаление. Имам китара. Но не и в поредицата. Аз и Робсън, който също свири на китара и играе Джорди, свирим на китара в реалния живот заедно и отделно, затова продължаваме да ги молим сценаристите да ни позволят да свирим, но те не се съгласяват. Може би следващите серии.

Знаем, че майка ви е писателка на мистерии. Тя помага ли ви с някакви идеи за създаването на образа на детектив? Тя също е фен на сериала, нали?

Да, така е. И двамата с майка ми Лин, си помагаме всъщност, защото тя отдавна е на "ти" с тези истории,  преди да получа роля в "Гранчестър". Двамата винаги сме обичали престъпленията, така че сме обсъждали много случаи и след като успях да стана изпълнителен продуцент на "Гранчестър", което е няколко серии след току-що излезлия епизод, ми се наложи да търся идеи за сюжета и майка ми помогна. Казваше: "Защо не помислите върху това, защо не предложиш на сценаристите да опитат тази сюжетна линия?". 

Снимка: Epic Drama

Участвали сте в "Друговремец", "Call the Midwife", сега "Гранчестър". С какво снимачната площадка тук се различава от другите?

Много, много различна е! "Друговремец" беше много приятна работа, в "Call the Midwife" имах малка роля и снимах само няколко дни, но основната разлика е, колкото и прекрасни да бяха онези други сериали, "Гранчестър", както ние го наричаме, е нашето щастливо място. Наистина това е най-красивата снимачна площадка на земята. Сякаш сме семейство и се обичаме толкова много. Направих пет години в сериала и като си спомня, те ме накараха още от началото да се почувствам част от семейството. Така че е различно. 

И сте главният герой сега.

Да, именно! (смее се)

Джеймс Нортън помогна ли ви с някакви съвети, преди да се присъедините към отбора?

Да, той ми каза да се преструвам, че не съм чувал шегите на Робсън петстотин пъти. Робсън ще ви разказва една и съща история отново и отново и просто ще забрави, че ви я е казал. И Джеймс ми даде съвет: "Прави се, че не си ги чувал преди и го накарай да се почувства добре". Но това беше почти всичко.

Страхувахте ли се да поемете щафетата?

О, определено! Беше ужасяващо, защото бях голям фен на Джеймс Нортън, преди да вляза в ролята. Бях го виждал в "Happy Valley" и някои други големи продукции, които беше правил тук. Знаех колко е обичан от публиката. Че ще има статисти в Гранчестър, където снимаме, които ще ми напомнят колко много обичан е той. Но отново, за мой късмет, моят герой се опитваше да докаже на всички, че е достатъчно добър, за да поеме юздите и така беше и за мен, самия.

Героят на Джеймс Нортън има някои любовни изкушения в историите. А вие?

Ще имам. В първата серия става ясно, че Уил е дал обет за безбрачие, което е така, защото има малко по-тъмно минало с жените. И така той решава: "Не, аз съм Божи човек! Нямам нужда от това в живота си", но това бързо се изпарява, след като срещне една определена жена. 

Снимка: Epic Drama

Какво беше за вас да изиграете тази роля?

Беше наистина добре - имам се за доста емпатичен човек, но аз самият не съм религиозен. Мисля, че през 50-те години на миналия век, викарият, свещеникът, са имали различни отговорности в църквата, в сравнение със сега. Те са били нещо като главна фигура в едно село и хората са отивали при тях като при терапевт, довереник, за да им помогнат да нарежат дървета, а също така очевидно и за разкриване на престъпления. (смее се) Така че се превръщам просто в човешко същество, което вярва в Бог и иска да върши Божията воля, но най-много се опитва да върши добри неща. Беше наистина забавно да играя викарият Уил. Наистина е прекрасна тази роля, макар понякога героят да има проблем с гнева.

Снимка: Epic Drama