Красимир Аврамов или както вероятно повечето от нас го знаят - Човека глас, започва да се занимава с музика още от ранна детска възраст, както той самият казва "още на 7 години знаех какво искам от живота".

За жалост няма как да ви разкажа цялата му професионална история, тъй като тя е необятна, но поводът за нашата среща е новата му песен "Раrole" или предевено на български "Думи". Думи, които ако не подплатим с действия са нищо.

Премиерта на песента беше на 19 октомри, а само две седмици по-късно тя тръгна и в Сърбия по музикалния радио и телевизионен канал Muzzik.

За това как се е родила песента, дали предложението за брак в клипа към нея може да се окаже реално, какво да очакваме от втора част от "Parole" и още куп интересни неща, разговаряме лично с него. 

Вижте снимки>>

Нека започнем първо с най-новата ти песен, която представи преди седмица на публиката. Знам, че с нея се връщаш към твоя стил музика, но как се роди идеята за парчето?

Смея да твърдя, че през последните години издадох песни, с които малко или много се отдалечих от себе си, опитвайки се да се нагодя към предпочитанията на публиката. Когато пътувах по света, изнасяйки концерти, всички посрещаха Човека глас и аплодираха неговата музика, връщайки се у нас обаче, ми казаха, че трябва да бъда по-комерсиален, защото хората тук не обичали различното и не можели да го приемат. Подсъзнателно започнах да се придържам към този съвет, докато в даден момент не осъзнах, че всъщност, следвайки го, изобщо не си правя добра услуга.  

Така дойде идеята за "Parole", родила се съвсем случайно по време на участие с една от най-добрите цигуларки, които съм чувал някога - Кремена Николова-Оксенкруг. Точно тя свири в сингъла. Тогава продуцентът, стоящ зад песента, каза, че ако успеем да измислим съвместно парче в следващите 10 минути, то той е готов да го спонсорира. Интересното бе, че договорът, който подписахме тогава, бе на салфетка. Това обаче далеч не ме притесняваше, понеже знаех, че обещае ли нещо, то на сто процента ще го направи. Ето защо моментално станах от масата и започнах да обикалям по етажите на хотела, в който се намирахме, тъй като по принцип при мен вдъхновението идва в движение. Така, изкачвайки стъпалата, ми хрумна мелодия, която се хареса на всички. Единственият човек, за когато бях сигурен, че може да направи аранжимент, беше Борислав Бояджиев-Борче.

Снимка: Личен архив

 

"Parole". Защо това заглавие и какво искаше да кажеш с него?

В превод от италиански език "parole" означава "думи", а всички знаем, че те притежават голяма сила, с която могат както да ни окрилят, така и да ни сринат. Само че за да се случи това, те трябва да бъдат подплатени с действия. Човек не само трябва да казва на някого, че го обича, но и да го доказва - именно за това става въпрос в песента.

Не може да не си поговорим за един ключов момент в песента, а именно предложението за брак. Би ли ни споделил дали това е само за клипа или нещо между вас в реалния живот?

С нея се запознахме в телевизионно предаване, в което и двамата участвахме. Веднага разбрахме, че сме сродни души. Започнахме да си споделяме неща, които човек не може да каже на всеки. Хората от екипа толкова се изненадаха от тази наша внезапно възникнала връзка, че дори си помислиха, че се познаваме отпреди, което не бе така. Тя е много красива, класна и умна жена. След края на снимките започнахме да се виждаме все по-често, а когато не сме заедно не спираме да поддържаме контакт. Към този момент не мога да кажа дали помежду ни би могло да има нещо сериозно, защото професионалните ни ангажименти често ни отвеждат на различни места. Има химия, но нищо повече не мога да кажа.

Снимка: Официален профил в Instagram

Накрая на клипа се появява надпис "Следва продължение". Започнали ли сте вече да мислите за сценарий на втората част и как ще се развие историята в него?

Много хора, които гледаха видеото, ми казаха, че са се надявали финалът му да бъде различен. Тогава реших, че трябва да направя и втора част. Мисля обаче действието в нея да се развие не в Белград, а в Дубай. Идеята е след години да се срещнем там съвсем случайно, след като преди това всеки от нас е поел по своя път. Иска ми се продължението да излезе през май или юни месец догодина, но това зависи от много фактори.

Каза, че си подписал договор с една от водещите поп-фолк компании у нас, но би ли преминал към този жанр музика?

Честно казано, получих такова предложение преди 12 години, но още тогава отвърнах, че няма да се чувствам в свои води и не желая да пречупвам себе си, за да навляза в този стил, така че отказах. Сега отговорът ми би бил същият. 

Защо реши да изоставиш българската публика и да тръгнеш към САЩ?

През 1998 година бях на върха на славата и правех най-грандиозните концерти в България. В един момент усетих, че България ми е малка и исках световната сцена. Когато заминах за Америка, реших да остана да живея там. В САЩ отидох с българска група, но когато дойде моментът да се връщаме към родината, аз просто не се появих на аерогарата.

Снимки: Личен архив

Ще те върна към далечната 2009 г., когато беше избран да представиш България на Евровизия. Тогава се изляха много негативни коментари по твой адрес. Как успя да се справиш с всичко това?

Влязох в бизнеса само на 8-годишна възраст и от тогава до сега съм преминал през много неща, които ме изградиха като личност, човек и изпълнител. Една лоша дума не е в състояние да ми отнеме всичко това, независимо кой я е изрекъл.

Не мога да отрека, че направих големи грешки по време на Евровизия, като една от тях беше, че за първи път позволих на някой да ми се меси в работата. Дотолкова промениха аранжимента на песента, която аз създадох, че крайният резултат нямаше нищо общо с нея. Радвам се, че това се случи, защото ми отвори очите за много неща. Станах по-мъдър и по-силен, например.

Ти си първият българин, изнесъл самостоятелен концерт в залата, където ce връчват Оскарите - "Кодак Тиатър". Какво е усещането да напълниш толкова голямо място?

Когато заминах за Америка, се разхождах точно около тази зала и си казах, че един ден ще пея на нейната сцена. Разбира се, тогава никой не ми повярва, но това се случи. Всички ми казваха, че няма да успея да я напълня, но въпреки думите им аз не спирах да вярвам в себе си.

Снимки: Личен архив

Знам, че ти се познаваш с много известни личностни, но има ли някоя от тях, която се откроява и ти e направила силно впечатление, за да искаш да направиш дует с нея?

Ако трябва да бъда откровен, не съм искал да правя дуети, но за хора, които уважавам и се възхищавам, първото име, които ми идва е Селин Дион. Научих много от нея, като поведение. Колкото и да я харесвам обаче, никога не ми е било фикс идея да работя с нея.

Друг човек, с когато си се срещал е певицата Шер и знам, че имаш интересна история покрай нея. Би ли ни я разказал?

Мой приятел работеше в един от най-посещаваните магазини за мебели в Холивуд. Един ден ми звъни и ми каза да отида по най-бързия начин до работното му място, като нося със себе си своя музикален албум. Разбира се, попитах го какво се случва, но той така и не ми отговори. Когато пристигнах, ме запозна с жена, носеща забрадка. Не знаех защо трябваше да ѝ дам диска си, но го направих, а тя ми отгови мило, обещавайки, че ще го изслуша. След като си тръгна, моят приятел ме попита: "доволен ли си, че се запозна с Шер", а аз просто останах втрещен.

Сега ще те върна малко назад във времето, когато се премести да живееш в САЩ. Много хора след като заминат за чужбина остават там. Теб какво те накара да се върнеш в родината си?

През 2008 г. с екипа ми бяхме в подготовка на мое самостоятелно шоу, което трябваше да се изнася всяка седмица в Лас Вегас, но тогава удари светровната финансова криза и то пропадна. Опитвайки се да съставя план какво да правя, реших да се върна за кратко в България, но нещата се завъртяха така, че останах тук. Въпреки това продължавам да пътувам, като и до днес често се връщам в САЩ.

Споменахме в началото, че очакваме продължение на песента "Parole", но какво друго ти предстои в професионален план?

Планът, който не можах да осъществя последните три години, е концерт, по който работим от дълго време. Става дума за събитие, което ще състои на 13 септември 2023 година в Пловдив, като искам то да бъде от национално значение. Идеята ми е да възстановим Античния театър. Там ще представя и много нови и различни парчета.

Снимка: Личен архив

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО