В най-романтичния ден от годината - 14 февруари, на сцената на Софийската опера и балет за първи път оживя една от най-силните и в същото време нетипични любовни истории от анимационния свят. Тази на чудовището Шрек и прокълнатата принцеса Фиона. Бродуейският мюзикъл е като магия, превърнала се в реалност, а "виновници" за нея са Кръстина Кокорска, позната на публиката с участието си в "Гласът на България", и актьорът Константин Икономов, които влизат в образите на главните герои в тази по-различна приказка.

Те двамата са и действащите лица в нашето интервю. С тях се срещаме в краткото време между усилените им репетиции, за да открехнат завесата на грандиозния спектакъл.

Вижте снимки от мюзикъла >>

Какво могат да очакват зрителите от мюзикъла "Шрек", чиято премиера бе на 14-ти февруари?

Константин Икономов: Ще видят оригиналния мюзикъл "Shrek the Musical" в пълния му блясък на сцената на Софийска опера и балет. Екипът е бродуейски - от сценографията през костюмографията до режисурата на Уест Хайлър. Това е една много хубава любовна история, която е придружена от голяма доза добро настроение и смях. Ние самите много се забавляваме на сцената, обикновено в края на репетиционния процес в театъра, нещата...

Кръстина Кокорска: Натежават леко.

Константин: Да. Но тук, заради наличието на това висше изкуство - музиката, те се носят на крилете на коня Пегас.

Кръстина: Е, колко хубаво го каза! Съгласна съм.

Снимка: Светослав Николов-Чапи

Съвпадение ли е, че датата, в която "Шрек" се постави за първи път, бе Деня на влюбените?

Кръстина: Вероятно не е съвпадение. Все пак това е една наистина красива любовна история, а най-хубавото в нея е, че героите се влюбват един в друг постепенно. Това силно чувство не се поражда от мига, в който се виждат. Привличането при тях не е вследствие на външността, то идва на по-късен етап, когато са стигнали по-дълбоко в опознаването на другия и са се докоснали до душата му. Намирам това за наистина прекрасно и съм на мнение, че отношения, започнали по този начин, са изключително трайни. Освен всичко казано дотук, музиката е наистина великолепна, а и оркестърът на Софийска опера я свири страхотно. Човек определено се чувства част от приказката.

Константин: Според мен Уест умишлено избра тази дата, понеже и предишният мюзикъл, който направи в кукления театър - "Авеню Q", бе на същата дата. Мисля, че той иска нещата да се движат всемирно в коловоз с други събития, без случайности... Но не съм сигурен, все пак това е мое лично "гадание".

Доколко мюзикълът пресъздава добре познатия анимационен филм?

Константин: До голяма степен. Действието се придържа много сериозно към сценария на първия анимационен филм. Разбира се, авторите на мюзикъла са развили много повече образа на Фиона и темата за любовта между двамата герои. Всъщност, има три теми, които публиката трябва да следи - приятелството, любовта и хората сочени за различни. Романтиката идва в средата на представлението, в началото историята се върти повече около дружбата на Магарето и Шрек. Всичко е "математически разчетено" и няма слаби моменти, това е наистина добре работеща формула.

Кръстина: Точно така е. На мен ми допада факта, че това не е просто любовна история. Един от важните акценти в спектакъла са хората, които не се вписват в общоприетите закони и са отхвърлени от обществото. Темата е много актуална.

Кръстина Кокорска като Фиона

Снимка: Александър-Богдан Томсън

Кръстина, ти озвучаваш анимационни филми, но сега пресъздаваш такъв на сцената. Как се чувстваш в тази по-различна изява?

Кръстина: Макар да има своите актьорски предизвикателства, защото за мен това е първата толкова голяма роля, се чувствам страхотно, понеже усещам персонажа близко до себе си (смее се). Въпреки че е принцеса, Фиона е прокълната и вечер се превръща в огър, в чудовище... В нея са заключени два различни характера, водещи постоянна битка един с друг, което я разкъсва вътрешно. Тази нейна шизофрения много ми допада (смее се). Надявам се, че съм успяла да ѝ "вляза под кожата", но пък хора като Косьо (Шрек), Цвети Павлов (Магарето) и Уест (режисьорът) ми дават добри насоки. С тяхната пълна подкрепа съм изключително щастлива, чувствам се в свои води и добри ръце.

Константин, ти как се чувстваш като Шрек?

Константин: Усещам почти същото като Кръстина. В едно свое интервю Уест сподели, че Шрек не може да бъде някои красавец с мускули и плочки, не, той е пълната противоположност на онзи тип, на който обществото придава значение... В това, разбира се, няма нищо лошо, всеки избира сам за себе си. Но аз почти цял живот съм живял като Шрек (смее се). Никога не съм имал красиво тяло, винаги съм бил нестандартен. Чувството как хората те гледат отстрани, както се случва и на Шрек, ми е познато. Аз подобно на него съм естествен и непринуден.

Но въпреки това Шрек успява да спечели сърцето на Фиона.

Константин: Тя живее с представата, че принцът трябва да я освободи, но в крайна сметка той не трябва да бъде чаровен, за да го стори. Принцът е този, който изкарва на повърхността онази твоя форма, която ти е най-приятно да бъдеш.

Снимка: Светослав Николов-Чапи

Всъщност, вие и двамата дублирате анимационни филми, това помага ли ви сега?

Константин: Определено, защото характерът на анимационните герои винаги е приповдигнат и изкривен от реалността. Сега просто го правим на живо.

Не искахте ли да прекарате Свети Валентин някъде другаде в компанията на любимия човек?

Кръстина: Ами, аз си бях с любимите хора (смее се).

Константин: Уест така ни е събрал, че повечето от нас се познаваме от преди мюзикъла. Хората тук са толкова всеотдайни и добри в работата си, че ти се зареждаш от тях. Няма как да си позволиш да отидеш на друго място, ти действително искаш да бъдеш с тях. Ние сме като едно семейство, при това благодарение на Уест.

Във връзка с вчерашния празник, бихте ли споделили вашата първа любовна история?

Константин: Моята първа любов, извън човешките отношения, бе когато се озовах за първи път в мрака зад сцената, в чиято предна част, под светлините на прожекторите, стояха актьорите. Тогава, застанал до кулисите, се почувствах толкова малък, но си казах, че именно този свят е за мен. Това се случи в Червен бряг, много отдавна... След това дойде ученическата ми любов, за която по-добре да не разказвам (смее се).

Кръстина: Косьо много добре обясни страстта към сцената и аз се присъединявам към казаното от него. Иначе първата ми любов към момче беше в 4-5 клас. Тогава моите приятелки дойдоха и ми казаха нещо от рода на: "Да знаеш, че еди-кой си те харесва и май ще ти предложи", при което аз бях много развълнувана (смее се). И какво се случи в следващото междучасие? Срещнахме се и той ми каза: "Здрасти, искаш ли да си ми гадже?", аз му отговорих с "Да", след което се обърнахме и си тръгнахме. Така бяхме гаджета (смее се). Първите любови са свързани с наистина неловки ситуации, но са нещо хубаво.

Константин: Да, няма по-хубаво от любовта... когато е споделена.

Да разбирам ли, че и двамата имате половинки до себе си?

Двамата: Да.

Константин: Тя има страхотен приятел, който също е актьор, дублиращ филми и записващ реклами. Когато двама души се изявяват в едно поприще, миля, че нещата са добре. Докато не участват в едно и също представление (смее се).

Снимка: Светослав Николов-Чапи