Нийл Йънг заяви, че неговата музика ще се върне в стрийминг платформата "Спотифай", с което слага край на двугодишния бойкот заради подкаста на комика Джо Роугън, предаде Би Би Си.

През 2022 г. певецът поиска да бъдат премахнати хитове като Harvest Moon и Heart of Gold, като се оплака, че Роугън разпространява дезинформация за ваксините.

Йънг подчерта, че завръщането му не отразява обрат в неговата позиция.

Вместо това решението е дошло, след като Роугън подписа договор на стойност 250 млн. щатски долара, за да направи подкаста си достъпен на множество платформи, вместо да остане ексклузивен за "Спотифай".

"Други музикални услуги (включително) "Eпъл", "Амазон", "Тайдал"...... започнаха да работят със същия дезинформационен подкаст, на който се противопоставих в "Спотифай", написа Нийл Йънг на своя уебсайт.

"Тъй като не мога да напусна всички тези услуги, както направих със "Спотифай", защото меломаните няма изобщо да имат достъп до музиката чрез стрийминг, се върнах".

През януари 2022 г. Нийл Йънг заяви, че "Спотифай" представлява 60 на сто от приходите му от стрийминг в световен мащаб, което е "огромна загуба за звукозаписната му компания", но че е премахнал музиката си, защото "не може да продължи да подкрепя "животозастрашаващата дезинформация", припомня Би Би Си.

Други изпълнители, сред които Джони Мичъл и Индия Ари, също премахнаха свои песни в знак на солидарност.

За момента страницата на Мичъл в "Спотифай" съдържа само записи на живо, а музиката на Ари се завърна миналата година.