Певецът Крейг Дейвид и актьорът Тоби Джоунс бяха удостоени с рицарски звания, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Сред отличените с благородническа титла от кралица Елизабет Втора фигурират и десетки личности, изявили се в борбата с пандемията.

В Новогодишния списък на отличените са включени имената на над хиляда души - от знаменитости от първа величина до обикновени британци, получили признание за службата си в полза на обществото. 35-годишният Хамилтън, който се изравни през миналия сезон по спечелени шампионски титли с немеца Михаел Шумахер, получи рицарското си звание за спортни заслуги.

Снимка: Getty Images

Със същата почест беше удостоен кинооператорът Роджър Дикинс, известен с работата си зад камерата в лентите "Блейд Рънър 2049" и "1917". Благородническа титла от кралицата получи и певецът Крейг Дейвид.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Актьорът Тоби Джоунс, известен с ролите си в "Цветният воал" и "Фрост/Никсън/", беше произведен в офицер на Ордена на британската империя. Гримьорката Пат Макграт на свой ред стана дама-командор на същия орден.

Голям е броят на отличените в Новогодишния списък, взели непосредствено участие в борбата с коронавируса. По традиция имената на лауреатите се публикуват два пъти годишно - преди Нова година и през месец юни, когато кралицата Елизабет Втора отбелязва официалния си рожден ден. Тази година, заради пандемията, огласяването на Летния списък беше отложено за първата половина на месец октомври.