Бащата на култовите филми "Авантаж" и "Мера според мера" проф. Георги Дюлгеров се присъединява към професионалното 12-членно международно жури от Холивуд, Англия, Италия и България в тазгодишното издание на конкурса за млади творци НАГРАДА ЗА КИНО 355. Носителят на най-престижните призове за кинорежисура, получени на международни и национални фестивали, ще участва в подбора и селектирането на тримата финалисти за статуетката и паричната награда. Традиционно крайният избор на победителя ще бъде в ръцете само на публиката по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация "Стоян Камбарев" в края на април 2021г.

Проф. Георги Дюлгеров е автор на филми завинаги останали в историята на родното кино, а също на десетки документални, сред които "За момичетата и тяхната Нешка Робева". Той е член на Европейската филмова академия, а също е удостоен със званието "Почетен професор на Нов български университет" за големи постижения в областта на българското игрално кино и особени заслуги в преподаването по филмова режисура.

Вижте снимки >>

Председател на журито на НАГРАДА ЗА КИНО 355 продължава да е работилият върху филми като "Титаник", "Аватар", "Междузвездни Войни", "Ледена епоха" и много други шедьоври Освалдо Де Сантис. Той е главният консултант на Paramaunt Pictures в Италия като преди това 33 години е бил Президент на Twenty Century Fox, Италия, а също и генерален директор на TV SKY.

Йордан Камджалов, Деси Тенекеджиева, Освалдо Де Сантис и Ива Иванова

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Кандидатстването за НАГРАДА ЗА КИНО 355 - предизвикателството към младите кинотворци на Фондация "Стоян Камбарев" приключва в края на тази седмица - 28 февруари 2021г. За трета поредна година младите режисьори имат уникален шанс за изява и привличане вниманието на международни специалисти при пълна свобода на тематика, стил и жанр. Единственото условие е в заглавието на техния филм да присъства числото "10", което да се вплете в сюжета. Допускат се само изцяло авторски сценарии.

"За нас е истинска привилегия големият български режисьор проф. Георги Дюлгеров да се присъедини към журито рамо до рамо до легендарния продуцент Освалдо де Сантис. Така вече имаме дузина блестящи, признати и безспорни имена, като сформираме невероятен отбор от Холивуд, Англия, Италия и България. Сега е време младите режисьори да приемат отправеното предизвикателство защото рядко имат такава възможност - техни филми да бъдат видени и оценени от такива звездни филммейкъри. Явно и в третото издание на НАГРАДА ЗА КИНО 355 повечето кандидати чакат последните дни. Това е типично за творците - да се активизират в последния момент. Миналата година във финалните 24 часа получихме почти всички кандидатури. А ние нямаме вече търпение да започнем да гледаме авторските сценарии", сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, вдъхновител и председател на Фондация "Стоян Камбарев".

Деси връчва наградата на Йордан Михайловски

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

13-членното професионално международно кино жури през 2021 година на НАГРАДА ЗА КИНО 355 включва:

ОСВАЛДО ДЕ САНТИС - председател на журито - Paramount Pictures (Италия)

ФИЛИП РОТ - продуцент, сценарист, режисьор - UFO Film and Television Studios (САЩ)

Деси Тенекеджиева и Фил Рот връчват наградата на Ваня Бойчева

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Проф.ГЕОРГИ ДЮЛГЕРОВ - режисьор, почетен професор в НБУ (България)

ТОМАС П. ВИТАЛЕ - продуцент, сценарист - UNIVERSAL SYFY Network (САЩ)

ИВАН ТОНЕВ - продуцент, оператор - ARS DIGITAL Studio (България)

Иван Тонев и финалистите от Кино 355 за 2020 г.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

ДОН МАЙКЪЛ ПОЛ - режисьор, сценарист - UNIVERSAL (САЩ)

ДЕСИ ТЕНЕКЕДЖИЕВА - актриса, режисьор, продуцент - NOVA Film (България)

МАРК САМЪРС - международен кастинг директор - MS Casting Directors & Management (Англия)

Марк Самърс връчва награда на Йордан Михайловски

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

СТАНИСЛАВ СЕМЕРДЖИЕВ - сценарист, продуцент, ректор на НАТФИЗ (България)

БЕН ЧАРЛЗ ЕДУАРДС - сценарист, режисьор (Англия)

ДЖЕФРИ БИЙЧ - продуцент, сценарист - UFO Film and Television Studios (САЩ)

ВАЛЕРИЯ СТОЙКОВА - продуцент - MatchPoint Production (България)

СТЕФАНИ РАЙЧЕВА - режисьор - (България)

Третият носител на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (Три-Пет-Пет) ще получи специална бронзова статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация "Стоян Камбарев" и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio. Първият победител в конкурса е Йордан Михайловски, а миналата година признанието заслужи Ваня Бойчева.

Фил Рот, Марк Самърс и Иван Тонев

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

Още за подробности за журито, наградата и условията на конкурса, може да намерите тук.

Кандидатури за НАГРАДА ЗА КИНО 355 се приемат до 28.02.2021 г. на сайта на Фондацията.

Официален плакат на Награди за кино 355

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"