Един от първите изпълнители, въведени в Залата на славата на рокендрола - легендата Джери Лий Луис, покойният кънтри изпълнител Кийт Уитли и музикалният продуцент Джо Галанте ще влязат в Залата на славата на кънтри музиката.

86-годишният Луис, с прякор "Убиецът", носеше червено сако с пайети и бели обувки на анонсиращото събитие, където бе представен от кънтри дуета "Брукс и Дън".

"Чудех се дали някога изобщо ще ме въведат. Но те го направиха и аз съм благодарен за това", каза Луис на пресконференцията.

Toй печели славата си, след като започва да работи със Сам Филипс в "Sun Records" в Мемфис. Свири заедно с Елвис Пресли, Карл Пъркинс и Джони Кеш. Енергията и егото му са ярко представени в ранните му рок хитове като "Great Balls of Fire" и "Whole Lotta Shakin" Goin" On".

Неведнъж през годините Луис е говорил открито за недоумението, което изпитва поради факта, че неговите кънтри изпълнения не са признати, както и приноса му за жанра, и никога досега не е бил номиниран за място в Залата на славата на кънтри музиката.

Джери Лий Луис

Снимка: Getty Images

Кариерата му е почти дерайлирала след скандала с брака с 13-годишната му братовчедка Майра. Заради решението си, Луис се сблъсква и с гневните реакции на феновете си по време на турне в Англия през 1958 г. Няколко години е в черен списък, преди отново да се завърне на челните места в класациите в края на 60-те.

За разлика от Луис, Кийт Уитли има кратка кариера - едва четири години и седем месеца в класациите на "Billboard", преди да почине на 34 през 1989 г. Уитли обаче постига изключителен успех с хитовете си "When You Say Nothing at All" и "I'm No Stranger to the Rain."

Вдовицата на Кийт - певицата Лори Морган, заяви на пресконференцията колко много означава за нея и двете им деца, че той ще бъде въведен в Залата на славата на кънтри музиката. И добави, че феновете все още посещават гроба на Уитли, отдавайки почитта си.

Embed from Getty Images
Кийт Уитли

Музикалният продуцент Джо Галанте поема управлението на звукозаписната компания в Нашивил на 32-годишна възраст. Така се превръща в най-младия човек, ръководил някога офис на голям лейбъл в Нешвил. Той развива кариерите и подписва договори с изпълнители като Клинт Блек, Кени Чесни, Лори Морган и Кийт Уитли, Винс Гил, Джъдс, Мартина Макбрайд и други.

Галанте е в основата и на успеха на групата "Alabama", която постига мултиплатинен статут, припомня  БТА. През 90-те години подписва договори и с "Wu Tang Clan" и "Dave Matthews Band".

"Бил съм много пъти тук. Разхождах се в залата и казвах: "Познавам го, познавам я"... Но не вярвах, че името ми някога ще бъде на същото това място", каза Джо.

Тримата ще бъдат въведени в Залата на славата на кънтри музиката на официална церемония през октомври.

Джо Галанте

Снимка: Getty Images