Тя е поредното доказателство, че българките освен красиви, са и много талантливи. А успехите ѝ в САЩ, където живее от пет години, я приближават бързо и сигурно към докосването на американската мечта.

Лия Атанасова, чийто сценичен псевдоним е LIYA, вече може да се похвали с богата музикална кариера. Тя има издадени няколко албума и един миниалбум, които се радват на успех и в САЩ, и в България. Освен това преди по-малко от година талантливата българка завършва най-престижния музикален университет в света - "Бъркли", а дипломирането ѝ там се вее българският трибагреник. И още - на завършването си българката е делила една сцена с Джъстин Тимбърлейк и Миси Елиът, които са аплодирали нейното изпълнение, а две години по-рано успява да размени няколко думи с легендата Лайнъл Ричи.

Вижте снимки на Лея >>

Снимка: Kayt Silvers

За Лия всичко започва още в детството, когато наследила първото си пиано от дядо си, който владеел много добре и флейтата, и саксофона. Музиката е в кръвта на малкото момиче и тя проявява таланта си за първи път като част от детския хор "Пим Пам", чийто диригент тогава бил един от най-известните български композитори Борис Карадимчев. След като завършва гимназия, Лия започва да преследва мечтата си и идва в САЩ където учи две години класическа музика в Масачузетския университет в Бостън. Там изучава и много други дисциплини, от които философията ѝ се превръща в любима. Но младата българка не забравя нито за миг, че е в Америка, за да учи музика, и така се решава да пробва късмета си в "Бъркли". Наясно е, че приемните изпити преминават при изключително висока конкуренция, но въпреки това портфолиото, което е направила специално за случая, впечатлява комисията и ѝ осигурява покана за прослушването. На него Лия изпълнява песен на Уитни Хюстън, която ѝ отваря вратите на "Бъркли", пише bg-voice.com.

Следват няколко пълни с много работа, но и интересни години. Младата българка твори музика, понякога заедно с колегите си, понякога сама, но винаги работи над усъвършенстването си с редица продуценти. Освен това стажува в бостънско радио и независим музикален лейбъл, а ходи и на клуб по бизнес, което е част от университетската ѝ програма. През миналата година Лия участва и в друго приключение - конкурс за пеене в Америка от типа на Music Idol, който се казваше Opening Act 2019.

По време на стажа си тя посещава някои от най-големите лейбъли за музика и офиси на музикални платформи в Америка и има възможността да разговаря с някои от най-големите шефове в музикалния бизнес и с много успешни композитори, носители на десетки награди "Grammy".

Лия и Лайнъл Ричи

Снимка: Официален профил във Facebook

И така до момента, когато през май миналата година момичето с ангелски глас се дипломира заедно с някои от големите имена на музикалната сцена. От "Бъркли" решават на тази церемония да присъдят почетни докторски степени на Джъстин Тимбърлейк и Миси Елиът, както и на техния бивш възпитаник Алекс Лакамор, който е продуцент на хитовия американски мюзикъл "Хамилтън".

Речите им впечатляват българката, особено тази на рапърката, която разказва за нелекия път към славата, за трудностите, които е срещала като чернокожа жена в Америка.

"Джъстин и Миси се бяха качили на сцената и той се обърна към всеки един от музикантите и се поклони и ни благодари. Беше наистина много специално", не може да спре да се вълнува Лия.

Освен незабравимата среща с музикалните величия, онова, което трогва момичето, е, че макар да е единствената българка, която се дипломира в своя випуск, на церемонията наред с флаговете на много други националности присъства и този на България.

Две години по-рано, на галавечеря в чест на дипломиращите се тогава, Лия успява да си размени няколко думи с Лайнъл Ричи, след като е забелязана от неговия мениджър, а за довиждане получава и целувка по бузата от световната звезда.

Снимка: Официален профил във Facebook

В творчески план в най-скоро време на LIYA ѝ предстои да пусне своя дебютен видеоклип към песента "Never Ending Night", която е част от нейния миниалбум. Заснемането му е отнело два дни по близо 10-12 ч. Концепцията измисля сама и разкрива, че ще се превъплъти в два съвсем различни един от друг образа.

Лия пише песни и на български, има вече една такава издадена - "Друга". Иска ѝ се при следващото прибиране у дома през юни това лято да организира и свой концерт на по-голяма сцена. Не изключва възможността да я сподели и с други изпълнители.

И наравно с признанието, че обича българската музика и Родината, след 5 години живот в САЩ Лия споделя, че харесва американското мислене за ангажираност с повече от една възможност едновременно. "Харесва ми колаборацията между хора. Просто да се запознаеш с някого и да ти бъде подадена ръка".

Снимка: Официален профил във Facebook