Луиза Григорова-Макариев е момичето, което честичко ще виждаме тази есен, защото както самата тя казва има "изпълнен с премиери сезон". Едно от тези събития е поводът да си поговорим с актрисата за превъплъщенията ѝ, Мартин и тайната на нейната стройна фигура. Какво обаче ще видим във филма "Далеч от брега", създаден по мотиви от цензурирания преди 1989 г. роман на Евгений Кузманов "Чайки далеч от брега", определян като откровена сатира на тоталитарния режим, говори Луиза.

Вижте снимки на Луиза >>

Разкажи малко повече за филма "Далеч от брега". Какво може да очаква българският зрител от него?

Филмът "Далеч от брега" е с режисьор Костадин Бонев, оператори Константин Занков и Орлин Руевски, а сценарият е на Никола Петков, Евгени Кузманов и Костадин Бонев. Става въпрос за борбата на твореца във време, което абсолютно е обърнало гръб на изкуството. Надявам се хората да харесат продукцията и да намерят паралела между тогавашния тоталитарен режим и днешното "свободно" време.

Каква е твоята роля?

Моята героиня е актриса в малък провинциален театър, в който се развива действието, но тя е с големи амбиции. Прескача изборите, които сърцето ѝ би направило, за сметка на кариерата, "по-добрия" живот, а доколко е щастлива от това, само тя си знае.

Снимка: © Away from the shore/Далеч от брега

Факт е, че понякога актьорите добавят по нещо от себе си, за да "уплътнят" образа, който играят. Ти остави ли частица от теб самата в него?

Разбира се, всеки актьор прави образа, който изиграва, свой. Често пъти аз, като човек, не съм съгласна с действията на моите героини. Но точно тогава започвам да разсъждавам от тяхна гледна точка, намирам тяхната истина и така - много от тях и малко от мен, се получава образът. Не съм живяла в това време, само съм слушала, чела и гледала, но си представих какво би било, ако трябваше да избирам между две празнини - да не правя изкуство или да го правя, но под нечии контрол... И двете са убийствени за един творец.

Продукцията събира куп звезди на едно място - Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Цветана Манева, Жорета Николова, Йоана Буковска и Мая Новоселска. Какво е усещането да работиш с тези имена?

Вече много пъти сме работили заедно с Пенко Господинов и почти всеки път играем двойка по време на разруха. С Йоана Буковска също и преди сме играли заедно, с Жорета Николова играем едно представление в Народния театър и изобщо - с по-голямата част от колегите във филма не веднъж сме се срещали на екрана или сцената. Винаги е удоволствие да играеш с добри партньори и да виждаш верни очи пред себе си.

Научи ли нещо ново от тях?

Най-много съм научила от Пенко, той ми беше преподавател в НАТФИЗ. Иначе човек не бива да спира да се учи.

Премиерата на "Далеч от брега"

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

Снимала си филми, участвала си в сериали и си играла на театралната сцена, къде се чувстваш напълно в свои води и защо?

Моите води са навсякъде, където играя. Това е животът ми, това е, което ме прави щастлива, това е, което мога и обичам.

Какви са бъдещите ти проекти?

Скоро започваме репетиции на нова пиеса в "Зад канала". Отделно на "Златна роза" ще бъде представен филмът на Анри Кулев "Имало една война", където играя една от главните роли. Това е първият филм за Сръбско-българската война, изключително интересна тема. А в края на ноември излиза големият ми филм, в който с Яна Маринова, Александър Сано, Дария Симеонова и много други прекрасни актьори си партнираме. Става въпрос за "Диви и щастливи" - с режисьор Мартин Макариев, оператор Андрей Андреев и сценарист Борислав Захариев. Та така, тази година имам изпълнен с премиери сезон.

Мартин Макариев с Луиза Григорова и Яна Маринова

Снимка: Официален профил в Instagram

Има ли актриси, на които се възхищаваш?

Разбира се. Напоследък Алисия Викандер е най-голямата ми вдъхновителка.

Коя е ролята, която мечтаеш да изпълниш?

Нямам конкретна мечтана роля. Обичам да се превъплъщавам във всякакви образи.

Коя е Луиза Григорова-Макариев след като камерата спре да записва и прожекторите угаснат?

Когато не съм на сцената или на екрана, съм голям фен на това, което е на сцената и екрана.

Снимка: Официален профил в Instagram

Ти си бивш модел, според теб доколко е важна ролята на визията в днешния свят? А счита ли се за предимство за актьорската професия на една жена?

Красотата е относително понятие. За един човек може да си най-красивата, за друг - най-грозната. При актьорите, според мен, е важна харизмата, обаянието. Важно е, когато излезеш на сцената, всички погледи да се насочат към теб и хората да не искат да спират да те гледат.

И като заговорихме за добър външен вид, ти как поддържаш добрата си форма?

Спортувам, когато имам възможност, не се храня с боклуци, не ям пържено, избягвам пакетирани храни, ползвам винаги подбрана специално за моята кожа козметика и гледам да се смея повече.

Снимка: Официален профил в Instagram

Кое е нещото, което искаш да направиш, но не ти остава време за него?

Да имам възможността да пътувам повече. Иска ми се да стигна до всяко кътче на земята, което може да се види от човека. И все няма време.

Като омъжена жена, каква според теб е тайната на щастливия семеен живот?

Няма тайна. Хората просто трябва да бъдат родени един за друг. Ако не са, няма тайна, която да ги прави щастливи.

Каква беше последната изненада, която Мартин ти направи?

Твърде лична е. (усмихва се)

Говорили сте с него за ваши деца?

Разбира се.

Официален Instagram профил

Как би завършила следните изречения:

За мен семейството е...

всичко.

Професията е...

душата ми.

Приятелите са...

подкрепа, забавления и обич.

Онова, без което не мога, е...

любов.

Винаги съм искала да отида до...

космоса.

Бих върнала времето назад, за да...

Не бих!

Най-много обичам...

всичко, изброено до сега.