Крал Чарлз III и кралицата Камила ще бъдат короновани на 6 май - очаква се церемонията да бъде голямо световно събитие. 

Бъкингамският дворец съобщи в изявление, че церемонията ще се състои в Уестминстърското абатство и ще бъде ръководена от архиепископа на Кентърбъри, пише "Daily Express".

"Коронацията ще отразява ролята на монарха днес, с поглед към бъдещето, но ще се усеща и духа на дългогодишните традиции, паради", добавиха от двореца.

Камила при последното им посещение в Германия

Снимка: Getty Images

Предполага се, че кралят ще заложи на по-модерно облекло за церемонията. Вместо традиционните копринени чорапи и бричове, носени при коронациите в миналото, се той ще бъде коронясан във военната си униформа.

Следователно се очаква роклята на Камила също да бъде по-съвременна в сравнение с предишните версии, които обикновено включваха богати, пищно украсени дизайни и материи.

Последният път, когато Великобритания видя такава рокля, беше по време на церемонията по коронясването на покойната кралица Елизабет II през 1953 г.

Тя носеше рокля от копринен сатен с къси ръкави и обемна пола, включваща сложни бродерии и редуващи се линии от златни мъниста, диаманти и перли. Тя е проектирана от Норман Хартнес, който обедини два от осем дизайна, които представи на кралицата, за да създаде нейната рокля. 

Снимка: Скрийншот Newsweek.com

През февруари стана ясно, че Камила е избрала приятеля си Брус Олдфийлд да проектира нейната рокля за коронацията.

С Брус Олдфийлд

Снимка: Getty Images

Британският дизайнер работи често с кралското семейство и беше любимият дизайнер на покойната Даяна, принцесата на Уелс, през последните години преди кончината ѝ.

Снимка: Getty Images

Дизайнът на роклята Олдфийлд е проектирал в сътрудничество с Камила, но ще остане в тайна до деня на церемонията.

Източник казал пред "The Telegraph": "Камила е много близки отношения с Брус, които датират от години. Така че той е естественият и очевиден избор. Камила се доверява на Брус, защото я обличал с рокли, които тя харесва за много важни поводи в последно време". 

Снимка: Getty Images

Кралицата-консорт носеше изцяло бяла рокля, украсена с бели мъниста и диаманти от Олдфийлд, когато присъства на откриването на парламента през 2016 г., по време на което тя все още беше херцогиня на Корнуол.

Снимка: Getty Images

Тя носеше тоалет на Олдфийлд и на премиерата на филма за Джеймс Бонд от 2021 г., "Смъртта може да почака", когато се появи в ефирна синя рокля с мъниста.

Снимка: Getty Images

Традиционно монарсите и техните съпруги носят "драматични" рокли за голямото събитие, свързано с трона. 

Мантиите, обличани за коронации, са доста екстравагантни, обикновено изработени от коприна, кадифе и дантела и гарнирани или подплатени с хермелин.

Покойният принц Филип носеше такава от червено кадифе по време на коронацията на кралица Елизабет Втора, която имаше хермелин по своята.

Но дали днешните крал и кралица ще облекат традиционните одежди остава под въпрос, тъй като се предполага, че Чарлз желае, както споменахме, големият ден да има по-съвременно звучене. 

През февруари беше обявено, че кралицата-консорт ще носи короната на кралица Мери за събитието, но в преработена версия без диаманта Кохинор - един от най-големите шлифовани диаманти в света, иззет от Индия по време на колониалната епоха и подарен на кралица Виктория. Той е вграден в корона, която за последен път е носена от бабата на Чарлз по време на нейната коронация. Камила иска да бъдат поставени бижута, които отразяват нейния стил. 

Снимка: Getty Images

Бъкингамският дворец каза, че Камила ще бъде първата съпруга, която ще използва повторно корона на коронация, вместо да поръча нова, от 18-ти век насам. Последната благоверна, която постъпва така, беше кралица Каролайн, съпругата на крал Джордж II.

От "Crown Jeweller извършват "незначителни промени и допълнения" към короната, която ще бъде освежена с диамантите Кулинан III, IV и V. Те бяха част от личната колекция от бижута на покойната кралица.

Камила вероятно ще носи церемониален пръстен, известен като пръстена на "Queen Consort", за да символизира това, че е "омъжена" за хората.

Чарлз ще има специален пръстен, поставен на безименния му пръст, което ще символизира същото. Пръстенът "Queen Consort" е направен през 1831 г. за кралица Аделаида, съпругата на крал Уилям IV.

За последен път е използван за коронацията на кралицата-майка със съпруга |, крал Джордж VI, през 1937 г.

Снимка: Getty Images

Когато крал Чарлз бъде коронясан на 6 май, той бъде до жената, която обича, точно като неговия дядо крал Джордж VI. Камила ще му вдъхва увереност. За разлика от дядо си, Чарлз цял живот се е готвил за тази роля.