Звездата ѝ изгря в режисьорския дебют на Мариан Вълев "Лошо момиче" с една изключителна роля и изпипан до съвършенство образ. Сега я гледаме в един от хитовите сериали "Откраднат живот", където се превъплъщава в ролята на гастроентеролога д-р Нора Чилингирова. Предстои да я гледаме и в новия български филм "Ятаган", където си партнира с Ивайло Драгиев, а той казва за нея, че е изключителен професионалист. Имам удоволствието да ви представя Любомира Башева.

Вижте снимки >>

Любомира, здравей, последния път, когато си говорихме, поводът беше първата ти роля в пълнометражното кино в "Лошо момиче", какво се случи през тези 6 месеца?

6 ли минаха? (усмихва се) Доста интересни неща се случиха реално. Завърших НАТФИЗ през май, като преди да завърша снимките, имах второстепенна роля в един сериал, след което ми се обадиха за "Ятаган" и в момента пък снимам за "Откраднат живот".

Много хубави неща се случват. Ще ни разкажеш ли малко повече за ролята си в "Ятаган" - момичето Мила, която е гадже на Никсъна (Ивайло Драгиев)?

Момичето Мила е много готина. Когато прочетох сценария, много я харесах. Замислих се, че тя е човек, който е пример за мен, и си казах, че един ден бих искала и аз да съм такава. Тя не е много далеч като възраст от мен, но е много по-категорична в желанията и целите си. Знае какво иска и се стреми към него, постига го и не се влияе от мнението на другите. Готина мацка, бих казала.

Любомира Башева в "Лошо момиче"

Снимка: БНТ

А как изгради точно този образ?

Преди започването на снимките разговаряхме с режисьора Андрей Андонов и той държеше образите да бъдат ярки и категорични, съответно той много ми помогна. С него проведохме разговори как я вижда всеки от нас, начина, по който мисли, решенията, които взима, и с негова помощ успяхме да я изградим.

Режисьорът Андрей Андонов с Мариан Вълев и Жени Калканджиева по време на снимките на "Ятаган"

Снимка: "А Плюс Филмс"

Всъщност режисьорът Андрей Андонов каза в интервю за dir.bg, че е вложил много време и труд в препродукция, за да може после да върви плавно работата по време на снимки. Ти как усети тези етапи?

Със сигурност мога да кажа, че предварителната подготовка е много важна. Въпреки че нямам много голям опит, смятам, че  актьорите и екипът трябва да са напълно подготвени за това, което ще снимат. И тук имаше добра подготовка, срещахме се няколко пъти, за да прочетем сценария, да редактираме, да говорим за персонажите и затова всичко вървеше много леко, с много приятна атмосфера и всички бяха много готини.

Ти играеш гадже на Никсъна (Ивайло Драгиев). Как се сработихте двамата?

Ивайло е супер, наистина! Познавам го отпреди, но тук имахме възможност да прекараме повече време заедно. Той е изключителен. Това, което усетих по време на работата с него, е страшно спокойствие. Той е много добър партньор и ето какво влагам в това - ако съм несигурна в текста си в този момент и объркам някоя дума, знам, че той няма да каже: "Ох, чакай, спираме, дотук със сцената!" Веднага ще отреагира, ще ме обиграе. И да имаш такъв партньор до себе си е много ценно. А и той като човек е много приятен, много забавен. Прекрасен!

Ивайло Драгиев и Любомира Башева в ролите на Никсъна и Мила в "Ятаган"

Снимка: "А Плюс Филмс"

Той все пак е бил и асистент в НАТФИЗ. Усети ли го по някакъв начин като ментор и като учител?

Докато снимахме, той винаги даваше предложения и идеи кое как може да стане по-добре, как го вижда той. Но никога не се е правил на по-знаещ или на много важен. Включвал се е само с цел всичко да стане максимално добре, което си е абсолютен професионализъм.

Режисьорът Андрей Андонов го нарече филма "кафява комедия". Ти как го усещаш? Какво е за теб той?

За мен комедия и драма трябва да се играят по един и същи начин. Единствено, което превръща комедията в комедия и драмата в драма, е самата ситуация. Но персонажите са истински хора, с истински проблеми, които искат нещо, борят се за него. Не е нещо плоско, смешничко - всичко е истинско, просто ситуацията е комична.

А какво може младата аудитория да вземе от твоя образ?

За мен Мила би могла да бъде пример за младите хора, защото тя е едно работещо, амбициозно и отговорно момиче. Целеустремена е, не се влияе от чуждото мнение, в същото време е чувствителна. Аз, лично, бих искала с този образ да предам точно тези качества.

Снимка: "А Плюс Филмс"

А някакъв спойлер ще направиш ли? Защо всъщност се разделят с Никсъна?

Никсъна е един много талантлив, емоционален, хубав човек, който обаче попада в едно сиво ежедневие. Спира да се бори за мечтите, за целите си. В същото време Мила е тотален контрапункт и в един момент интересите им започват да се сблъскват. Тя се чуди какво ще е най-добре да направи в тази ситуация. Не иска да го променя, защото го обича такъв, какъвто е - когато човек обича някого, той не иска да го променя.  По-скоро тя иска да му помогне да се върне към себе си, към това, което е бил някога. А дали ще успее, това вече ще го видим (смее се).

Какво ти предстои оттук нататък?

Снимам в момента в "Откраднат живот". Очаквам с нетърпение и премиерата на "Ятаган". В НАТФИЗ имахме едни награди "Най-най-" и едно от нашите представления спечели. Сега продължава да се играе в НАТФИЗ в продължение на една година. Ако имам шанс бих играла и в театъра, защото не искам да поставям акцента само на киното или на сериалите.

Как попадна в каста на "Ятаган"?

Ходих на кастинг, но за да потвърди режисьорът, че съм подходяща за ролята. Попаднах на Христо Дерменджиев, който е единият от продуцентите на "Ятаган" и участваше в разпространението на филма на Мариан Вълев "Лошо момиче" и разбрах, че много е харесал превъплъщението ми в "Лошо момиче" и е искал да участвам и в "Ятаган".

Продуцентите на "Ятаган" - Христо и Янаки Дерменджиеви

Снимка: Павлин Даскалов/Dir.bg

Вече си доста популярна, искаш ли да споделиш нещо от личния си живот за своите фенове?

Виж, изобщо не се чувствам толкова популярна. По-скоро в момента се случват тези първи крачки.

А усещаш ли вече славата, хората спират ли те по улицата?

В интерес на истината не. Единственото, което се случва, че усещам по-голямо внимание в социалните мрежи, но така да ме заговарят, не. Имам усещането, че покрай сериала вероятно ще се случи, но не е това нещото, което ме вълнува. Стремежът ми не е да съм популярна, разпознаваема.

Снимка: Павлин Даскалов

Много твои млади колеги заминават за чужбина. Теб влече ли те да се реализираш извън границите на родината?

В момента съм на българска вълна. Когато бях малка си мечтаех за Холивуд, Америка (смее се), но засега разумът говори. А и тук сега се случват много хубави неща. И в момента не усещам да ме влече натам така, че да зарежа всичко и да хукна. По принцип съм такъв човек, че ако искам нещо и реша да го направя по определен начин, няма да ме интересуват други неща. В случая явно просто не го искам.

А как си почиваш от напрегнатото ежедневие? Домошар ли си или предпочиташ да отидеш на бар?

О, и двете ги обичам. Обичам и вкъщи да се прибера, и на бар обичам да ходя, обичам да играя и с приятели бордови игри, да се съберем. Преди имах повече хобита - обичах и да рисувам, и да снимам, но сега искам главата ми да си почива и да не се обвързвам с нищо.

Снимка: Павлин Даскалов

А имаш ли си приятел?

Имам си, не е някаква тайна. Той също е актьор, но повече се изявява на театралната сцена.

От колко време сте заедно?

От две години, но се познаваме от доста преди това. (смее се)