Мадона би искала да напомни отново на всички, че тя е измислила секса. Или поне е свършила тежката работа, за да даде възможност на така наречената "порнофикация на поп музиката". И както изглежда, всичко е започнало с книгата "Секс", която издаде преди 30 години. Мадж избра да отбележи годишнината така, както намира за редно.

"Имаше снимки на мъже, които се целуват с мъже, жени, които се целуват с жени, и мен, която се целува с всички", написа Мадона за книгата в Instagram през уикенда, като добави: "Сега Карди Би може да пее за своя WAP. Ким Кардашиян може да украсява корицата на всяко списание с голия си задник, а Майли Сайръс може да влиза като бутафорна топка. Няма за какво, кучки...

Вирусната носталгия на Мадж беше може би най-кроткото нещо, което тя публикува този уикенд. Сподели също така реклама на секс играчки и провокативен клип от фитнеса. Но нейният throwback пост предизвика "разочарован" отговор на Карди Би. "Буквално отдадох почит на тази жена толкова много пъти, защото съм израснала, слушайки я", написа рапърката във вече изтрит туит.

Снимка: Getty Images

Други, които проследиха сагата онлайн, обвиниха Мадона, че прекалено подчертава собственото си влияние върху поп музиката, като същевременно пренебрегва приноса на жени като Грейс Джоунс, Джанет Джаксън и Дона Самър, които също са се заигравали със своята сексуалност в изпълненията си.

След това, толкова бързо, колкото избухна в безсмислено послание, Мадона се успокои, а Карди написа в Туитър, че двете са се помирили след телефонен разговор.

Мадж написа, че "винаги ще обича" Карди, и се върна към това, което прави най-добре - или поне най-често - през последните седмици - публикува в TikTok с ентусиазма на тийнейджър в училищна ваканция.

64-годишната певица е сред най-яростните потребителки на TikTok, откакто се присъединява към платформата през 2018 г. Оттогава насам тя публикува постоянно, но през последните седмици лудориите ѝ достигнаха връх в търсенето на внимание. Както пише списание W, Мадона е навлязла в своята "ера на TikTok" - разхожда се из огледална баня на сребърни платформи, танцува в оскъдно облекло, гледа в камерата иззад гигантски бебешко-розови слънчеви очила и видимо скучае със славата си.

Снимка: Getty Images

От нейните изяви се интересуват дори академичните среди или по-скоро иронизират. "Използването на TikTok от Мадона произвежда онзи вид шум, който тя получи от шоковата стойност на музиката си и последвалите й срещи с критици по време на разцвета й", казва Кейти Капърч, доцент по английски език в Тексаския държавен университет и редактор в академичното списание AMP: American Music Perspectives. "Сега, вместо да защитава своето изкуство, тя защитава историята на своето изкуство - всичко е много метатекстуално."

За Капърч видеоклиповете на Мадона са пример за "тенденцията за приписване на заслуги", която е популярна сред артистите, които са по-близки до бумърите и поколението Х, но не се възпроизвежда добре в TikTok. "Когато искрено си приписваш заслугата за работата си, ефектът може да бъде стряскащ", казва тя.

Но Мадона няма нужда от помощ в отдела за самореклама. И макар да е права, че е заслужила мястото си на старейшина на попкултурния феминизъм, тя често засенчва тази истина, тъй като е, ами, Мадона.